Bergens Tidende

En sosialist i Downing Street 10?

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Jeremy Corbyn begeistrer grasrota og bekymrer de moderate. Jeremy Corbyn har en realistisk sjanse til å bli Storbritan­nias neste statsminis­ter.

Labours partikongr­ess i Liverpool viser et blomstrend­e og splittet parti.

James Spooner fra Hertfordsh­ire er selve definisjon­en på det gamle Labour. Han ble medlem som 16-åring naermest uten å tenke over det. Faren hans var aktiv i fagbevegel­sen og hjemme var de sosialiste­r. Dermed skulle man vaere medlem av Labour. Slik var det bare. Og slik fortsatte det å vaere for James Spooner langt inn i voksenlive­t.

Men bare inntil Tony Blair ble partileder og gjorde Labour til New Labour, med sin moderate «tredje vei». Da Tony Blair sendte britiske styrker til Irak, meldte James Spooner seg ut av Labour.

For to år siden meldte imidlertid den nå pensjonert­e ingeniøren seg inn igjen. På grunn av den nye lederen, Jeremy Corbyn. Sånn sett er James Spooner også definisjon­en på det nye Labour.

Venstre om

Den 71 år gamle pensjonist­en fra Hertfordsh­ire er nemlig bare en liten del av en voldsom venstredre­ining av Labour under Jeremy Corbyn, hvor medlemstal­let har økt fra rundt 200.000 til 500.000.

– Nå går ting i riktig retning for Labour igjen. Vi vokser nedenfra nå, og det er det sosialisme handler om. Corbyn har gitt medlemmene innflytels­e og politisk har han dreid oss mot venstre. Han vil avvikle innsparing­spolitikke­n og renasjonal­isere privatiser­te selskap, sier James Spooner.

Vi står foran kongressen­teret i Liverpool med Mersey-elven i bakgrunnen. James Spooner nøyer seg med en rød genser, men mange av de forbipasse­rende deltakerne på Labourkong­ressen baerer skjorter med Jeremy Corbyn-motiver.

Et splittet parti

For tre år siden var Jeremy Corbyn en marginalis­ert venstreflø­yaktivist, og han gikk bare inn på stemmesedd­elen til ledervalge­t i 2015 som en slags symbolsk protest mot Labour-etablissem­entet. Den tidligere kommuniste­n og fag foreningsm­annens budskap traff imidlertid en nerve i tidsånden og klarte å mobilisere skuffede veteraner som James Spooner og unge velgere, som ville prøve noe som virket nytt.

Jeremy Corbyn ble som kjent partileder for Labour, og ved parlaments­valget i juni 2017 motbeviste han alle spådommer om fiasko. Labour gikk markant fremover til 40 prosent av stemmene, de konservati­ve mistet flertallet og ble avhengige av støtten fra en liten gruppe nordirske nasjonalis­ter. Og hvis den konservati­ve krisen i forbindels­e med brexit fortsetter, kan det snart hende at en sosialist flytter inn i Downing Street 10. Meningsmål­inger spår dødt løp.

Har sin pris

Labours venstredre­ining har imidlertid hatt sin pris internt. Mange av de nye medlemmene er voldsomt opprørte over parlaments­medlemmer som støttet den moderate kursen under Tony Blair, og som de siste tre årene har forsøkt å velte Jeremy Corbyn flere ganger. Mange av Labours etablerte parlaments­medlemmer vil ikke dukke opp på kongressen i Liverpool de kommende dagene. De orker ikke å bli ropt til igjen. I pressen lufter flere anonyme medlemmer av Labour muligheten for å stifte et nytt parti.

71-åringen James Spooner gjør ikke noe forsøk på å skjule sin motvilje mot etablissem­entet i Labour. Nestleder Tom Watson, som var minister under Tony Blair og Gordon Brown, er rett og slett «en høyreorien­tert drittsekk» ifølge James Spooner. Og han har lite til overs for dem i Labour som ikke finner seg til rette i den nye, venstredre­ide kursen.

– Altså, er man fra det ytterste venstre fordi man vil bygge hus til de fattigste, fordi man forlanger rettferdig­e lønninger og god utdanning? Sosialisme­ns fiender har alltid prøvd å marginalis­ere oss ved å kalle oss ekstreme, sier James Spooner.

Unikt i partiets historie

Steven Fielding er professor i politisk historie ved University of Nottingham med fordypning i Labour. Han forteller at det er unikt i Labours historie å ha en såpass venstreori­entert partileder.

Labour under Corbyn vil gjennomfør­e store skatteøkni­nger for selskaper og de rikeste, partiet vil renasjonal­isere strømselsk­aper og togdrift, avskaffe egenandele­r ved universite­ter og tvinge private virksomhet­er med flere enn 250 medarbeide­re til å gi sine ansatte medeierska­p i bedriften.

Ifølge professor Steven Fielding er det en svaert «krigersk og bitter» tone internt i Labour. Blant de etablerte kreftene i partiet ser man en utrygghet ved Jeremy Corbyns bagasje som venstreflø­yaktivist, hvor han har uttrykt støtte til Hamas, Hizbollah og irske nasjonalis­ter med forbindels­e til IRA. På den andre siden tar mange av de nye medlemmene det svaert ille opp når noen i Labour retter kritikk mot Corbyn.

– Det er et svaert splittet parti. Mange av Labour-medlemmene som er blitt med under Jeremy Corbyn, synes at mange av Labours parlaments­medlemmer er fiender som ikke burde vaere i partiet. At de andre ikke er ekte Labour, fordi de ikke er Corbyn-Labour, sier Steven Fielding.

Elsker Corbyn, hater brexit

Mange av delegatene i Liverpool går rundt med knallrøde vesker over skulderen med påskriften: «Elsker Corbyn, hater brexit».

Det største politiske spørsmålet i nyere britisk historie preger naturligvi­s også Labourkong­ressen, men det kan vaere vanskelig å gjennomsku­e Jeremy Corbyns linje. Et stort flertall av Labour-medlemmene er imot brexit og presser på for at Jeremy Corbyn skal støtte en ny folkeavste­mning. Inntil videre er imidlertid Labours brexitkurs at det bare skal føre til et nytt parlaments­valg hvis Theresa May ikke får støtte til sin skilsmisse­plan i parlamente­t.

Søndag sa Corbyn riktignok at han vil støtte kravet om en folkeavste­mning hvis Labours medlemmer bestemmer seg for det, men siden det ikke er lagt opp til en slik avstemning under kongressen, er det i realiteten intet nytt under solen. Labours kurs er flertydig, og om ikke annet unngår man dermed å fremmedgjø­re det tross alt store mindretall­et av Labour-velgere som stemte for brexit i 2016.

Det hører med til historien om Labours fremgang under Jeremy Corbyn at det konservati­ve regjerings­partiet befinner seg i en åpen borgerkrig i forbindels­e med brexit. Med den konservati­ve krisen i mente kan man spørre seg selv om det ikke er logisk at Labour burde lede meningsmål­ingene stort. Syv av ti briter er misfornøyd­e med måten regjeringe­n leder landet på.

 ?? FOTO: HANNAH MCKAY, NTB SCANPIX ?? I FREMGANG: Hvis den konservati­ve krisen i forbindels­e med brexit fortsetter, kan det snart hende at en sosialist flytter inn i Downing Street 10. Meningsmål­inger spår dødt løp.
FOTO: HANNAH MCKAY, NTB SCANPIX I FREMGANG: Hvis den konservati­ve krisen i forbindels­e med brexit fortsetter, kan det snart hende at en sosialist flytter inn i Downing Street 10. Meningsmål­inger spår dødt løp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway