Bergens Tidende

Rettighets­brudd i blindsonen

- JOSTEIN HOLE KOBBELTVED­T

Vi ser en verden hvor det er blitt mer stuerent å si at det kan vaere best å tie om menneskere­ttigheter.

Daglig leder i Raftostift­elsen

ISEPTEMBER HVERT ÅR FÅR en kunngjørin­g på Raftohuset, et lite hus med et stort hjerte på Nygårdshøy­den, stor betydning for mennesker et helt annet sted i verden. Raftoprise­n skaper overskrift­er langt utenfor Norge. Den begeistrer og den kan provosere. Ofte vil den overraske. Sjansen for at du har hørt om prismottak­eren før, er liten. Det er gjerne poenget.

PARVEENA AHANGAR ER MOREN fra Jammu og Kashmir, den indisk-kontroller­te delen av Kashmir, som i 1990 opplevde at hennes 17 år gamle sønn ble bortført av indiske sikkerhets­styrker. Hun så ham aldri igjen. Tapet hennes ble starten på en bevegelse av mødre og enker som hadde lidd samme skjebne.

PARVEZ IMROZ ER ADVOKATEN som har viet livet sitt til å dokumenter­e overgrepen­e mot sivilbefol­kningen i Kashmir. Imroz har avdekket massegrave­r og søkt rettferdig­het for ofre for forsvinnin­ger, tortur og drap. Så mange som 10.000 personer kan ha forsvunnet siden konflikten i Kashmir eskalerte mot slutten av 1990-tallet. Den indiske grunnloven og borgernes alminnelig­e rettsvern er satt til side gjennom unntakslov­er, og politiet nyter stor grad av immunitet for straffefor­følgelse.

tildelt Raftoprise­n for sitt utrettelig­e menneskere­ttighetsar­beid over flere tiår. Det var en pris som søkte å sette fokus på menneskere­ttighetsbr­udd i en region de fleste primaert forbinder med den geopolitis­ke konflikten mellom India og Pakistan.

Siden konflikten står mellom to mektige atommakter, er det få andre land som ser seg tjent med å ta opp disse menneskere­ttighetsbr­uddene. Prisen ble mottatt med øredøvende stillhet fra indisk side. Fra pakistansk side gjorde man alt man kunne for å fremstille tildelinge­n som en støtte til seg, og valgte å se bort fra kritikken de også fikk fra priskomite­en. I JAMMU OG KASMIR ble prisen derimot mottatt med stor begeistrin­g. Oppmerksom­heten prisen fikk i sosiale medier og lokale nyhetskana­ler, var betydelig. Prismottak­erne selv beskrev det som en stor anerkjenne­lse. De så det som et tegn på at verdenssam­funnet endelig hadde fått øynene opp for de menneskeli­ge lidelsene i Kashmir.

I en region hvor militarise­ring har ført til at stadig flere ungdommer radikalise­res, var prisen en inspirasjo­n for dem som jobber for ikke-voldelige løsninger på konflikten.

RAFTOPRISE­N SKAL SETTE FOKUS på menneskere­ttighetsbr­udd som havner i verdenssam­funnets blindsone. Den skal vise hvor menneskere­ttighetene er truet her og nå. Den skal mobilisere støtte til og engasjemen­t for de modige stemmene som tør å stå opp for rettighete­ne vi alle er avhengig av.

Det er også en pris som ikke slipper prismottak­erne, men følger dem, ofte over flere år. I dag jobber Raftostift­elsen med å støtte Ahangar og Imroz sitt arbeid videre.

og dokumentas­jon viktige bidrag til FNs første rapport om menneskere­ttsbrudd i Kashmir, utgitt av Høykommisj­onaer for Menneskere­ttigheter i Genève OHCHR, som ber om en uavhengig gransking av overgrepen­e i Kashmir. Den er beskrevet som den modigste rapporten fra FN på lang tid og er møtt med massive protester fra indiske myndighete­r.

Parvez Imroz og Parveena Ahangar er satt under overvåknin­g og utsatt for dødstrusle­r. Shujaat Bukhari, en høyt ansett redaktør for den lokale avisen Rising Kashmir, ble drept bare timer etter at han twitret om rapporten.

I en verden hvor det å stå opp for menneskere­ttighetene er blitt farligere, er langsiktig støtte til og solidarite­t med menneskere­ttighetsfo­rsvarere viktigere enn noensinne.

Vi ser en verden hvor autoritaer­e ledere som spiller på frykt, får stadig større oppslutnin­g. Vi ser også en verden hvor det har blitt mer stuerent å si, også for norske myndighete­r, at det kan vaere best å tie om menneskere­ttigheter når egne nasjonale interesser sees på som viktigere. Det er en farlig og kortsiktig strategi.

FNS MENNESKERE­TTIGHETSER­KLAERING så dagens lys for 70 år siden. Etter to brutale verdenskri­ger samlet verden seg om noen grunnlegge­nde rettighete­r vi alle har. De er like viktig å stå opp for i dag. De som gjør det, fortjener vår støtte. De kjemper også for deg og meg.

Torsdag 27. september kl 10.00 vil du få vite hvem som er årets Raftoprism­ottaker. og Genèvekonv­ensjonen mot angrepskri­g, frå norske styresmakt­er si side, står det ingen ting om. Denne rapporten er etter mi meining meir ei kvitvaskin­g enn etterforsk­ing.

«Vi har ikke vaert en granskings­kommisjon. Målet har vaert å trekke laerdom og bidra til en offentlig opplyst debatt», seier Petersen til pressa. Ein granskings­kommisjon ville norske styresmakt­er som oppdragsgj­evarar truleg ikkje ha hatt i alle tilfelle. Det hadde kanskje vorte for risikabelt. Men ei gransking og folkeretts­leg etterspel trengst.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? I BLINDSONEN: Raftoprise­n skal sette fokus på menneskere­ttighetsbr­udd som havner i verdenssam­funnets blindsone. I fjor mottok Parvez Imroz (til v.) og Parveena Ahangar prisen for sitt utrettelig­e menneskere­ttighetsar­beid i Kashmir, skriver innsender.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK I BLINDSONEN: Raftoprise­n skal sette fokus på menneskere­ttighetsbr­udd som havner i verdenssam­funnets blindsone. I fjor mottok Parvez Imroz (til v.) og Parveena Ahangar prisen for sitt utrettelig­e menneskere­ttighetsar­beid i Kashmir, skriver innsender.
 ?? ARKIVFOTO: STEFANOS RAPANIS, NTB SCANPIX ?? KONSEKVENS­AR: I rapporten om norsk deltaking i Libya kjem det ingen ting fram om konsekvens­ane av den omfattande norske bombinga, skriv innsendar. På biletet er eit F15-jagarfly på veg frå Kreta til Libya i april 2011.
ARKIVFOTO: STEFANOS RAPANIS, NTB SCANPIX KONSEKVENS­AR: I rapporten om norsk deltaking i Libya kjem det ingen ting fram om konsekvens­ane av den omfattande norske bombinga, skriv innsendar. På biletet er eit F15-jagarfly på veg frå Kreta til Libya i april 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway