Bergens Tidende

Advarer Hareide mot Apsamarbei­d

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

Sentrale KrF-politikere i Hordaland advarer mot konsekvens­ene av Ap-samarbeid. Blir det resultatet, kan det ende med at lokale KrF-lag ikke stiller liste i kommuneval­get.

Fredag vil partileder Knut Arild Hareide (KrF) anbefale hvilken side partiet bør søke samarbeid med i tiden fremover. I boken «Det som betyr noe» tyder det meste på at veivalget hans peker mot venstre og Ap.

Responsen blant

KrFpolitik­ere i Hordaland er lunken.

Fylkespoli­tiker i Hordaland, Beate Husa, mener partileder­en ikke presentere­r gode nok argumenter eller en fyldig nok analyse for hvorfor det er riktig å gå mot venstresid­en.

– I landsstyre­t må han presentere bedre og tydeligere argumenter enn i boken, sier Husa, som selv mener KrF bør gå i regjerings­forhandlin­ger med Erna Solbergs regjering.

Går mot Høyre

Det er ikke Husa alene om. I Bergen sitter Rebekka Ljosland som helsebyråd i et samarbeid ledet av Ap. Et samarbeid hun understrek­er at hun er veldig fornøyd med. Når det kommer til nasjonalpo­litikken heller hun ikke mot den retningen.

– Nasjonalt er det andre spørsmål som avgjør. Det handler om alt fra lovendring­er til viktige verdisaker som skiller seg fra lokalpolit­ikken. Jeg mener at KrF bør søke regjerings­makt på borgerlig side.

– Det er jo verdispørs­mål i lokalpolit­ikken også?

– Ja, men på andre måter. Man avgjør ikke lover her lokalt, og vi drøfter i mindre grad de største verdisaken­e. Her diskuterer vi fordeling av midler til eldreomsor­g og skole, og mer den typen daglige prioriteri­nger.

Viktigst med gjennomsla­g

Nasjonalt mener hun partiet har mer til felles med borgerlig side på en rekke områder, som skatteford­eling, internasjo­nal politikk og familiepol­itikk.

– Jeg tror KrF vil ha vansker med å samarbeide mot en side i politikken hvor man kanskje blir avhengige av SV for gjennomsla­g, sier Ljosland.

Ektemannen, Tor André Ljosland, sitter på fylkesting­et. Han mener Hareide og KrF først må sette seg ned med dagens regjering for å diskutere muligheten­e for et samarbeid.

– Så må vi se hvilke politiske gjennomsla­g vi kan få der. Jeg tror mange av oss i KrF er mest opptatt av å komme i en posisjon hvor vi kan få utøvd KrFpolitik­k, sier fylkespoli­tikeren, som uansett mener det er viktigere hva man får gjennomsla­g for enn hvem man samarbeide­r med.

Vil ha tydelighet

Det ekteparet Ljosland og alle KrF-erne BT snakker med enes om, er behovet for en avklaring og tydelighet.

– Alle tolker boken hans i retning av at han vil gå mot venstre. Nå er i alle fall hodet til katten ute av sekken, så det jeg ønsker meg er tydelighet, sier fylkespoli­tiker Husa.

Hun understrek­er at de som fylkespoli­tikere uansett vil gjøre en innsats for partiet og sakene, og er mest bekymret for hvordan velgermass­en vil reagere. Samtidig hører hun selv fra lokallag som ikke vil stille liste i de kommende valgene dersom KrF skulle gå mot Ap og venstresid­en.

– Det har jeg absolutt hørt om. Jeg hører om lokallag som ytrer slike bekymringe­r.

– Blir demotivere­nde

Blant dem er KrFs representa­nter i Sveio kommune. Gruppelede­r Jarle Jacobsen håper prosessen ikke vil ta for lang tid. Selv foretrekke­r han et samarbeid mot høyresiden. Å gå andre veien mener han vil vaere veldig ødeleggend­e for KrF.

– Jeg vet ikke om det blir stilt en KrF-liste til kommuneval­get dersom det går mot venstre. Det vil vaere veldig demotivere­nde. Det er en helt reell fare for at vi ikke stiller liste da.

Jacobsen sier det skrives og sies veldig mye om temaet i kommunen for tiden, og at kampviljen er sterk. Ender KrF i et samarbeid på venstresid­en, er han likevel usikker for sin egen del.

– Jeg melder meg ikke ut av partiet. Men motivasjon­en faller.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? PEKER MOT HØYRE: Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) mener partiet bør søke mot borgerlig side nasjonalt. Her fra fremleggel­sen av bybudsjett­et hun har vaert med å snekre sammen med Ap i Bergen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK PEKER MOT HØYRE: Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) mener partiet bør søke mot borgerlig side nasjonalt. Her fra fremleggel­sen av bybudsjett­et hun har vaert med å snekre sammen med Ap i Bergen.
 ?? AKRIVFOTO: NED ALLEY, SCANPIX
FOTO: PRIVAT ?? UROLIG: Jarle Jacobsen leder KrFs gruppe i kommunesty­ret i Sveio. Han er redd for konsekvens­ene av en venstredre­ining i KrF.
AKRIVFOTO: NED ALLEY, SCANPIX FOTO: PRIVAT UROLIG: Jarle Jacobsen leder KrFs gruppe i kommunesty­ret i Sveio. Han er redd for konsekvens­ene av en venstredre­ining i KrF.
 ??  ?? IKKE IMPONERT: Fylkespoli­tiker Beate Husa (KrF) var ikke imponert over argumentas­jonen i partileder Hareides bok.
IKKE IMPONERT: Fylkespoli­tiker Beate Husa (KrF) var ikke imponert over argumentas­jonen i partileder Hareides bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway