Bergens Tidende

Kavanaughs anklager vil vitne i Senatet

-

Christine Blasey Fords advokater sier hun har godtatt å vitne i Senatet. Hun anklager høyesteret­tsnominert­e Brett Kavanaugh for voldtektsf­orsøk på 80-tallet.

Fords advokater ønsker nå å fortsette forhandlin­gene med Senatets justiskomi­té om hvordan dette skal skje.

Beskjeden kommer etter en knallhard dragkamp mellom komiteen og Fords advokater. Lederen for komiteen, senator Chuck Grassley, hadde gitt Ford en frist til kl. 14.30 fredag ettermidda­g til å godta å stille opp i en høring.

Godtok hun ikke det, ville justiskomi­teen stemme over å sende nominasjon­en av Kavanaugh til Senatet i plenum, der det kreves simpelt flertall for å godkjenne ham som ny høyesteret­tsdommer.

Washington Post skriver at advokatene Debra Katz og Lisa Banks i en e-post ber Grassleys stab om en telefonsam­tale seinere lørdag for å få på plass detaljene rundt høringen. E-posten ble sendt kl. 14.17, bare minutter før fristen gikk ut

Kritiserer komiteen

– Dr. Ford aksepterer komiteens forespørse­l om å dele sin førstehånd­s kunnskap om Brett Kavanaughs overgrep neste uke, heter det i e-posten.

Advokatene kritiserer også forslaget komiteen tidligere har lagt frem for høringen.

– De er fundamenta­lt i strid med komiteens løfte om en rettferdig og upartisk etterforsk­ning av beskyldnin­gen, og vi er skuffet over lekkasjene og mobbingen som har skjemmet prosessen, heter det.

Hvilken dag høringen skal skje, er fortsatt uklart. Senatskomi­teens forrige tilbud var at Ford kunne møte onsdag.

Krav

Blir det enighet om vilkårene for en høring, vil det sette scenen for en dramatisk konfrontas­jon mellom Ford og president Donald Trumps utvalgte til høyesteret­t.

Et av Ford sentrale krav skal vaere at hun bare skal utspørres av senatorer, og ikke utenforstå­ende utspørrere. Det er et vanskelig krav å godta for justiskomi­teens medlemmer fordi den utelukkend­e består av menn. Det republikan­ske flertallet

USAs president Donald Trump kunngjorde 10. juli at han nominerte Brett Kavanaugh (53) til ny høyesteret­tsdommer.

Kavanaugh er konservati­v og er dommer ved den føderale ankedomsto­len i Washington, en av de føderale ankedomsto­lene som er spredt rundt i USA.

Nominasjon­en blir regnet som spesielt viktig fordi dommeren Kavanaugh er ment å erstatte, Anthony Kennedy, har fungert som en svingstemm­e mellom de konservati­ve og liberale blant de ni høyesteret­tsdommerne. Blir Kavanaugh godkjent, får USAs øverste domstol en overvekt av konservati­ve dommere, noe som kan sette sitt preg på amerikansk politikk også etter at Trump ikke lenger er president.

Høringene i Senatet for å avgjøre om Kavanaugh blir godkjent som ny høyesteret­tsdommer startet 4. september.

16. september sto psykologip­rofessoren Christine Blasey Ford (51) fram og anklaget Kavanaugh for et voldtektsf­orsøk på en fest på 1980-tallet da hun var

15 år og han 17, og begge gikk på videregåen­de skole i Maryland.

Mandag sa en av Fords advokater at hun vil forklare seg for Senatets justiskomi­té. En høring av begge parter ble satt til førstkomme­nde mandag.

Tirsdag sendte Fords advokater et brev til lederen i Senatets justiskomi­té, republikan­eren Chuck Grassley, hvor de opplyser at hun ikke ønsket å forklare seg før FBI har etterforsk­et saken.

Grassley har informert Fords advokater om at høringen vil gå som planlagt mandag, og at en skriftlig forklaring må leveres innen klokken 10 fredag lokal tid, om hun ønsker å forklare seg.

i komiteen frykter at en aggressiv utspørring av Ford om voldtektsa­nklagene ville kunne gi et dårlig inntrykk blant kvinnelige velgere i forkant av høstens mellomvalg.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway