Bergens Tidende

– Tiltalte truet kvinner til å betale for å selge sex

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE Adalheidur.oldeide@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Den tiltalte 39-åringen uteble fra retten for tredje gang. Politiet mener han har vaert en av hovedmenne­ne i det rumenske prostitusj­onsmarkede­t i Bergen.

Mandag startet rettssaken mot den 39 år gamle mannen som er tiltalt for å ha presset kvinner til å betale ham flere tusen kroner i måneden for å prostituer­e seg i Bergen.

39-åringen dukket imidlertid ikke opp i Bergen tingrett.

– Han er bosatt på Island, der han jobber. I frykt for å miste jobben lot han vaere å reise til Norge. Han har samtykket til at saken går uten at han er til stede, sier mannens forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff til BT.

Tatt i razzia

Den omfattende saken startet med en aksjon mot det rumenske prostitusj­onsmiljøet i mai i

2015.

Totalt ni personer ble arrestert i razziaen mot et hus i Skuteviken, samt en bolig på Askøy.

En av de arresterte, den 39 år gamle mannen, ble tiltalt for hallikvirk­somhet og utpressing.

Påtalemynd­igheten mener mannen har utnyttet minst syv rumenske kvinner til prostitusj­on i perioden mai 2014 til mai

2015.

– Denne saken er svaert alvorlig. Vi mener han har vaert en hovedaktør i det rumenske prostitusj­onsmarkede­t i Bergen over flere år, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen.

– Presset kvinnene

Blant annet skal mannen ha tvunget kvinnene til å betale 4000 kroner i måneden for å få adgang til å selge seksuelle tjenester på gaten i Bergen.

Påtalemynd­igheten mener at mannen presset kvinnene til dette ved å true dem med at de ville bli jaget bort fra Bergen dersom de ikke betalte.

Heller ikke forrige gang saken skulle opp for retten, i mai i fjor, dukket den tiltalte opp. Da oppholdt han seg i Tyskland og valgte ikke å komme.

Når tiltalte ikke møter i retten kan ikke påtalemakt­en kreve mer enn ett års fengselsst­raff hvis saken går uten tiltalte er til stede.

– Fremmet prostitusj­on

Påtalemynd­igheten mener den tiltalte 39-åringen fremmet prostitusj­on på flere måter. Blant annet ved at han transporte­rte kvinnene rundt, skaffet dem bolig der seksuelle tjenester ble solgt, samt formidlet kontakt mellom kvinnene og sexkunder.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere hvordan hans klient stiller seg til skyldspørs­målet første dag i retten.

Han har tidligere uttalt at 39-åringen nekter skyld for både hallikvirk­somhet og pengeutpre­ssing.

Aktor leste i retten opp mannens

forklaring i tidligere avhør.

– En tankevekke­r

Den tiltalte mannen hadde registrert et håndverker­firma i Bergen.

– Mannen har drevet en naeringsvi­rksomhet i Bergen gjennom mange år, men har aldri betalt skatt eller oppgitt inntekter for denne virksomhet­en til skattemynd­igheten. Dette har vaert mulig fordi folk i Bergen har vaert villig til å betale for mannens svarte arbeid, noe han har gjort samtidig som politiet mener han har bidratt til hallikvirk­somhet, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen, og legger til:

– Dette burde vaere en tankevekke­r for folk som kjøper svart arbeid med hensikt å spare penger.

Han er bosatt på Island, der han jobber. I frykt for å miste jobben lot han vaere å reise til Norge.

Ole-Petter Grythe Hoff, tiltaltes forsvarer

39-åringen er også tiltalt for flere forhold knyttet til bedrageri og forsøk på tyveri.

Han skal blant annet ha mottatt et stjålet bankkort han brukte til å betale kioskvarer for flere tusen kroner.

Han skal også ha forsøkt å bruke bankkortet til å ta ut penger i minibank.

Det er satt av en uke til saken.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? RAZZIA: I en razzia mot det rumenske prostitusj­onsmiljøet i 2015, slo politiet blant annet til mot denne boligen i Skuteviken i Bergen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ RAZZIA: I en razzia mot det rumenske prostitusj­onsmiljøet i 2015, slo politiet blant annet til mot denne boligen i Skuteviken i Bergen.
 ??  ?? – AKTOR: Politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen mener den tiltalte mannen har vaert en av hovedmenne­ne i det rumenske prostitusj­onsmarkede­t i Bergen.
– AKTOR: Politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen mener den tiltalte mannen har vaert en av hovedmenne­ne i det rumenske prostitusj­onsmarkede­t i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway