Bergens Tidende

Tiltalt politiker i politiavhø­r: – Etterpå tenkte jeg, «Herregud, hvorfor gjør jeg dette?»

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no tegning GUSTAV KVAAL

Mandag startet dag tre av rettssaken mot en lokalpolit­iker (47) fra Hordaland. Han fortalte hva som trigget ham – og om dårlig samvittigh­et.

47-åringen ble tatt i 2016, mens han satt i det lokale kommunesty­ret.

Nå risikerer han opptil 21 års fengsel eller forvaring. Tiltalen omfatter bestilling av et hundretall overgrep mot filippinsk­e barn, med flere forhold betegnet som grove voldtekter.

Mot betaling skal overgrepen­e ha blitt videofilme­t og overført direkte til 47-åringens PC, såkalt livestream­ing.

– «Aggressive» avhør

Tiltalte nekter skyld for alle de alvorligst­e forholdene. I retten har han kritisert både etterforsk­ningen og konklusjon­ene i tiltalen. Han hevder mye han sa i politiavhø­r ble «vrengt og vridd på», og at han ble lovet «gull og grønne skoger» om han bare tilsto.

– Det var en veldig aggressiv, pågående og ledende avhørsmeto­de, sa 47-åringen fredag.

Disse beskyldnin­gene fikk en tydelig oppbrakt statsadvok­at Magne Kvamme Sylta til å kreve avspilling av videoavhør med 47-åringen. Mandag ble tre sekvenser spilt av for retten.

Et sted er det snakk om en filippinsk kvinne som 47-åringen skal ha instruert til å ha samleie med en av sønnene sine. Dette skal vaere en gutt i åtte-niårsalder­en.

I avhøret beskriver den da siktede lokalpolit­ikeren en scene på gulvet, og at verken kvinnen eller gutten så ut til å vaere «saerlig komfortabe­l med det».

– Ingenting seksuelt

– Jeg har sikkert bedt om at hun skal ha samleie med gutten. Det blir en sånn merkelig spenning ut av det. Hun gjorde det, faktisk, selv om jeg ikke hadde trodd det, sier 47-åringen i avhøret.

I retten har han flere ganger snakket om at han gang på gang ble lurt og ikke fikk det han betalte for. Det skal ha gjort ham forbanna og fått ham til å ville vise «hvem som er sjef».

– Spenningen var om jeg fikk henne til å gjøre det jeg hadde bedt om, det var drivkrafte­n. Det er ventefasen og oppbygging­en som trigger meg. «Er hun så galen at hun gjør det?». Da var spenningst­oppen nådd for meg. Det var ingenting seksuelt, det var liksom den oppbygging­en, sier han videre.

47-åringen presiserer at han ikke så om det virkelig skjedde et samleie, og han snakker om en gutt som «smilte og lo».

I retten har tiltalte gjort det til et stort poeng: At alt som skjedde og alt han fikk se var simulert – at det var «fake» overgrep.

«Patetisk»

I avhørene som ble avspilt snakker 47-åringen også om dårlig samvittigh­et og det «patetiske» ved det han har drevet med.

– Jeg tenker etterpå: «Herregud, hvorfor gjør jeg dette?» Jeg prøver å rettferdig­gjøre det med at alternativ­et er så mye verre.

Av avhøret går det frem at det «verre alternativ­et» er at kontaktene hans ikke skal få penger av ham.

– I en ideell verden har alle nok penger til mat og hus. Men en slik verden lever vi ikke i, dessverre. På grunn av dårlig samvittigh­et kunne jeg ta pause en stund. Men så kom det nye meldinger.

Jeg har sikkert bedt om at hun skal ha samleie med gutten. Det blir en sånn merkelig spenning ut av det.

Den tiltalte 47-åringen

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? SPILTE AV AVHØR: Statsadvok­at Magne Kvamme Sylta ville ikke la 47-åringens påstander om «aggressive og ledende» avhør stå ubesvart. Mandag fikk han spille av noen utvalgte avhørssekv­enser i retten. Bak står medaktor i saken, politiadvo­kat Janne R. Heltne.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ SPILTE AV AVHØR: Statsadvok­at Magne Kvamme Sylta ville ikke la 47-åringens påstander om «aggressive og ledende» avhør stå ubesvart. Mandag fikk han spille av noen utvalgte avhørssekv­enser i retten. Bak står medaktor i saken, politiadvo­kat Janne R. Heltne.
 ??  ?? TRAKK SEG: En måned etter pågripelse­n ble det kjent at den nå 47 år gamle mannen hadde trukket seg fra alle politiske verv. Nå sitter han i Bergen tingrett, i en rettssak som skal vare ut november.
TRAKK SEG: En måned etter pågripelse­n ble det kjent at den nå 47 år gamle mannen hadde trukket seg fra alle politiske verv. Nå sitter han i Bergen tingrett, i en rettssak som skal vare ut november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway