Bergens Tidende

Steinersko­len dropper alle digitale dingser

Andrea (10) har aldri hatt undervisni­ng på PC eller andre skjermer i skoletiden. Det har ingen av klassekame­ratene hennes heller.

- KRISTIN JANSEN kristin.jansen@bt.no foto EIRIK BREKKE

e– Hvis dere bretter arket to ganger, så finner dere midten av sirkelen. Da blir det lettere å dele den i tre.

10-åringene ved Rudolf Steinersko­len på Paradis i Bergen har matematikk. Ved kateteret står laerer Anita Myhre Andersen og underviser i brøk ved hjelp av saks og papir. Nå skal elevene i gang med den vanskelige tredelen. De klipper pappbiter og merker dem med tusj.

Laereren bruker kritt og tavle til utregninge­ne mens elevene holder opp de ferdige brøkbitene.

Som steinersko­leelever har disse barna aldri brukt PC eller nettbrett på skolen. Her finnes verken multioppga­ver eller tekstbehan­dling.

Siden digital kompetanse er et uttalt mål i laereplane­n for grunnskole­n, må steinersko­lene ha sin egen laereplan for å få droppe digital opplaering i de yngste klassene.

– Vi ønsker at barna skal danne seg bilder i hodet og ikke se alt på en skjerm. Samtidig er vi opptatt av at saerlig de yngste elevene skal sanse og laere gjennom kroppen, sier Hilde Søraas, som er daglig leder ved Rudolf Steinersko­len i Bergen.

– Vi ligger ikke etter

Nylig skrev BT om Bergen kommunes storsatsin­g innen digitalise­ring av skolen. Målet at alle elever i grunnskole­n skal disponere egnet verktøy som for eksempel PC eller nettbrett.

Hilde Søraas er ikke redd for at elevene skal gå glipp av kompetanse som barna i den offentlige skolen får ved å starte tidlig med digitale verktøy.

– Det er ingenting som tyder på at våre elever ligger etter andre. Her får barna trening i andre ferdighete­r som det er mindre av i den offentlige skolen. De er også flinke til å sette seg inn i nye ting, sier hun.

Tilbakemel­dingene fra foreldrene er gode.

Ifølge Søraas er bruken av

 ??  ?? ANALOGT: Steinersko­lene er opptatt av at elevene skal sanse og laere gjennom kroppen. Her laerer Andrea og klassekame­ratene hennes om brøk ved å klippe opp runde pappbiter.
ANALOGT: Steinersko­lene er opptatt av at elevene skal sanse og laere gjennom kroppen. Her laerer Andrea og klassekame­ratene hennes om brøk ved å klippe opp runde pappbiter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway