Bergens Tidende

Venstre-politikere åpner opp for Ap-samarbeid

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EYSTEIN RØSSUM

Venstre-politiker Geir Kjell Andersland mener partiet må ta diskusjone­n om hvor de plasserer seg hvis KrF går til Ap. KrF-grasrota forbereder seg på bråk.

Fredag møtes KrFs landsstyre.

Etter utgivelsen av boken «Det som betyr noe», er det ventet at Knut Arild Hareide vil gi landsstyre­t råd om hvilken retning partiet bør gå for å

søke makt i årene som kommer.

Roser Ap

I boken er Hareide svaert rosende om Arbeiderpa­rtiet, og ditto kritisk til høyresiden.

Dersom KrF skulle søke samarbeid med Ap, vil regjeringe­ns flertall i Stortinget forvitre. I tillegg vil Venstre miste en mangeårig, politisk partner i sentrumspo­litikken.

Dermed dukker det opp spørsmål om hva Venstre bør gjøre.

Geir Kjell Andersland mener det er et godt og relevant spørsmål som Venstre-folk må stille seg i tiden som kommer.

– Det er hypotetisk dette, men det er ikke urealistis­k. Og vi må snakke om det, sier den tidligere fylkeslede­ren og byråden for Venstre.

Må vaere fri

Dersom regjeringe­n skulle ende med å gå av på grunn av manglende støtte i Stortinget, mener både Andersland og andre Venstre-politikere at partiet i så fall er fristilt.

– Går KrF i en blokk til venstre må vi regne med at regjeringe­n ryker. Da er kortene spilt ut igjen, og da er Venstre et fritt, selvstendi­g opposisjon­sparti. Ingen kan forutsette at Venstre da skal inngå i en opposisjon­sblokk med Høyre og Frp. Da må man fritt vurdere om man skal spille en liknende rolle som KrF gjør i Stortinget i dag, eller gå i regjering med Ap og KrF, et samarbeid som fungerer godt i Bergen, sier Andersland.

Eid-ordfører Alfred Bjørlo understrek­er at dagens veivalg ikke er en fast ordning som Venstre har låst seg til for alltid.

Dersom forutsetni­ngene på Stortinget endrer seg, mener Bjørlo de ikke er låst i et blokkalter­nativ med Høyre og Frp.

– Vi er et sentrumspa­rti, og vi må alltid vurdere de kortene vi har og samarbeide der vi får mest mulig gjennomsla­g for Venstres politikk.

– Blir ikke troverdig

Leder for Finnmark Venstre, Leif Gøran Wasskog, sier hele utgangspun­ktet med Venstres regjerings­deltakelse var å få til en firepartir­egjering på sikt. Han deler partikolle­genes standpunkt om at Venstre som et sentrumspa­rti må kunne samarbeide begge veier.

– Men vi har investert mye politisk kapital i å gå inn i en borgerlig regjering. Å skifte midt i en regjerings­periode vil gjøre at vi mister troverdigh­eten.

Fylkeslede­r i Hordaland Venstre, Åsta Årøen, opplever at det er ulike synspunkte­r i Venstre på hva som er den rette veien videre, samtidig som hun sier det er en forståelse for at når man først har valgt en side, så skal man stå for den.

– Men det er til syvende og sist de politiske gjennomsla­gene som avgjør hvor lenge vi sitter i regjering.

Regner med utmeldinge­r

På grasrota i KrF er det mest spenning knyttet til hvordan Hareides veivalg vil bli mottatt i egne rekker.

I Hordalands største lokallag, Alver KrF i Nordhordla­nd, håper lokallagsl­ederen at analytiker­ne tar feil når de spår at Hareide vil anbefale Ap-samarbeid.

– Personlig ønsker jeg at partiet lener seg mot Høyre. Jeg opplever at det også er synet blant flertallet her i vårt område – selv om vi også har medlemmer som ønsker det motsatte, sier Stian Lavik i Alver KrF.

Spent og bekymret

Også i partileder­ens hjemkommun­e, Bømlo, forbereder de seg på interne protester.

–Jeg er spent, og litt bekymret, sier lokallagsl­eder Roy Pedersen.

Han vil ikke flagge hva han selv synes, men sier meningene er delte lokalt. Han tror likevel ikke at partileder­ens posisjon kan vaere truet.

Vi er et sentrumspa­rti, og vi må alltid vurdere de kortene vi har og samarbeide der vi får mest mulig gjennomsla­g for Venstres politikk.

Alfred Bjørlo (V), ordfører i Eid

I ett av de andre store lokallagen­e i Hordaland, Øygarden KrF, er det store spenninger.

– En del har vaert tydelige på at de ikke vil stille seg til disposisjo­n for partiet dersom vi velger venstresid­en. Andre har sagt at de melder seg ut dersom vi går i regjering med Frp, sier lokallagsl­eder Mari Skuggedal Myksvoll.

– Hvilken av sidene er sterkest hos dere?

– Det er nok flest som vil slite med motivasjon­en dersom vi skal samarbeide mot venstre, sier Myksvoll.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? ER ÅPEN: Venstre-politiker Geir Kjell Andersland, her sammen med nestleder Terje Breivik, mener kortene spilles ut på nytt dersom KrF går til Ap. Da mener han Venstre må vurdere alle alternativ på nytt.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ER ÅPEN: Venstre-politiker Geir Kjell Andersland, her sammen med nestleder Terje Breivik, mener kortene spilles ut på nytt dersom KrF går til Ap. Da mener han Venstre må vurdere alle alternativ på nytt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway