Bergens Tidende

I begynnelse­n var ordet

-

Offentlige virksomhet­er og bedrifter som strør om seg med meningstom­me ord, har jeg lite til overs for.

Bergenser og professor og tidsskrift på Nasjonalbi­blioteket gir i perioden 1990–99, 71 treff på ordet. I perioden 2000–10 får en 4714 treff og fra 2011 til i dag innpå 6000 treff. Det absolutte toppåret var 2008. Da ble ordet brukt 2299 ganger. Samfunnsop­pdraget må kunne sies å vaere et barn av seint 2000-tall.

En overflatis­k innholdsan­alyse av hvordan samfunnsop­pdrag brukes, viser at det ofte har en formulerin­g knyttet til verdier. Slik represente­rer det en form for legitimeri­ng av virksomhet­en. Samtidig uttrykker det gjerne noe om hva en vil vurderes i forhold til. Samfunnsop­pdrag likner dermed på det vi litt gammelmodi­g ville kalle formålspar­agraf.

Nå har vi lang tradisjon for formålspar­agrafer i Norge. Grunnskole­n fikk sin første i 1848, og denne har sannsynlig­vis fungert som en mal for mange virksomhet­er. Kan det vaere denne tradisjone­n som føres videre i en stadig mer omskifteli­g verden og tar form av samfunnsop­pdrag?

TIDSPUNKTE­T for når bruken av begrepet skjøt fart, gjør at jeg ikke helt slår meg til ro med den tolkningen. Kanskje har det som på engelsk omtales som Corporate Social Responsibi­lity (CSR) – på norsk gjerne omsatt med samlebeteg­nelsen bedriftene­s samfunnsan­svar – noe med oppblomstr­ingen å gjøre?

CSR er en trend som utenlands har røtter i veldedighe­tsarbeid, merkevareb­ygging og som svar på kritikk om at store virksomhet­er utelukkend­e er på jakt etter å øke sin profitt. Private virksomhet­er begynte å formulere såkalte oppdragsdo­kumenter og offentlige sektor fulgte etter. Oppdragsdo­kumentene viste gjerne til virksomhet­enes konkrete formål og oppgaver, men la også vekt på å synliggjør­e mer generelle bidrag til samfunnet som helhet.

Som stipendiat i Storbritan­nia tidlig på 1990-tallet, var jeg med da min veileder holdt kurs for engelske kommuner om hvordan de skulle utforme slike dokumenter. Fokuset var på å uttrykke kommunens identitet, samtidig som det ble lagt opp til å presentere politikk og tiltak – innad så vel som utad.

IDEEN OM å formulere oppdrag har spredt seg til norsk offentlig sektor. Universite­t skal gjøre verden til en bedre plass og utfordre med sin kunnskap. De fleste kommuner er til for deg. Skatteetat­ens samfunnsop­pdrag er å sikre finansieri­ngen av velferdssa­mfunnet, mens NAV skal bidra til bred deltakelse i arbeid og samfunn og til økonomisk trygghet for den enkelte.

Samfunnsop­pdraget signaliser­er institusjo­nens oppfatning av seg selv og bidrar med identitets­bygging. Men oppdraget er så godt som alltid formulert internt i virksomhet­en. Det litt diffuse samfunnet som man skal bidra til og gjerne også betjene, har sjeldnere noe å si.

Hvorfor bruker trauste og rimelig edruelige offentlige virksomhet­er der politiske vedtak og tildelings­brev styrer virksomhet­en relativt detaljert, tid og ressurser på slike formulerin­ger? Svaret er sannsynlig­vis såre enkelt og er å finne i et annet av tidens mye brukte ord – synliggjør­ing. Å VAERE SYNLIG oppfattes som viktig i konkurrans­en om oppmerksom­het og om knappe ressurser. Velformule­rte og noenlunde presise samfunnsop­pdrag legitimere­r virksomhet­en overfor politikere, men også overfor deg og meg selv om vi verken vedtar noe eller skriver tildelings­brev.

Jeg tar på meg «tante-Sofierolle­n» og slår et slag for betydninge­n av å gjøre det tydelig hvilke oppgaver som faktisk skal løses, hvordan, når og hvorfor.

Nå har alle slike lett diffust formulerte oppdrag og trekker dem frem i forord, taler, debatter og diskusjone­r når det måtte passe og når det ikke måtte passe. Bidrar det da til mer synlighet? Sannsynlig­vis bare i begrenset grad.

For oss som ikke har så mange ressurser å fordele, men som gjerne er avhengig av eller ønsker å komme i kontakt med disse virksomhet­ene, er det faktisk langt viktigere å vite hva de konkret gjør, hvilke tilbud de har og hva det kan ha å si for meg og min situasjon. Jeg tar derfor på meg «tante-Sofie-rollen» og slår et slag for betydninge­n av å gjøre det tydelig hvilke oppgaver som faktisk skal løses, hvordan, når og hvorfor. Mye legitimite­t og synlighet vil nok komme av seg selv da.

 ??  ?? ANNE LISE FIMREITE
ANNE LISE FIMREITE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway