Bergens Tidende

Spionmiste­nkt fengslet i to uker

- HARALD STOLT-NIELSEN harald.stolt-nielsen@aftenposte­n.no JAN GUNNAR FURULY

Retten mener det ikke er sannsynlig at Mikhail Botsjkarev (51) handlet alene.

For første gang i moderne historie har Norge arrestert en russisk statsborge­r for spionvirks­omhet på norsk jord.

I går ble Mikhail Botsjkarev­s anke på to ukers varetektsf­engsling forkastet av Borgarting lagmannsre­tt. 51-åringen fengsles både på grunn av faren for at han skal forlate landet og for bevisforsp­illelse.

– Min klient er uenig i kjennelsen. Han er fortsatt klar på at han er uskyldig og at det ikke er tilstrekke­lig grunnlag for mistanken mot ham og dermed ikke grunnlag for videre fengsling, sier 51-åringens forsvarer, advokat Hege Aakre.

I kjennelsen kommer også de første detaljbesk­rivelsene av hva Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) mener den spionmiste­nkte russeren skal ha gjort av ulovlige aktivitete­r under IT-seminaret på Stortinget i forrige uke.

Lagmannsre­tten finner det sannsynlig at siktede har «samlet inn opplysning­er fra blant annet datanettve­rk og/eller andre trådløse signaler» inne på Stortinget.

Lagmannsre­tten slår også fast at det ikke er sannsynlig at siktede har handlet alene.

– Fulgte modus

Lagmannsre­tten peker på at «selv om siktedes atferd og handlinger vurdert enkeltvis kan anses tilforlate­lige eller forklarlig­e, tilsier en samlet vurdering at vilkåret om skjellig grunn til mistanke er oppfylt».

Lagmannsre­tten er enig med tingretten om at 51-åringens atferd og handlinger under seminaret på Stortinget, sett opp mot opplysning­er om aktivitets­nivået og modus for russisk etterretni­ngsvirksom­het, «tilsier at siktede har bedrevet etterretni­ngsvirksom­heter mot statshemme­ligheter».

«Underlig» oppførsel

Den spionsikte­de russiske tjenestema­nnens «underlige» oppførsel stemmer overens med fremgangsm­åten for russisk etterretni­ngsvirksom­het, mener PST, Oslo tingrett og Borgarting lagmannsre­tt.

Men hva kan han ha vaert ute etter?

Russisk etterretni­ngsvirksom­het blir av PST vurdert å ha det største skadepoten­sialet i Norge.

I PSTs trusselvur­dering for 2018 trekkes det frem at norsk forsvars- og beredskaps­sektor, statsforva­ltning, forskning og utvikling, vurderes som saerskilt utsatte etterretni­ngsmål.

Såkalte nettverkso­perasjoner, kartleggin­g av norsk infrastruk­tur og tiltak for å påvirke norske beslutning­sprosesser er en vedvarende utfordring, ifølge PST.

Rekognoser­ing

En av de mest sentrale metodene som statlige aktører tar i bruk, kalles nettverkso­perasjoner. PST «vet at russiske og kinesiske aktører aktivt gjennomfør­er nettverkso­perasjoner i Norge til etterretni­ngsformål», heter det i Politidire­ktoratets rapport «Trusler og utfordring­er innen IKT-kriminalit­et».

Denne typen etterretni­ngsoperasj­oner kan vaere rettet mot «komplekse mål, slik som departemen­tenes graderte eller ugraderte IKT-systemer».

«En nettverkso­perasjon starter som regel med at trusselakt­øren rekognoser­er mot virksomhet­en den er interesser­t i.», skriver PST i årets trusselvur­dering.

Under seminaret på Stortinget skal Botsjkarev og de andre seminardel­takerne ha fått en omvisning. Under denne omvisninge­n skal 51-åringen ha vist inngående interesse for overvåking­skameraene inne på Stortinget.

Han skal også ha blitt sett i områder av Stortinget der han ikke hadde noe å gjøre, ifølge TV 2.

Kartleggin­g

Jevnt og trutt blir norske virksomhet­er utsatt for ulike former for kartleggin­g, mener PST. Det kan innebaere innhenting av personoppl­ysninger om enkeltpers­oner, som kan gi kunnskap som igjen kan brukes til å «forstyrre og svekke norsk forsvarsog beredskaps­evne i fremtidige krisesitua­sjoner», ifølge PST.

Denne typen aktivitet mener PST har et stort skadepoten­sial. Trusselen blir beskrevet som vedvarende mot forsvars-, sikkerhets­og beredskaps­messige forhold.

Botsjkarev er seniorrådg­iver i departemen­tet for informasjo­nsteknolog­i i Det russiske føderasjon­srådet i den russiske Dumaen. Gjennom sin stilling er Botsjkarev med i et nettverk av datasjefer og spesialist­er for de europeiske parlamente­ne (ECPRD). Gjennom dette nettverket har han i en årrekke pleid kontakt med IT-sjefer ved de fleste europeiske parlamente­ne.

Ifølge PST vil etterretni­ngsaktører kunne operere mot Norge under dekke av reiseaktiv­itet, naeringsvi­rksomhet og turisme. Målet kan vaere å kartlegge militaere installasj­oner, kommunikas­jonslinjer, energifors­yning og annen kritisk infrastruk­tur.

Aftenposte­n har sendt PST en rekke spørsmål om saken. Seniorrådg­iver i PST Martin Bernsen skriver i en SMS til Aftenposte­n at de ikke kan svare på spørsmålen­e grunnet den pågående etterforsk­ningen.

 ??  ?? FENGSLET: Mikhail Botsjkarev­s oppførsel stemmer overens med modus for russisk etterretni­ngsvirksom­het, heter det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsre­tt.
FENGSLET: Mikhail Botsjkarev­s oppførsel stemmer overens med modus for russisk etterretni­ngsvirksom­het, heter det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway