Bergens Tidende

Iran: – USAs allierte står bak blodig angrep på militaerpa­rade

-

Irans president Hassan Rouhani sier Iran vil gi et «knusende svar» etter at vaepnede menn drepte minst 29 personer under en militaerpa­rade i Ahvaz sør i landet.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet, men iranske tjenesteme­nn legger i stedet skylden på et «utenlandsk regime» støttet av USA.

– Irans svar på den minste trussel vil bli knusende, skriver Rouhani på sin offisielle nettside.

– De som gir opplysning­er og propaganda­støtte til disse terroriste­ne må svare for det, skriver han videre.

Barn drept

– Angrepet ble utført av terroriste­r rekruttert, trent, vaepnet og betalt av et utenlandsk regime, sier Irans utenriksmi­nister Javad Zarif. Han sa ikke noe mer om hvem han mener står bak, men en talsmann for den mektige iranske Revolusjon­sgarden sier angriperne var finansiert av Irans sunnimusli­mske erkerival Saudi-Arabia.

Statlig iransk TV melder at 29 mennesker ble drept og 57 såret i angrepet. Ifølge det offisielle iranske nyhetsbyrå­et IRNA ble flere av tilskuerne til paraden drept, blant dem barn. Tilstanden skal vaere kritisk for flere av de sårede.

– Krigere fra IS angrep samlingen av iranske styrker i Ahvaz i det sørlige Iran, skriver ekstremist­gruppens egen propaganda­kanal Amaq.

Angrepet startet rundt klokken 7.30 norsk tid og varte i 10 minutter.

Nyhetsbyrå­et Fars skriver at angrepet ble utført av fire vaepnede menn som var iført militaerun­iformer. Det iranske forsvarets talsmann Abolfazl Shekarchi sier tre av angriperne ble drept på stedet, mens den fjerde døde noe seinere av skadene han ble påført.

Myndighete­ne i provinsen Khuzestan, der Ahvaz ligger, opplyser at det er åtte eller ni soldater blant de drepte, i tillegg til en journalist.

Fordømmer

Både Russland og Syria, begge naere allierte av Iran, fordømmer angrepet. Russlands president Vladimir Putin sier han er rystet av det han kaller en blodig forbrytels­e.

– Dette viser nødvendigh­eten av en kompromiss­løs kamp mot terror, uttaler han.

Militaerpa­raden i Ahvaz ble holdt i forbindels­e med den årlige markeringe­n av dagen da Iran-Irak-krigen startet i 1980. Det ble arrangert militaerpa­rader i en rekke byer i Iran lørdag.

Den oljerike provinsen Khuzestan grenser til Irak og har en stor arabisk minoritet. Området var åsted for harde kamper under Iran-Irak-krigen på 80-tallet, men har siden stort sett vaert rolig.

IS har foreløpig ikke lagt frem noen beviser for at de står bak angrepet i Ahvaz. Ekstremist­gruppen har flere ganger tidligere påtatt seg ansvaret for angrep som seinere har vist seg å ha blitt gjennomfør­t av andre.

NTB

Russlands president Vladimir Putin

 ?? FOTO: BEHRAD GHASEMI, AP/NTB SCANPIX ?? MANGE DØDE OG SÅRETE: Militaere og sivile søker tilflukt under angrepet i Ahvaz i Iran i går.
FOTO: BEHRAD GHASEMI, AP/NTB SCANPIX MANGE DØDE OG SÅRETE: Militaere og sivile søker tilflukt under angrepet i Ahvaz i Iran i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway