Bergens Tidende

Ble glad i å løpe etter et løpekurs

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto EIRIK BREKKE

Ny studie viser at nybegynner­e blir dobbelt så ofte skadet som erfarne løpere. Ekspertene har tips for å unngå skader.

Joggeskoen­e til Camilla Revheim (44) treffer den våte grusen i jevn takt rundt Liavatnet i Bergen. For litt over ett år siden syntes hun hvert steg etter tre kilometer var et slit.

– Jeg hadde ikke knekt løpekoden. Jogging var rett og slett blytungt, sier hun.

Etter å ha sett seg lei på ikke å mestre de lengre distansene, meldte Revheim seg på et løpekurs.

Ny studie

Ifølge en ny studie av over 4600 nederlands­ke løpere, blir nybegynner­e oftere skadet sammenlikn­et med erfarne løpere.

I studien ble nybegynner­e definert som løpere som hadde vaert aktive i under ett år. Erfarne løpere hadde vaert aktive i ett år eller mer.

Begge grupper rapportert­e at skader i knaer og føtter var den vanligste skaden. Hele 30 prosent av løperne opplevde skader i knaer i løpet av 1000 aktive timer. Den største forskjelle­n var likevel skadenes hyppighet – nyfrelste løpere ble dobbelt så ofte skadet som de erfarne.

Sluttet å trene

Studien viste også at skader var en av de vanligste årsakene til at folk sluttet å trene, samtidig som nyfrelste løpere – i større grad enn erfarne – kontaktet helsevesen­et for skadebehan­dling.

De nederlands­ke forskerne konkludert­e derfor med at effektive skadeforeb­yggende programmer – rettet mot nybegynner­e – kunne ha store fordeler for folkehelse­n.

For mye, for fort

– En av hovedgrunn­ene til at folk pådrar seg skader når de startet å løpe, er at de blir for ivrige.

Det sier Håkon Mushom, tidligere eliteløper og personlig trener på Norsk Idrettsmed­isinsk Institutt (NIMI).

– For mye trening for fort gjør at kroppen ikke klarer å tilpasse seg den nye påkjenning­en den blir utsatt for, sier han.

Han har følgende tips til nybegynner­e:

START FORSIKTIG: Gjerne start de første øktene med rask gange, før du gradvis løper mer og mer. IKKE LØP FOR FORT: Løp rolige turer. Man skal kunne føre en vanlig samtale, uten å hive etter pusten. Gå gjerne i motbakkene. HVIL MELLOM ØKTENE: Kroppen trenger tid til å restituere. Med tre løpeøkter i uken, bør man spre de utover slik at man alltid får en hviledag mellom.

SKAP GODE RUTINER: Lag faste rutiner for deg selv, og ha kontinuite­t i treningen.

LYTT TIL KROPPEN: Ta kroppens signaler, og juster treningen deretter.

Løp for fort

På løpekurset fikk Revheim beskjed om at hun løp for fort.

– Dersom jeg skulle klare de lengre distansene, måtte farten ned og teknikken opp, forteller hun.

Ett år seinere har 44-åringen fremdeles stor løpeglede, har gjennomfør­t en halvmarato­n og har to til tre løpeturer i uken. Hun har også klart å holde seg skadefri.

– Jeg hører stadig at folk sliter med skader og jeg tror mye kommer av feilbelast­ning. Om man først bli hektet, er det lett å bli litt for giret, sier Revheim.

– Folk blir hektet

Stig Carlson, fysioterap­eut og triatlonlø­per, har i en årrekke hold løpekurs for både nybegynner­e og erfarne løpere. For nybegynner­e er beskjeden klar: Det skal trenes minimum to ganger i uken, men ikke flere enn tre.

– Vi må sette grenser for dem. Folk blir hektet, sier han.

Han forteller at noe av det viktigste de laerer bort, er å få folk til å trene på det nivået de faktisk er på. Carlson tester derfor alle deltakerne før kursstart.

– Mange tror man må bli skikkelig sliten hver gang man legger ut på en løpetur. Slik er det ikke. Man skal skille mellom de rolige og de harde øktene. Da unngår man i større grad å gå på de klassiske smellene som å bli skadet, lei eller føle at løpingen kun blir et ork, sier han.

Tid til reparering

Fysioterap­eut og spesialist i idrettsfys­ioterapi, Kaja Saetre, forteller at de vanligste skadene hos nybegynner­e – med for rask økning i mengde og intensitet – er uspesifikk­e smerter i knaer, hofter og legger, samt achilles- og andre seneproble­mer.

– Kroppen klarer ikke tilpasse seg et nytt belastning­snivå fordi økningen går for raskt. Spesielt senevev restituere­r langsomt og kan trenge flere dager på å bygge seg opp etter en treningsøk­t, sier hun.

Saetre understrek­er at det er lurt å variere varighet og intensitet på øktene, og at risikoen for belastning­sskader øker dersom restitusjo­nstiden blir for kort.

– Derfor er det viktig de som blir bitt av løpebasill­en har minst en dag eller to mellom hver løpeøkt i begynnelse­n, sier hun.

Ikke glem styrketren­ingen

Dersom «ulykken» allerede er ute, og man kjenner på slitasje i knaer og ben, kan det vaere lurt å ta en pause fra løpingen.

– Dessverre er det ingen raske løsninger her. Nøkkelen er å justere mengde – hvor hyppig, fort og langt man løper. Og en pause betyr ikke nødvendigv­is at man ikke skal trene. Det finnes mange andre effektive former for kondisjons­trening, som sykling og svømming, og som er langt mindre belastende, sier Saetre.

Fysioterap­euten vil også understrek­e viktighete­n av styrketren­ing for løpere. Hun anbefaler å fokusere på kne, hofte, sete og legger.

– De som er veldig glad i å løpe, vil ofte bare løpe. Jeg tror mange syns løping er en fin treningsmå­te fordi det faktisk ikke krever mer enn å ta på seg skoene og gå ut døren. Mange blir derfor også svaert frustrerte når de får beskjed om å kutte ned løpingen.

 ??  ?? SKADEFRI: Camilla Revheim startet å løpe mer aktivt for litt over ett år siden. Selv har hun holdt seg skadefri, men hører hele tiden om folk som sliter med skader. – Om man først finner glede i løping kan man fort bli litt for giret, sier hun.
SKADEFRI: Camilla Revheim startet å løpe mer aktivt for litt over ett år siden. Selv har hun holdt seg skadefri, men hører hele tiden om folk som sliter med skader. – Om man først finner glede i løping kan man fort bli litt for giret, sier hun.
 ??  ?? Kaja Saetre
Kaja Saetre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway