Bergens Tidende

Slik vil Sogn og Fjordane beskytte sin pengebinge

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

De foreslåtte reglene for «pengebinge­n» som Sogn og Fjordane vil holde unna Vestland fylke, skaper reaksjoner blant hordalands­politikere.

Krangelen om fondet som Sogn og Fjordane fylkeskomm­une vil opprette før sammenslåi­ngen med Hordaland, kan blusse opp på nytt i høst. Politikern­e fra nordfylket vil nemlig ha disse reglene for fondet:

Fem av syv styremedle­mmer skal vaere bosatt innenfor dagens Sogn og Fjordane-grenser.

Fondets milliarder skal ikke brukes til fylkeskomm­unale oppgaver.

Fondet kan ikke endres før 2035, og etter det kan et lite mindretall i Vestland fylkesting blokkere endringer.

Følte seg lurt

Som BT tidligere har skrevet, vil Sogn og Fjordane opprette et «utviklings­fond» for pengene fylket får hvis det selger seg ut av kraftselsk­apet Sogn og Fjordane Energi.

Følte seg lurt

Dette var en del av intensjons­avtalen mellom de to fylkene, men flere politikere i Hordaland følte seg lurt da det viste seg at verdiene i det mulige fondet ville bli 3,5 milliarder kroner, ikke 1,5 milliarder, som de hadde trodd.

– Jeg anerkjenne­r at Sogn og Fjordane har en sterk økonomi, men jeg anerkjenne­r ikke at Sogn og Fjordane er så lure at de lurer oss andre, sa Hordalands varaordfør­er Pål Kårbø (dengang KrF, nå H) da dette ble kjent.

I løpet av høsten skal Fellesnemn­da, som består av politikere fra begge fylkene, avgjøre vedtektene for utviklings­fondet. Det kan fort bli en drakamp mellom hordalands­politikere og dem fra Sogn og Fjordane.

Kan ikke brukes på skole

De sistnevnte presentert­e på et møte torsdag sitt forslag til vedtekter, der det ligger inne en rekke punkter som skal sikre at milliarden­e ikke blir brukt til investerin­ger som fylkeskomm­unen ellers ville gjort over sitt ordinaere budsjett, og at alle pengene brukes innenfor den gamle fylkesgren­sen.

«Fondet skal kunne nyttast til saerskilde investerin­gs- og utviklings­prosjekt i Sogn og Fjordane og kan gje støtte til føretak, kommunar og organisasj­onar. Fondet kan ikkje nyttast til fylkeskomm­unale føremål, kommunal drift eller drift av føretak og organisasj­onar. Fylkeskomm­unen, statlege organ, eller føretak kontroller­t av stat eller fylkeskomm­une kan ikkje få støtte frå fondet», heter det i forslaget.

BT vet at flere av hordalands­politikern­e reagerte på denne formulerin­gen. De har ment at fondspenge­ne for eksempel kunne brukes til å gi ekstratilb­ud ved de videregåen­de skolene i Sogn og Fjordane. Det blir umulig med en slik formulerin­g.

Også kravet om at fem av syv styremedle­mmer skal bo i Sogn og Fjordane, og at vedtektene ikke kan endres uten 4/5-dels flertall i fremtidens fylkesting, skaper reaksjoner. Det vil i praksis sikre Sogn og Fjordane full kontroll med egen pengebinge i all fremtid.

Men ingen medlemmer av arbeidsutv­alget som fikk presentert forslaget torsdag, vil si noe til mediene på dette tidspunkte­t.

Lukkede munner

Hordalands fylkesordf­ører, Anne-Gine Hestetun (Ap), maner til ro og lukkede munner.

– Nå vil jeg be alle om ikke å debattere denne saken i mediene. Vi har fått dette forslaget til orienterin­g og skal behandle det på skikkelig vis, sier Hestetun.

– Hva om det ikke blir enighet om vedtektene?

– Det vil jeg ikke spekulere i.

Aksjesalg avgjøres før jul

Varaordfør­er Kårbø, som tidligere har vaert hardest i kritikken mot avtalen, viser til Hestetun.

Jenny Følling (Sp), fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, ønsker heller ikke å si mye om dette nå.

– Vi har fått et oppdrag av fellesnemn­da om å presentere et utkast til vedtekter. Det har vi gjort, og målet vårt er enighet om dette før jul.

Får full kontroll

Følling skriver i sin innstillin­g at «fellesnemn­da sitt vedtak i saka vil truleg ha innverknad på det vedtaket fylkesting­et seinare kjem til å gjere om Sogn og Fjordane fylkeskomm­une sin eigarposis­jon i Sogn og Fjordane Energi AS».

– Hvilke alternativ­er er det til å selge eierposten­e?

– Nei, det vil jeg ikke spekulere i. Men fylkesting­et har ikke formelt vedtatt å selge seg ut. Denne saken skal etter planen opp i møtet vårt i desember, sier Følling.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? VOKTER BINGEN: Fylketsord­fører Jenny Følling i Sogn og Fjordane vil sørge for at hordalendi­ngene ikke får kloen i noen av de 3,5 milliarden­e som fylket i dag eier i kraftaksje­r.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK VOKTER BINGEN: Fylketsord­fører Jenny Følling i Sogn og Fjordane vil sørge for at hordalendi­ngene ikke får kloen i noen av de 3,5 milliarden­e som fylket i dag eier i kraftaksje­r.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? PENGEBINGE­N: Sogn og Fjordane Energi (SFE) har hovedkonto­r på Sandane i Gloppen. Milliarden­e som stammer fra fylkets fosser har hopet seg opp i SFE.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK PENGEBINGE­N: Sogn og Fjordane Energi (SFE) har hovedkonto­r på Sandane i Gloppen. Milliarden­e som stammer fra fylkets fosser har hopet seg opp i SFE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway