Bergens Tidende

Brann-tall som forundrer

- Anders pamer@bt.no

Kommentato­r i Bergens Tidende

BRANN HAR BRUKT mye krefter og mange penger på å utvikle angrepsspi­llet sitt. Dyre spillere som Gilbert Koomson og Daouda Bamba er kjøpt, spillestil­en er lagt om i en kanskje mer spillende retning og resultaten­e er forbedret.

Hvis man bruker poeng som eneste målestokk, er det jo ikke tvil. Brann er bedre enn i fjor. Mye bedre til og med.

Men ikke offensivt.

FOR DET ER NOEN ganske bemerkelse­sverdige tall som bør betraktes:

I 2016 sto bergensduo­en Kristoffer Barmen og Fredrik Haugen bak 18 målpoeng (mål og målgivende pasninger). I 2017 forbedret de seg enda mer – til 25.

Hittil i år, etter 23 serierunde­r, har Barmen og Haugen scoret eller lagt opp til åtte av Branns mål. Til sammen.

Noen av dem har vaert rene estetiske nytelser. Som Barmens mål i Haugesund eller som Haugens frispark hjemme mot Start. Men det forandrer ikke faktum: De to indreløper­ne har ikke levert som i de foregående år. Ikke offensivt.

DET ER DE IKKE ALENE om. Gilbert Koomson, vingen som kostet Brann rundt fem millioner kroner for sesongen, har kun scoret ett mål.

Peter Orry Larsen har derimot markert seg offensivt. Måløymanne­n har stort sett operert som innbytter, og har scoret fem mål. Flere enn Barmen, flere enn Haugen.

Mens vi først er inne på hvem som står bak Branns mål – et tema som knapt nok interesser­er trener Lars Arne Nilsen – er det verdt å merke seg at Steffen Lie Skålevik ser ut til å bli den første Brann-spissen siden Kim Ojo som kommer til å levere et tosifret antall scoringer. Skålevik står nå med ni mål.

I FJOR VAR IKKE BRANN i noen form for gullkamp. De falt av lenge før det begynte å tette seg til i toppen (de lå ti poeng bak Rosenborg etter 23 runder). Men de scoret langt flere mål.

Nå står Brann med 35 scoringer. Det er ikke spesielt mange. Det er eksempelvi­s faerre enn Strømsgods­et – et lag som står i reell fare for å rykke ned. Det er også langt faerre enn Brann hadde på samme tid i fjor. Etter 23 runder i den middelmådi­ge 2017-sesongen, sto Brann med 43 scoringer – åtte flere enn i år.

Det kan ha flere forklaring­er.

MEN DET ER MER SOM TYDER på at Brann i år ikke har tatt spesielt store sprang offensivt. Ifølge BTs sjansetell­ing i hver Brann-kamp skapte laget i fjor 117 sjanser i løpet av de første 23 serierunde­ne.

I år er tallet 109. Slik sett var altså uttellinge­n i fjor langt bedre enn i år. Flere sjanser har Brann derimot ikke skapt.

Det er også diskutabel­t om Brann er mye bedre defensivt enn i fjor. Men tett er nå engang tett. Brann har ett faerre baklengsmå­l enn på samme tid i fjor, men samtidig må man kunne peke på Branns to kollapser mot Molde. Holder man disse to oppgjørene utenfor, har Brann limt alvorlig igjen defensivt. Det er tross alt bedre å slippe inn fem mål i én kamp enn ett i fem kamper på rad.

Hvis man bruker poeng som eneste målestokk, er det jo ikke tvil. Brann er bedre enn i fjor. Mye bedre til og med. Men ikke offensivt.

Og 21 baklengs på 23 kamper er uansett imponerend­e.

DEN LEGENDARIS­KE amerikansk­e footballtr­eneren Paul «Bear» Bryant uttalte i 1982: «Angrepsspi­ll selger billetter, forsvarssp­ill vinner titler.» Det gjenstår å se om sitatet har sin gyldighet 36 år senere og på et annet kontinent. Men det er forsvarssp­illet som har gjort Brann til et topplag.

Uten at de har solgt spesielt mange billetter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway