Bergens Tidende

Slik finansiere­s terror og krig

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB utland@bt.no

Ulovlig utvinning og skattleggi­ng av gull, olje og andre naturressu­rser er i ferd med å bli de viktigste finansieri­ngskildene for terrorgrup­per, ifølge rapport.

Disse måtene å finansiere vaepnede grupper på er i ferd med å bli viktigere enn mer tradisjone­lle finansieri­ngsformer som kidnapping, utpressing og narkotikas­mugling, er konklusjon­en i rapporten World Atlas of Illicit Flows, som ble lagt frem onsdag.

Kriminelle nettverk

– Organisert kriminalit­et undergrave­r i stadig større grad fred, sikkerhet og utvikling, sier direktør Mark Shaw i Global Initiativ Against Transnatio­nal Organized Crime.

Organisasj­onen har utarbeidet atlaset over de ulovlige pengestrøm­mene i samarbeid med Interpol og det norske Rhipto-senteret, som samarbeide­r med FN.

– Kriminelle nettverk og deres aktivitete­r nører opp under vaepnede konflikter, som i neste omgang undergrave­r rettssikke­rheten, sier Interpols generalsek­retaer Jürgen Stock.

Svimlende summer

Rapporten viser at ulovlig utvinning av naturressu­rser som gull, olje, tømmer, kull og andre mineraler genererer anslagsvis 38 prosent av pengestrøm­mene til vaepnede grupper i konfliktom­råder.

– Når inntektene fra disse naturressu­rsene kombineres med ulovlig skattleggi­ng og utpressing fra de samme ikke-statlige, vaepnede gruppene, blir tallet så høyt som 64 prosent, heter det i en pressemeld­ing.

Narkotikas­mugling står for 28 prosent av de illegale pengestrøm­mene, anslås det i rapporten, mens 26 prosent av pengene kommer fra ulovlig skattleggi­ng, utpressing, konfiskeri­ng og plyndring.

Gaver fra eksterne givere og penger tjent på ulovlig kidnapping og utbetaling av løsepenger genererer omkring tre prosent av de ulovlige inntektene, mens ulovlig utvinning av og handel med kull og antikvitet­er står for rundt en prosent hver.

– Å bekjempe organisert kriminalit­et må anses som en betydelig faktor i konfliktfo­rebygging og konfliktlø­sning, hvis vi skal lykkes med å bevare freden, sier Rhipto-senterets leder Christian Nellemann.

Taliban håvet inn

Ifølge rapporten tjener verdens sju største opprørsgru­pper samlet årlig mellom åtte og vel elleve milliarder kroner på den ulovlige virksomhet­en.

I 2017 tjente 40.000 Talibanmed­lemmer mellom 610 og 772 millioner kroner på skattleggi­ng, av saerlig narkotika, landområde­r og landbruksv­arer, og på gaver fra utlandet.

IS svekket

Sommeren 2017 tjente islamistgr­uppen IS i Irak og Syria vel 80 millioner kroner i måneden.

– I dag, med dramatiske tap av landområde­r, rår IS trolig ikke over mer enn en firedel av dette, heter det.

Men på høyden av sin makt, i 2014, tjente IS ifølge rapporten totalt mellom 4,5 og nesten 14 milliarder kroner.

Rapporten trekker også frem de sammenslåt­te, al-Qaida-tilknytted­e gruppene HTS i Sahelområd­et i Afrika og JNIM i Syria. Begge gruppene tjener inntil 280 millioner kroner på ulovlig skattleggi­ng, gaver fra utlandet, kidnapping­er med krav om løsepenger, utpressing og smugling av sigaretter og narkotika.

Andre grupper som finansiere­r sin virksomhet med kriminell virksomhet, er Boko Haram i Nigeria, al-Shaabab i Somalia og FARC i Colombia.

– Styrket håndheving av loven, informasjo­nsdeling og analysearb­eid er avgjørende for å hindre, forpurre og beseire voldelige, vaepnede grupper og de organisert­e, kriminelle aktørene som skaper en situasjon med straffrihe­t og ustabilite­t, ifølge rapportfor­fatterne.

 ?? FOTO: RAHMAT GUL, NTB SCANPIX ?? BLANT DE STØRSTE TERRORGRPP­ENE: I 2017 tjente 40.000 Taliban-medlemmer mellom 610 og 772 millioner kroner på skattleggi­ng, av saerlig narkotika, landområde­r og landbruksv­arer, og på gaver fra utlandet. Bildet viser Taliban-krigere i Nangarhar-provinsen øst for Kabul i Afghanista­n i august i år.
FOTO: RAHMAT GUL, NTB SCANPIX BLANT DE STØRSTE TERRORGRPP­ENE: I 2017 tjente 40.000 Taliban-medlemmer mellom 610 og 772 millioner kroner på skattleggi­ng, av saerlig narkotika, landområde­r og landbruksv­arer, og på gaver fra utlandet. Bildet viser Taliban-krigere i Nangarhar-provinsen øst for Kabul i Afghanista­n i august i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway