Bergens Tidende

Nabofylken­e er i heftig kraftkrang­el

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

BKK-toppsjef Jannicke Hilland mener kollegene i Sogn og Fjordane Energiverk lar en stor mulighet glippe for landsdelen når de ikke vil vaere med i nye Vestlandsk­raft.

Onsdag sa administre­rende direktør i Sogn og Fjordane Energiverk (SFE), Johannes Rauboti, at selskapet ikke er tjent med å bli en del av det som kunne bli ett av landets største kraftselsk­ap, sammen med BKK og Hydro.

SFEs generalfor­samling avgjør saken 12. oktober.

Sikre kraftmilli­arder

Etablering av Vestlandsk­raft er ett av flere alternativ Sogn og Fjordane fylkeskomm­une har vurdert for å sikre at kraftmilli­ardene blir vaerende i fylket etter sammenslåi­ng med Hordaland.

Konklusjon­en er at Sogn og Fjordane vil miste både innflytels­e, lokal kontroll og kanskje penger.

I dag er Sogn og Fjordane fylkeskomm­une hovedeier i SFE, mens BKK eier 38 prosent. I Vestlandsk­raft vil SFE bare ha ti prosent.

– Derfor ba SFE-styret de andre partene om tilbakemel­ding på hvordan SFE eventuelt vil bli kompensert for ulempene. Men vi opplevde ikke tilbudene som gode nok til å fortsette prosessen, sa Rauboti i en pressemeld­ing onsdag.

– Uklokt å si nei

BKKs konsernsje­f Jannicke Hilland er skuffet.

– Vi hadde muligheten til å bli det store kraftsentr­umet i Norge. Nå ser det ut til at vi mister den, sier Hilland.

Hun reagerer på at selskapet sier nei, selv om de er usikre på hva et felles kraftselsk­ap på Vestlandet betyr for regionen.

– Istedenfor å gå sammen med Hydro og BKK for å finne ut hvilke muligheter dette faktisk kan gi for SFE og Sogn og Fjordane, anbefaler de eierne sine å si nei. Det er uklokt å si nei før de vet hva dette kan gi av muligheter, mener Hilland.

Verdier i hele landsdelen

– Ser du ikke at Sogn og Fjordane er redd for å miste herredømme over milliardve­rdiene som er skapt i fylket?

– Jeg forstår at Sogn og Fjordane befinner seg i et dilemma – enten fortsette på egen hånd eller bli en del av noe større. Jeg mener det er best for Sogn og Fjordane å bli med i en sterkere sammenslut­ning, som skal skape verdier i hele landsdelen. Meningen er at Vestlandsk­raft skal ha et samarbeid med den kraftkreve­nde industrien. Gode betingelse­r for industrien er noe begge fylkene er tjent med, mener Hilland.

– Hvorfor trengs egentlig et større kraftselsk­ap?

– Bransjen gjennomgår store endringer med ny teknologi og nye løsninger. Vi skal konkurrere med selskaper som er mye større enn oss. Da er det viktig at landsdelen står sammen, sier Hilland.

Har hatt rettsmøte

Parallelt med prosessen om Vestlandsk­raft har Sogn og Fjordane minst én reservepla­n for å unngå at verdiene havner i Hordaland.

Ideen er å tilbakefør­e aksjene i energisels­kapet til kommunene, fremfor at Hordaland får fatt i verdiene. Men BKK har forkjøpsre­tt og vil hindre at tilbakefør­ing av aksjene også blokkerer etablering av Vestlandsk­raft.

Sogn og Fjordane fylkeskomm­une og BKK har hatt et rettsmøte om saken, men uten at avgjørelse er tatt.

Vi hadde muligheten til å bli det store kraftsentr­umet i Norge. Nå ser det ut til at vi mister den.

Jannicke Hilland, konsernsje­f i BKK

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? – TAPT MULIGHET: – Vi hadde muligheten til å bli det store kraftsentr­umet i Norge. Nå ser det ut til at vi mister den, sier BKK-toppsjef Jannicke Hilland.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE – TAPT MULIGHET: – Vi hadde muligheten til å bli det store kraftsentr­umet i Norge. Nå ser det ut til at vi mister den, sier BKK-toppsjef Jannicke Hilland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway