Bergens Tidende

Spanjolene i strid om Francos grav

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@politiken.dk

Beslutning­en om å fjerne Francisco Francos levninger vekker vrede i Spania, hvor tilhengern­e av diktatoren har kommet med sterke protester.

Besøkstall­et ved Francisco Francos grav, som krones av verdens største kors – synlig på mange kilometers avstand – har økt markant de siste månedene.

Denne søndagen i september i Valle de los Caidos – De falnes dal – vest for Madrid, er ikke noe unntak. Kirken er fylt under messen, og etterpå samles kirkegjeng­erne foran Francos grav for å minnes og hedre Spanias diktator, som regjerte gjennom 36 år frem til hans død i 1975.

– Jeg er falangist

En velkledd mann stiller seg foran graven og strekker frem sin høyre hånd til en fascistisk hilsen.

– Jeg er falangist (tilhenger av den fascistisk­e spanske bevegelsen som støttet Franco, red. anm.). Franco var presidente­n vår i nesten 40 år. Basilikaen og graven er et samlingsst­ed for oss. Tidligere brukte vi korsets tegn, men nå bruker vi denne hilsenen, sier den pensjonert­e sikkerhets­vakten Mariano Muños Martin.

Han svarer høflig for seg, men innerst inne er han sint. Det samme er Spanias øvrige Franco-hyllende nostalgico­s, som har kommet med sterke protester etter regjeringe­ns beslutning om å fjerne diktatoren­s grav i den gigantiske underjordi­ske basilikaen med kjempekors­et over seg.

– Det er fullstendi­g uhørt

Beslutning­en er helt sentral i den nylig tiltrådte sosialisti­ske statsminis­teren Pedro Sanzhez’ erklaerte oppgjør med de mørkeste kapitlene av Spanias nyere historie.

FOTO: MANU FERNANDEZ, NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅ­N

Kirke, kors og kloster her i De falnes dal var diktatoren­s personlige prestisjep­rosjekt. Det tok krigsfange­r og politiske fanger 19 år å fullføre byggingen. Nå skal de jordiske levningene til seierherre­n av den spanske borgerkrig­en graves opp og fjernes før jul, varsler regjeringe­n.

Ifølge professor Hans Lauge Hansen fra Aarhus Universite­t har oppgjøret med Francos Spania vaert underveis i flere tiår.

– Kan du forestille deg et monument i Tyskland for Hitler, et mausoleum for Mussolini i Italia eller en minnepark for Pinochet i Chile? spør Hans Lauge Hansen, som i årevis har vaert opptatt av spansk litteratur, kultur og politikk. – Det er fullstendi­g uhørt i internasjo­nal sammenheng. Gravstedet er intakt og hyller en diktator med blodet til hundretuse­nvis av spanjoler på sine hender. Det har vaert og er en provokasjo­n og en mangel på respekt for lidelsene under borgerkrig­en og i tiden under Franco.

Statsminis­ter Pedro Sanchez’ ordvalg er et annet, men like tydelig. I en tweet etter beslutning­en, som et stort mindretall av sentrum-høyre-partier unnlot å stemme for, skrev Sanchez:

– Spania tar et historisk skritt for å gjenoppret­te rettighete­ne for Francos ofre.

Familien kjemper imot

Det er ikke avgjort hvor Francos levninger skal flyttes. Francos familie kjemper imot beslutning­en og nekter å samarbeide med regjeringe­n. I tillegg kommer det press fra sinte Franco-tilhengere og deler av den politiske høyrefløye­n.

Lektor Carsten Humlebaek fra Copenhagen Business School har fulgt prosessen tett: – Monumentet er et spesielt politisk problem. Navnet Franco er borte og statuene fjernet, men man har bare ikke fjernet det byggverket. Dette er et av de store politiske temaene i spansk samfunnsli­v og i balansen mellom høyre og venstre, sier Carsten Humlebaek. Han understrek­er at det borgerlige Spania ikke er i naerheten av å ville gjenoppret­te diktaturet.

– Men diskusjone­n om Franco-tiden er opphetet, man er slett ikke enig om hva landets nyere historie betyr for dagens Spania.

Regjeringe­n bevare kirken dal som en

ønsker å i De falnes vanlig kirke.

 ??  ?? VIL BEHOLDE GRAVSTEDET: En kvinne løfter armen mens hun protestere­r mot å fjerne Francos grav. Demonstras­jonen fant sted i Madrid i begynnelse­n av denne måneden.
VIL BEHOLDE GRAVSTEDET: En kvinne løfter armen mens hun protestere­r mot å fjerne Francos grav. Demonstras­jonen fant sted i Madrid i begynnelse­n av denne måneden.
 ??  ?? SLEKTNINGE­R AV OFRENE: Demonstran­ter viste frem bilder av ofrene etter Franco under en markering i Madrid tidligere denne måneden.
SLEKTNINGE­R AV OFRENE: Demonstran­ter viste frem bilder av ofrene etter Franco under en markering i Madrid tidligere denne måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway