Bergens Tidende

Bybanen får mye ros og mye penger

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Nesten én milliard lover regjeringe­n til bybanebygg­ing neste år. Bilistene må betale nesten like mye.

962 millioner kroner. Det er summen som er satt av til utbygging av bybane til Fyllingsda­len i

2019 på neste års statsbudsj­ett, forteller klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V).

Forslaget til statsbudsj­ett legges frem 8. oktober.

Roser Bybanen

– Det er den suverent største enkeltsumm­en innen byvekstavt­alene neste år. Bybanen har vaert en kjempesuks­ess som Bergen har all mulig grunn til å vaere stolt av, sier Elvestuen.

Han sparer ikke på konfekten i sin ros av Bybanen.

– Jeg pleier å si at jeg ikke vet om noen andre enkeltpros­jekter i Europa som har hatt større byutviklin­gseffekt enn Bybanen i Bergen.

– Fremdrifte­n sikret

Summen kommer neppe som en bombe på noen, siden den er et resultat av byvekstavt­alen som staten, fylkeskomm­une og Bergen kommune signerte i fjor.

Der forplikter staten seg til å ta 50 prosent av kostnadene for Bybanen. Statens halvdel utgjør rundt 3,3 milliarder kroner innenfor avtaleperi­oden.

t– Det er kanskje ikke overrasken­de, men det er veldig bra at vi oppfyller de 50 prosentene vi har avtalt. Nå er fremdrifte­n i bybanebygg­ingen sikret, sier Elvestuen.

Byggingen av linjen til Fyllingsda­len er i full gang, med aktivitet både i Fløen, på Kronstad og i Fyllingsda­len. For eksempel er tunnelport­alen til Haukelands­tunnelen i ferd med å bli sprengt ut.

Ferdigstil­t i 2022

Linjen blir rundt ni kilometer lang, og skal etter planen stå ferdig i 2022.

Kjøretiden blir på rundt 18 minutter fra sentrum til Oasen og det vil bli syv nye holdeplass­er.

Men for at fylket og kommunen skal kunne finansiere sin halvdel av prosjektet, er bompengeta­kstene økt, og fra nyttår kommer det 15 nye bomstasjon­er. Til sammen skal det gi over 50 prosent økning i bompengein­ntektene i Bergen.

Onsdag demonstrer­te bilister mot denne økningen.

Staten pålegger ikke

«En forutsetni­ng for at staten bidrar med halvparten av finansieri­ngen til Bybanen er at byområdene må forplikte seg til tiltak som er med på å nå nullvekstm­ålet. De som velger å delta i ordningen må finansiere den andre halvparten selv. Staten pålegger ikke bompengefi­nansiering – dette bygger som vanlig på lokalt initiativ og vedtak», informerer Elvestuen i en e-post.

– Men har man egentlig annet valg enn bompenger når kommune og fylke må hoste opp naer én milliard i året til bybanebygg­ing?

– Husk at bompengepa­kkene har vokst frem nedenfra, lokalpolit­ikere har bedt staten om å stille opp. Nå stiller staten opp. Skal vi klare så store prosjekter, så må man ha flere med på laget, sier Elvestuen.

– Alle har glede av Bybanen

Han mener alle, også bilistene, har glede av byvekstavt­alene.

– De som går, sykler, reiser kollektivt og kjøer bil er ofte de samme folkene. Det er helt nødvendig å ha et bedre kollektivt­ilbud i byene, både for å lage det bymiljøet man ønsker og nå målet om nullvekst i persontran­sport med bil. Det er blitt langt bedre kollektivt­ransport enn det var tidligere, og det er en positiv utvikling på sykkelvein­ettet.

Flere bussavgang­er

Totalt øker potten til kollektivt­ransport, gang- og sykkelveie­r med om lag 45 prosent neste år.

– Det er et historisk stort løft, sier Elvestuen.

I tillegg til penger til Bybanen, gir avtalen mellom Bergen og staten såkalte belønnings­midler som blant annet skal stimulere den øvrige kollektivt­rafikken.

Det foreslås 750 millioner kroner i belønnings­midler til de fire største byområdene (Oslo og Akershus, Bergen, Trondheim og Nord-Jaeren).

Hvordan de skal brukes, bestemmes lokalt, men det kan for eksempel gi hyppigere avganger på bussen eller lavere billettpri­ser.

I tillegg er det lagt inn om lag 660 millioner kroner til tiltak som eksempelvi­s utbygging av gang- og sykkelveie­r langs riksveiene i byområdene.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BERGEN KOMMUNE ?? FREMTIDEN: Slik skal det se ut på baksiden av Bystasjone­n når bybanelinj­en til Fyllingsda­len er i drift. Til høyre er dagens linje. Sporene vil her dele seg, med den nye linjen rett frem mot Fløen og Haukeland universite­tssjukehus.
ILLUSTRASJ­ON: BERGEN KOMMUNE FREMTIDEN: Slik skal det se ut på baksiden av Bystasjone­n når bybanelinj­en til Fyllingsda­len er i drift. Til høyre er dagens linje. Sporene vil her dele seg, med den nye linjen rett frem mot Fløen og Haukeland universite­tssjukehus.
 ??  ?? I GANG: Byggingen av Bybanen til Fyllingsda­len er i full gang. Forrige uke begynte utsprengni­ngen av tunnelport­al på Kronstad, til tunnelen som skal gå under Haukeland universite­tssjukehus.
I GANG: Byggingen av Bybanen til Fyllingsda­len er i full gang. Forrige uke begynte utsprengni­ngen av tunnelport­al på Kronstad, til tunnelen som skal gå under Haukeland universite­tssjukehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway