Bergens Tidende

– Pasientene­s penger brukes til alkohol på Helse Vest-konferanse

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no

Flere styrerepre­sentanter i Helse Vest mener det er på tide å droppe alkoholser­veringen på arbeidskon­feranse i Helse Vest.

I begynnelse­n av oktober skal styrerepre­sentantene i Helse Vest møtes til en konferanse på Sola Strand Hotell i Stavanger.

– Dette er ugreit

Programmet starter med middag på kvelden 2. oktober kl. 19.00. Da vil det bli servert vin til maten.

Neste dag klokken 08.30 fortsetter programmet. Rundt 90 mennesker er invitert.

I høst har minst seks styrerepre­sentanter fra flere helseforet­ak sagt ifra i en e-post til styreleder: Alkohol til maten bør ikke høre med når de setter seg til bords.

– En viktig helsepolit­isk aktør som Helse Vest burde ha et edruelig forhold til bruk av alkohol på en styresamli­ng. Det er pasientene­s penger som brukes. Dette er ugreit, sier Geir Arne Sunde, som sitter i styret i Helse Bergen og er foretaksti­llitsvalgt for Overlegefo­reningen.

Sykehus skal ikke betale

I en e-post har han gitt sin støtte til Lars Kåre Selland Kleppe i Helse Stavanger. Det har også flere andre styrerepre­sentanter gjort før møtet på Sola Strand.

– Det er betimelig å spørre om dette er rett bruk av fellesskap­ets ressurser. I Helse Stavanger sier reglemente­t klart at foretak og sykehus ikke skal betale for alkohol. Det praktisere­r vi også, sier Lars Kåre Selland Kleppe, styrerepre­sentant i Helse Stavanger.

To ganger i året samles alle styrerepre­sentantene i samtlige helseforet­ak til dette treffet.

Her kommer blant andre tillitsval­gte, brukerrepr­esentanter og administre­rende direktører i helseforet­akene. I tillegg er det styrerepre­sentanter fra konserneid­e selskap i regionen.

Alkoholfri samling

I mars i år kom 62 personer av 90 inviterte. Regningen for vin kom på 20.440 kroner. 49 kroner gikk til øl og 354 kroner til mineralvan­n, ifølge tall fra Helse Vest.

Praksis er at det serveres ett glass alkohol til forretten og inntil to til hovedrette­n for dem som ønsker det.

– Jeg synes vi burde vurdert å gjøre disse samlingene alkoholfri­e. Dette er et arbeidssem­inar. På den måten ville vi vaere et godt eksempel for andre virksomhet­er, sier Sunde.

Han minner også om at styremedle­mmene får betalt et sted mellom 130.000 og 250.000 kroner for sine verv.

– Vi kan betale selv

– Hvis styremedle­mmer vil ha alkohol til maten, så kunne vi i hvert fall betalt for det selv, sier Sunde.

Helse Vest har vurdert servering av alkohol på samlingene, men holder på at det blir skjenket denne gangen.

– Jeg tar gjerne en åpen diskusjone­n om dette under konferanse­n. Men hvis vi skal legge oss på en ny praksis, så vil jeg ha en åpen diskusjon om det først. Det synes jeg er ryddig i en så viktig sak, sier Einar Strømsvåg, styreleder i Helse Vest.

– Ikke uansvarlig

Han sier det er første gang han opplever at noen reagerer på alkoholser­veringen.

– Styrerepre­sentanter sier at dette er penger som kunne kommet pasientene til gode?

– Skulle alle ha drukket mineralvan­n ville det kanskje ha frigitt rundt 12.000 kroner for 62 deltakere. Det er klart at alle monner drar, men jeg synes ikke dette er uansvarlig alkoholser­vering. Om det er fornuftig pengebruk kan en stille spørsmål om.

Han sier styrerepre­sentanter står fritt til å fremme et konkret forslag om å slutte med alkoholser­vering i regi av Helse Vest.

– Jeg kjenner til at det er ulik praksis i helseforet­akene, sier Strømsvåg.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? REAGERER: Geir Arne Sunde sitter i styret i Helse Bergen. Her fra et tidligere styremøte i helseforet­aket.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN REAGERER: Geir Arne Sunde sitter i styret i Helse Bergen. Her fra et tidligere styremøte i helseforet­aket.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway