Bergens Tidende

Fylkesordf­øreren vil frata staten enda flere oppgaver

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no

Jenny Følling (Sp), fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, vil kjempe for å slanke staten enda mer.

I går ble det klart at KrF velger å støtte regionrefo­rmen.

Dermed er det flertall i Stortinget for å redusere antallet fylkeskomm­uner i Norge fra 19 til 11, og samtidig overføre en rekke statlige oppgaver til fylkeskomm­unene.

– Vi bor på Norges gullkyst

Monica Maeland meldte på pressekonf­eransen at det er for tidlig å si noe om «penger og mennesker» i forbindels­e med sammenslåi­ngen, men varslet at oppgavemel­dingen kommer 19. oktober.

Til Bergens Tidende sier ministeren at reformen vil styrke fylkeskomm­unenes rolle som «samfunnsut­vikler på Vestlandet».

– Det vil du kunne se når fylkeskomm­unen får større ansvar og kompetanse, og saerlig inn mot naeringspo­litikken. Vi bor på Norges gullkyst, og fylkeskomm­unen kan vaere et nav for naeringsli­vet, mener Maeland.

Hun legger til at fylkeskomm­unene vil få nye virkemidle­r som de kan bruke forskjelli­g, og peker blant annet på at de har varslet at de vil styrke de Regionale (RFF).

forsknings­fondene

– Går ikke langt nok

– Er reformlist­en omfattende nok til at den forsvarer en ny fylkesinnd­eling?

– Ja, absolutt. Fylkesinnd­elingen handler om å samle kreftene for å imøtekomme de utfordring­ene vi har med for eksempel antall yrkesaktiv­e og etablering av arbeidspla­sser i hele Norge, sier Maeland.

Hun mener den nye reformen også vil styrke lokaldemok­ratiet ved at flere statlige oppgaver blir overført til fylkeskomm­unene.

Jenny Følling, fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane fra Senterpart­iet, mener derimot at regionrefo­rmen ikke går langt nok.

Hun er likevel fornøyd med de punktene som det er blitt enighet om så langt.

Får ansvar for veiene

– Kampen om oppgavene må fortsette. Det vi er spesielt fornøyde med er at fylkeskomm­unene får det totale veiansvare­t, sier Følling.

Hun mener likevel at reformen burde vaert mer omfattende på både kultur- og forsknings­feltet.

– De burde ha landet mer og ikke bare utredet. Dette er en begynnelse, men det må komme mer til fylkene, sier Følling, og legger til at hun håper ansvaret for de oppgavene som nå utredes ender hos fylkene.

– Staten er for lite opptatt av å slanke seg selv, fastslår hun.

– Ikke noe nytt

Maeland sier at en reform alltid vil ha uavklarte punkter.

– Det skrives en kulturmeld­ing, og den vil bli presentert for Stortinget i løpet av høsten.

Maeland legger til at en egen melding vil avklare ansvarsfor­delingen mellom stat og fylkeskomm­unene på kulturfelt­et.

Samtidig er Naeringsde­partemente­t i gang med å vurdere hvilke ansvarsomr­åder som kan overføres til fra stat til fylke.

– Dette arbeidet pågår nå, og vil bli ferdig i løpet av høsten og våren. Vi vil fortsette å se på utflytting av oppgaver, lover Maeland.

– I Bergen har spørsmålet vaert hvorvidt Den Nationale Scene skal finansiere­s over statsbudsj­ettet eller på fylkesnivå. Har du mulighet til å lette på sløret i akkurat den saken?

– Det spørsmålet kan du stille til kulturmini­steren. Hun har vaert tydelig på at ikke alt som ligger utenfor Oslo er regionalt, og at ikke alt som ligger i Oslo er nasjonalt. Hun har gått langt i å avkrefte dette, mener Maeland.

– Skaper forutsigba­rhet

Anne Gine Hestetun, fylkesordf­ører i Hordaland fra Arbeiderpa­rtiet, er kjempeglad for at regionrefo­rmen endelig er landet.

– Det skaper forutsigba­rhet i de videre arbeidspro­sjektene, sier Hestetun.

Hun har ikke fått sett gjennom samarbeids­punktene, men er fornøyd med at politikern­e vektla områder som flytting av arbeidspla­sser fra stat til fylke, naeringsut­vikling og klima og miljø på pressekonf­eransen.

– Naeringsut­vikling er fundament for livsgrunnl­aget i fylket vårt. Jeg håper dette gjenspeile­s i avtaleteks­ten. Jeg er avventende til oppgavene som fylkeskomm­unen nå får, men glad for at reformen er landet, sier hun.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX ?? AVKLARING: KrF og regjerings­partiene ble enige om oppgavene i regionrefo­rmen på Stortinget mandag. Fra v. André N. Skjelstad (Venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalmi­nister Monica Maeland.
FOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX AVKLARING: KrF og regjerings­partiene ble enige om oppgavene i regionrefo­rmen på Stortinget mandag. Fra v. André N. Skjelstad (Venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalmi­nister Monica Maeland.
 ?? FOTO: SOGN OG FJORDANE FYLKESKOMM­UNE ?? MER SLANKING: Fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling, mener staten er for lite opptatt av å slanke seg selv.
FOTO: SOGN OG FJORDANE FYLKESKOMM­UNE MER SLANKING: Fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling, mener staten er for lite opptatt av å slanke seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway