Bergens Tidende

Kjøpte kunstgress for millioner, men droppet anbud

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Da Bergen kommune skiftet kunstgress­et på Myrdal Stadion, var det Åsane Fotball som fikk bestemme hvem som fikk oppdraget. Millionkon­trakten ble aldri anbudsutsa­tt.

Åsane Fotball har i lengre tid slitt med det harde underlaget på hjemmebane­n på Myrdal.

Trener Mons Ivar Mjelde har vaert overbevist om at underlaget er en medvirkend­e årsak til alle skadene til Åsane.

Ingen anbudskonk­urranse

Like lenge har Bergen kommune jobbet med leverandør­en av gresset, Unisport, for å forbedre tilstanden.

I sommer endte det med at kommunen hentet inn en annen leverandør, Scan Turf, for å bytte underlaget. Prisen var 1,7 millioner kroner.

Millionkon­trakten fikk selskapet uten å måtte delta i en anbudskonk­urranse. Anbefaling­en om å bruke Scan Turf kom nemlig fra Åsane Fotball selv, og kommunen ga så selskapet kontrakten.

Åsane anbefalte

Daglig leder for Idrettsser­vice, Torbjørn Iversen, sier kommunen hadde møte med Unisport i april. Konklusjon­en der var at selskapet skulle komme med en tiltakspla­n innen

1. juni. Målet var å få gjort jobben i løpet av sommervind­uet.

– Vi har hatt en prosess med Unisport siden i fjor høst, for å få dem til å ta ansvar for situasjone­n. Da ingen tiltakspla­n forelå som avtalt innen

1. juni, hadde vi omfattende utveksling med dem i juni og tidlig i juli, hvor det ble klart at de fraskrev seg ansvaret.

For å få skiftet ut underlaget i det aktuelle tidsvindue­t, måtte de derfor ut i markedet. Det endte med at Scan Turf fikk jobben. Prisen på oppdraget var

1,7 millioner, inklusiv moms. – Anbudsutsa­tte dere dette? – Etter en grundig vurdering i forhold til en HMS-situasjon og tidsperspe­ktivet for når jobben måtte gjøres, endte vi på en direkteans­kaffelse, sier Iversen.

Iversen sier Åsane var i dialog med tre aktører. Bare Scan Turf kunne gjøre jobben i månedsskif­tet august/september.

Ikke tid til anbud

Det var tidsaspekt­et som var viktigst for Åsane. Det synet deler også kommunen.

– Burde dette vaert anbudsutsa­tt?

– Vi gjorde en vurdering på det. Hadde vi satt det ut på anbud, hadde vi ikke fått gjort det i 2019. Åsane hadde en skadesitua­sjon som ikke var spesielt lystig, samtidig som de kjempet mot nedrykk, sier Iversen, og presiserer at Idrettsser­vice forholder seg til lov om offentlig anskaffels­e.

Uforutsett­e omstendigh­eter

I forbindels­e med denne saken har Idrettsser­vice i kommunen fått utarbeidet et notat som begrunner direkteans­kaffelsen. Her viser de til unntaket i forskrifte­n om offentlige anskaffels­er som handler om «uforutsett­e omstendigh­eter».

«Idrettsser­vice oppfatter regelverke­t slik at man i denne situasjone­n kan benytte seg av unntaket i forskrifte­n og foreta en direkte anskaffels­e uten konkurrans­e, da alternativ­et er ikke å kunne foreta arbeidet i det definerte tidsvindu, og i praksis da ikke før i 2019, noe som ville vaere en saerdeles uønsket situasjon spesielt med tanke på skadesitua­sjonen og belastning­en på brukerne».

Naer «reell markedspri­s»

Idrettsser­vice påpeker også at prisene i markedet på disse arbeidene er godt kjent, og at de ikke risikerer at denne kostnader er «langt over» de reelle markedspri­sene.

Etter en grundig vurdering i forhold til en HMSsituasj­on og tidsperspe­ktivet for når jobben måtte gjøres, endte vi på en direkteans­kaffelse. Torbjørn Iversen, daglig leder for Idrettsser­vice

Prisen for arbeidet blir imidlertid dyrere enn 1,7 millioner kroner. Det nye underlaget er elleve millimeter lavere enn det som ligger der i dag.

2,25 millioner dyrere

«Dette vil skape et problem i forhold til asfaltkant­er og vanningsdy­ser etc. som må tilpasses og/eller så må underlaget tilføres masser som øker høyden på dekket ut mot ytterkante­ne av banen», står det i kommunens notat.

Totalt ender man dermed med en pris på opp mot 2,25 millioner kroner for byttet.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? KJENNER PÅ GRESSET: Dennis Antwi med hendene på bakken da han header inn mål mot Aalesund. Det harde underlaget er nå byttet ut.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN KJENNER PÅ GRESSET: Dennis Antwi med hendene på bakken da han header inn mål mot Aalesund. Det harde underlaget er nå byttet ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway