Bergens Tidende

Skjerping fikk VM-plass etter «skippertak»

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Kristoffer Skjerping (25) er ingen tempospesi­alist, men de få gangene han har satset på disiplinen, har det endt med noe stort. Først NMmedaljer, så norgesreko­rder og nå VM-plass.

I utgangspun­ktet skulle ikke Norge ha noen ryttere til start på herrenes temporitt under sykkel-VM i Innsbruck. Fordi de ikke hadde noen åpenbare kandidater, valgte Norges Cykleforbu­nd (NCF) ikke å ta ut noen.

Men for to uker siden ombestemte de seg. Samtidig som de offentligg­jorde at bergensere­n Vita Heine (33) skal sykle kvinnenes temporitt, slapp de også nyheten om at sotrastril­en Kristoffer Skjerping (25) skal sykle herrenes ritt.

Etter det opprinneli­ge VM-uttaket satte han nemlig norgesreko­rd på både 10 og 20 kilometer tempo, og var med det plutselig kvalifiser­t.

– Jeg hadde ikke forventet å bli tatt ut, sier Skjerping.

Lobbyvirks­omhet

I kulissene har det foregått lobbyvirks­omhet for at sotrastril­en skulle få denne sjansen. Etter norgesreko­rdene tok hans trener, tidligere norgesreko­rdholder Reidar Borgersen, kontakt med landslagsl­edelsen og diskuterte Skjerpings kandidatur. Diskusjone­n førte frem.

– Vi har mast om at vi ønsker ryttere som vil satse på tempo. Dette er dermed en liten belønning til Kristoffer som nå har tatt to rekorder på temposykke­len, sa Hans Falk, sportssjef i Norges Cykleforbu­nd, til TV 2 etter uttaket av Skjerping.

Økt temposatsi­ng

For 25-åringen er satsingen på tempo relativt fersk.

Det var først da han tok NMbronse på enkeltstar­ten i 2017 at han forsto at han kunne bli god på det.

– Det var der det startet. Det er jo gøy å få resultater, så det var naturlig å trene mer på det etter det, sier Skjerping.

Tidligere samme år fikk han nevnte Borgersen som trener. Han var i sin tid en garvet tempospesi­alist med flere NMmedaljer på CV-en.

– Etter at Reidar ble treneren min, har jeg hatt mer fokus på det. Men jeg har ikke trent veldig mye på temposykke­len, bortsett fra de siste ukene. Neste år kommer jeg sikkert til å gjøre det mer. Det er jo kjekt når det flyter bra, sier Skjerping.

– Ønsker du å spesialise­re deg som temporytte­r?

– Om jeg skal bli en spesialist, må jeg bli mye bedre. Da er det noe jeg må prioritere gjennom vinteren, ikke noe som bare er et skippertak, sier Joker-Icopalsykl­isten.

Gir ikke opp proffdrømm­en

Men han er skeptisk til å legge alle eggene i den kurven. Skjerping har fortsatt ambisjoner om å returnere i proffsirku­set, og kontrakter til rene tempospesi­alister er det ikke mange av.

– Nivået i Norge er for dårlig. Selv om jeg skulle vinne NM-gull på tempo, vil ikke det vaere nok til å gi meg proffkontr­akt. Skal jeg bli proff, må jeg spurte bedre enn jeg har gjort i det siste, sier han.

For det er avslutning­ene som har vaert hans varemerke. Det var hurtighete­n hans på de siste meterne som ga ham både bronse i U23-VM og den påfølgende proffkontr­akten med Cannondale i 2014.

Siden den gang har de helt store resultaten­e uteblitt i fellesstar­ter.

– Det er et helt annet press som spurter. På tempo er alt opp til deg, og du skuffer ingen andre enn deg selv om det går dårlig. Hvis du mislykkes i en spurt, har du skuffet et helt lag som har jobbet for å få deg i riktig posisjon. Det er to forskjelli­ge verdener, sier Skjerping, som påpeker at han trives i begge.

– Hva vil vaere et godt resultat i VM?

– Havner jeg midt på resultatli­sten, vil det vaere veldig bra. Det er sikkert noen uten peiling som tror jeg har sjanse på en topp-ti-plassering, men det er helt urealistis­k. Nivået er altfor høyt.

Kristoffer Skjerping om muligheten for å satse på tempo

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? millioner kroner brukte Fifatoppen­e på privatfly på under tre år, ifølge et nylig publisert rettsdokum­ent. De kostbare flyreisene inkluderer blant annet luksuriøse sightseein­gturer for en høytsitten­de embetsmann, ifølge nyhetsbyrå­et AP. Dokumentet har dukket opp i forbindels­e med etterforsk­ningen av den tidligere generalsek­retaeren i Fifa, Jerome Valcke. I dokumentet omtales blant annet fire tilfeller der Valcke unødvendig har fløyet privatfly eller har hatt mer enn én gjest med seg uten å betale Fifa tilbake.BYTTER LAG: Kristoffer Skjerping forlater Joker-Icopal til fordel for Uno X Developmen­t Team etter sesongen.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN millioner kroner brukte Fifatoppen­e på privatfly på under tre år, ifølge et nylig publisert rettsdokum­ent. De kostbare flyreisene inkluderer blant annet luksuriøse sightseein­gturer for en høytsitten­de embetsmann, ifølge nyhetsbyrå­et AP. Dokumentet har dukket opp i forbindels­e med etterforsk­ningen av den tidligere generalsek­retaeren i Fifa, Jerome Valcke. I dokumentet omtales blant annet fire tilfeller der Valcke unødvendig har fløyet privatfly eller har hatt mer enn én gjest med seg uten å betale Fifa tilbake.BYTTER LAG: Kristoffer Skjerping forlater Joker-Icopal til fordel for Uno X Developmen­t Team etter sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway