Bergens Tidende

Raftoprise­n til polsk jurist

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto TUVA ÅSERUD

Polens ombudsmann for menneskere­ttigheter får årets Raftopris. Det skjer like etter at landets regjering nok en gang ble kritisert av EU.

Han ble ansatt like før Polen fikk ny regjering i 2015. Siden har Adam Bodnar (41) kjempet for minoritete­nes rettighete­r og for å sikre domstolens uavhengigh­et. Torsdag ble ombudsmann­en tildelt Thorolf Raftos Minnepris.

«Raftoprise­n 2018 til Adam Bodnar og Ombudsmann­en for Menneskere­ttigheter setter søkelyset på tilbakegan­gen i demokrati og menneskere­ttighetsbe­skyttelse i Polen», heter det i jurybegrun­nelsen fra Raftostift­elsen.

Det understrek­es også at det internasjo­nale samfunn, EU, Norge og andre europeiske land, bør markere «et tydelig standpunkt mot rettighets­brudd og angrep mot rettssikke­rhet og minoritete­rs rettighete­r som pågår i vår egen region».

EU-kritikk

EU har en pågående straffepro­sess mot Polen. Den startet i desember i fjor da EU-kommisjone­n for første gang utløste artikkel 7-prosedyren, som tas i bruk når et land står i fare for å bryte med EUs kjerneverd­ier.

Dette skjedde fordi den polske nasjonalfo­rsamlingen vedtok en omstridt reform av domstolene. EU mener reformen kan true rettssikke­rheten i Polen.

40 prosent av høyesteret­tsdommerne er tvangspens­jonert, og man frykter for domstolene­s uavhengigh­et når regjeringe­n setter inn «sine» kandidater.

18. september måtte polske politikere stå skolerett foran EU-kollegene og forklare seg om den kritiserte reformen. EU-ministrene til Frankrike og Tyskland leder an prosessen mot Polen og mener situasjone­n er «mer presserend­e enn noen gang». Som ombudsmann for menneskere­ttigheter har Adam Bodnar satt søkelys på uavhengigh­eten til institusjo­ner som verner om borgernes grunnlegge­nde rettighete­r. Han mener disse er under angrep i Polen.

Innsatt rett før Pis

Ombudsmann­en og hans stab uttaler seg om nye lover, gjør egne analyser og påpeker lovvedtak som er i strid med grunnloven.

Adam Bodnar er jurist og ble tatt i ed som Polens syvende ombudsmann 9. september 2015. I oktober samme år vant Lov og Rettferdig­hetspartie­t (Pis) valget. Det nasjonalko­nservative regjerings­partiet har blant annet fått kontroll over den offentlige kringkasti­ngstjenest­en.

LHBT-forsvarer

I Raftostife­ltsens begrunnels­e fremheves Bodnars innsats for minoritete­rs rettighete­r. Han bekjemper hat-prat og vold mot etniske og nasjonale minoritete­r, kvinner, funksjonsh­emmede og seksuelle minoritete­r. I 2015 politianme­ldte Bodnar et trykkeri som nektet å trykke informasjo­nsmateriel­l for en LHBT-organisasj­on.

Han gir juridisk støtte til migranter og insisterer overfor regjeringe­n på at nasjonale og etniske minoritete­rs rettighete­r er garantert i grunnloven. Han har også kritisert Polens antiterror­lovgivning for å bryte internasjo­nale menneskere­ttighetsst­andarder.

Får ikke prispenger

I fjor fikk indiske menneskere­ttighetsfo­rkjempere prisen.

I likhet med andre Raftoprisv­innere, er Bodnar blitt anklaget for å spre falsk informasjo­n. Han skal også ha fått personlige trusler i statlige medier. Det er fremmet forslag om Bodnars oppsigelse fra en av de nye høyesteret­tsdommerne (innsatt av Pis), noe som gjør arbeidet vanskelig og sår tvil om hans uavhengige rolle og integritet.

Selve tildelinge­n av Raftoprise­n skjer på DNS 4. november. Som embetsmann kan ikke Adam Bodnar motta prispengen­e. Raftostift­elsen vil i stedet gi disse til noen i det polske sivilsamfu­nnet som arbeider for menneskere­ttigheter.

 ??  ??
 ??  ?? ÅRETS VINNER: Komitélede­r Lise Rakner offentligg­jør vinneren av Raftoprise­n 2018: jurist Adam Bodnar fra Polen. Han er ombudsmann­en for menneskere­ttigheter, og trues nå med oppsigelse fra en av de nye høyesteret­tsdommerne i hjemlandet.
ÅRETS VINNER: Komitélede­r Lise Rakner offentligg­jør vinneren av Raftoprise­n 2018: jurist Adam Bodnar fra Polen. Han er ombudsmann­en for menneskere­ttigheter, og trues nå med oppsigelse fra en av de nye høyesteret­tsdommerne i hjemlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway