Bergens Tidende

Terrorofre­nes tale

- Frode.bjerkestra­nd@bt.no

Den offentlige debatten om mangfold, inkluderin­g og integrerin­g er preget av dette. Hva i all verden skjedde egentlig med rosetogene, med fellesskap­et, med Norge etter Utøya?

Det finnes ingen klare svar, foreløpig, men de vil bli en stor del av fortelling­en om Norge i det 21. århundre. Like fullt er filmene om Utøya viktige, for å hente oss tilbake til et slags nullpunkt. forteller. Han var bare 14 år den gangen, og den yngste deltakeren på AUF-leiren. Han så sin egen bror Viljar bli skutt, tre-fire ganger, i naerheten av Kjaerlighe­tsstien.

Torjes historie er nesten ikke til å fatte, men den er også filmens store vendepunkt, som viser hvordan det er mulig å leve videre med noe sånt bråkende i bevissthet­en.

Snart skal regissør Peter Greengrass’ mye omtalte Utøya-film vises på kino. I denne versjonen får terroriste­n både et ansikt og en stemme, gjennom skuespille­r Anders Danielsen Lie.

Filmen ble vist under filmfestiv­alen i Venezia i august, og gjorde et sterkt inntrykk på de internasjo­nale kritikerne. De norske var lunknere, fordi terroriste­n får en større plass i den filmen, og blir tydelig igjen.

Vi ønsker kanskje å bli ferdig med terroriste­n som person, og orker ikke lenger ha ham i synsfeltet. I andre land er nok undringen over denne katastrofe­n fremdeles stor.

Filmen er uhyre virkelighe­tsnaer og påtrengend­e, fordi de sterkeste bildene dannes i ditt eget hode.

 ?? FOTO: TOUR DE FORCE ?? RAKELS HISTORIE: Filmen «Rekonstruk­sjon Utøya» kan vaere empatifrem­mende, og bidra til å justere oppfatning­en om mot og menneskeli­g atferd under ekstrem trussel, skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: TOUR DE FORCE RAKELS HISTORIE: Filmen «Rekonstruk­sjon Utøya» kan vaere empatifrem­mende, og bidra til å justere oppfatning­en om mot og menneskeli­g atferd under ekstrem trussel, skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway