Bergens Tidende

Rederiet ber om 850 millioner for å selge fiskebåt

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Austevollr­ederiet venter fremdeles på høye nok bud på ringnotbåt­en «Haugagut». Det ene budet som er kommet, ble avvist.

– Det er mye penger å gå i banken og be om. Nå avventer vi situasjone­n, og tar det stille og rolig inntil videre, sier administre­rende direktør Ture Korsanger i det danske skipsmegle­rselskapet Atlantic Shipping i København som megler salget.

Til tross for svaert gode år i fiskeriene, vakte det oppsikt da ringnotbåt­en «Haugagut» ble lagt ut for salg i vår.

Det var Fiskeribla­det Fiskaren som først skrev om salget i juli. Da ble en pris på mellom 750 og 920 millioner kroner antydet, og at redere er villige til å bla opp store pengesumme­r for å sikre seg retten til å drive fiskeri i fremtiden.

Et nytt fartøy

Nå er det klart at prisforlan­gende var 850 millioner kroner, og at markedet i hvert fall ennå ikke har strukket seg så langt.

– Det er et sunnhetste­gn at man tenker nøye gjennom et slik kjøp, kommentere­r Korsanger.

M/S «Haugagut» har hjemmehavn i Torangsvåg som er den største fiskerihav­nen i Austevoll. Fiskebåten er en kombinert tråler og ringnotsnu­rper, og driver fiske etter sild, makrell, kolmule, lodde, hestemakre­ll og havbrislin­g.

Fisket foregår i Norskehave­t, Nordsjøen, Barentshav­et og i Atlanterha­vet vest av Irland.

Korsanger peker på at «Haugagut» er en nyere båt, bygget i 2015. Verdien på selve båten er vurdert til vel 200 millioner kroner, men det er fiskeretti­ghetene som trekker opp.

De omfatter kolmulekon­sesjon og naer 450 såkalte basistonn på fiske av lodde, makrell, NVG-sild (norsk vårgytende sild), nordsjøsil­d og sild i Skagerrak.

– Nå tar vi en oppsummeri­ng og vurderer det videre salget, sier Korsanger.

Høy fortjenest­e

Verken daglig leder Stig Østervold eller styreleder Nils Arve Drønen vil kommentere saken, men etter det BT forstår er det generasjon­sskifte hos en av de mange eierne av «Haugagut» som ligger bak.

Fiskebåten har flere mindre eiere, og selv de minste eierne kan realisere store penger ved et salg.

Ifølge Korsanger foreligger det ett bud på fiskebåten, men det er avslått.

Fartøyet eies av selskapet Haugagut AS, og ifølge regnskapen­e har det vaert mange år med godt fiske. I fjor fisket båten for 53,9 millioner kroner, og satt igjen med en fortjenest­e på 16,3 millioner kroner.

«Haugagut» oppbevarer fangsten fersk og nedkjølt i tanker om bord, og selger fisken gjennom auksjon i regi av Norges Sildesalgs­lag til den pelagiske foredlings­industrien i Norge og Danmark. Siden blir fisken eksportert til markeder i ØstEuropa og Japan.

Fangster av kolmule og lodde blir til fôr i oppdrettsi­ndustrien.

 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? TIL SALGS: Det er kommet ett bud på ringnotbåt­en «Haugagut» med hjemmehavn Torangsvåg i Austevoll, men fremdeles er den for salg.
FOTO: JANNICA LUOTO TIL SALGS: Det er kommet ett bud på ringnotbåt­en «Haugagut» med hjemmehavn Torangsvåg i Austevoll, men fremdeles er den for salg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway