Bergens Tidende

Fikk to bøter for ikke å bruke belte

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

Først fikk han bot for ikke å ha brukt setebelte på bussen. Så byttet han buss. Og ble bøtelagt igjen.

Fredag sjekket Statens vegvesen bilbeltebr­uken på 18 busser på Sotra. Det ble skrevet ut i alt 40 gebyrer. Men antall bøter kunne vaert det mangedobbe­lte, ifølge kontrollør­ene, som karakteris­erer resultatet som «nedslående».

Hadde med sønnen

– På mange av bussene vi kom inn på, var det knapt en passasjer som brukte belte. Vi har ikke kapasitet til å bøtelegge alle, for bussene må jo også holde ruten. Så da må vi bare ta enkelte, for så å sende bussen videre, sier overingeni­ør Tom Børslid i Statens vegvesen.

I ett tilfelle ble samme person bøtelagt to ganger på kort tid. Ifølge Børslid stod kontrollør­ene først ved Tellnes naeringspa­rk. Om bord i en av bussene satt en mann med et lite barn. Ingen av dem hadde belte. Faren fikk da en bot på 1500 kroner.

Kort tid etter hadde kontrollør­ene flyttet seg til Knarrevik, for å sjekke bussene som var på vei mot byen. Der møtte kontroller­ene på et kjent ansikt. Mannen hadde da levert barnet han hadde med seg tidligere, byttet buss, og var på vei mot byen alene.

– Han hadde ikke laert. Fortsatt brukte han ikke belte. Så han fikk en ny bot på 1500 kroner, sier Børslid.

Rettet mot vgs-elever

Ifølge Vegvesenet var kontrollen sist fredag først og fremst rettet mot elever ved den videregåen­de skolen på Sund.

– Vi har fått henvendels­e fra flere sjåfører som er oppgitt over at så få av de eldste elevene bruker belte. Og det er alvorlig, for det skal bare en kraftig brems til før passasjere­ne risikerer å skade seg hvis ikke de bruker belte, sier Børslid, som lover at det vil bli hyppige kontroller fremover.

Bilbelte i buss har vaert påbudt i mange år, men først ble det bare gitt muntlige advarsler ved manglende bruk. Først i 2016 begynte synderne å bli bøtelagt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway