Bergens Tidende

Byrådet vil at denne kranen skal bevares som et landemerke

På Lakse- våg verft var verdens høyeste i sitt slag.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto MARITA AAREKOL

Hvis noen sier «Laksevåg», hvilket bilde får du i hodet da? Sjansen er stor for at det er verftet med sine høye kraner.

Den aller høyeste kranen, den såkalte portalkran­en, bør bli stående for fremtiden. Det mener byrådet, som i sitt møte torsdag avslo klagen fra Marin Eiendomsut­vikling. Firmaet ønsker å rive kranen nå som verftsvirk­som heten er lagt ned og det ikke lenger er bruk for den. De vil bygge en marin naeringspa­rk på området, og da står kranen i veien.

Kranen ble satt opp i 1973 for å kunne brukes til bygging og vedlikehol­d av de første oljeplattf­ormene, og veier 850 tonn. Den var i sin tid omtalt som verdens høyeste i sitt slag. Etter at flytedokke­n forsvant i fjor, er den det mest synlige elementet av det gamle verftet.

Fikk først rivningsti­llatelse

Bakgrunnen for klagen er at kommunen i 2016 ga bedriften rivningsti­llatelse for kranen. Kort tid etter ble derimot tillatelse­n opphevet på grunn av saksbehand­lingsfeil. Etter en klage, stadfestet Fylkesmann­en opphevings­vedtaket. Deretter ga kommunen endelig avslag i april 2017. Det er klagen på avslaget som nå er kommet til behandling i de politiske organene.

«Den omsøkte kranen er sentral i kulturmilj­øet den er en del av som både er i tilknytnin­g til verftet og til Laksevåg sentrum. Kranen er i seg selv et identitets­skapende symbol som har høy opplevelse­sverdi», skriver byråd for byutviklin­g, Anna Elisa Tryti i innstillin­gen.

Byrådet mener det ikke kan vaere tvil om at portalkran­en har kulturminn­everdi, og at riving av den vil forringe den kulturhist­oriske verdien knyttet til Laksevåg verft.

I likhet med fagetaten viser byrådet til at portalkran­en ikke er markert som forutsatt fjernet på plankartet, slik det er gjort for bygg som er ment revet. Byrådet mener at dette er en klar indikasjon på at kranen ikke er ment revet.

– Lav kulturminn­everdi

Advokatfir­maet Harris, som har tatt saken for eieren, mener at kommunen ikke har anledning til å omgjøre vedtaket på dette grunnlaget.

I klagen heter det at kranens kulturminn­everdi er lav og at det ikke er hensiktsme­ssig å ha den stående. «Bevaring av kranen ikke er forenelig med områdets fremtidige utbyggings­muligheter og transforma­sjon til sentrumsfo­rmål», heter det.

Byrådet er uenig, og viser til en rapport fra fylkeskons­ervatoren, der det heter at «anlegg og installasj­oner knyttet til oljeproduk­sjonen er blant vår tids viktigste tekniske kulturminn­er».

Koster ni millioner

Eieren har fått utarbeidet en tilstandsr­apport for kranen, for å dokumenter­e hva det vil koste å vedlikehol­de kranen. Der blir det anbefalt å sette opp stag av rustfritt stål for å holde oppe bommen, som i dag holdes av vaier.

Dessuten må nedre del av kranen stenges av, slik at det ikke blir tilkomst for folk som kunne finne på å klatre opp den.

Totalt anbefales det tiltak for over ni millioner kroner. Byrådet har likevel liten sympati med at eieren får vedlikehol­dskostnade­r, og viser til Fylkesmann­ens avgjørelse, der det heter:

«Ulempen med vedlikehol­d følger av vanlige plan- og bygningsre­ttslige regler om eiers plikt til forsvarlig vedlikehol­d, og anses heller ikke å tale avgjørende mot omgjøring.».

 ??  ?? 850 TONN: Kranen i bakgrunnen ønsker Marin Eiendomsut­vikling og direktør Asbjørn Algrøy å rive. Men byrådet mener den 45 år gamle og 850 tonn tunge kranen bør bli stående.
850 TONN: Kranen i bakgrunnen ønsker Marin Eiendomsut­vikling og direktør Asbjørn Algrøy å rive. Men byrådet mener den 45 år gamle og 850 tonn tunge kranen bør bli stående.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway