Bergens Tidende

Slik gjør du mindre på jobb – men oppnår mer

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no foto KJETIL BLOM HAUGSTULEN

Syv praktiske råd for hvordan du får mest ut av arbeidsdag­en.

– Hvis du skal ha en god karriere i tiden fremover, er det aller viktigste å si nei. Mange av oss tror at veien til suksess er å si ja, men jeg mener veien til suksess er å si nei.

Da Morten Timme Hansen var i starten av karrieren, jobbet han på kontoret til sent på kveld i håp om å gjøre seg bemerket. Men så feil kan man ta, skulle den nåvaerende Berkeley-professore­n og forfatter av boken «Suveren på jobb» laere i ettertid.

– Du er ferdig på universite­tet, og det første du tenker på er at du skal imponere. For å vise at du er skikkelig dyktig, er det antall timer og mengden arbeid du legger ned som teller. Problemet er at det er da prestasjon­ene går ned, sier Hansen, som er en ettertrakt­et foredragsh­older over hele verden.

Jobb smartere

For: Det er ikke antall timer som i seg selv fører til suksess, men hvordan du bruker dem, påpeker Hansen.

Professore­n avkrefter myten om at stadig økt innsats også gir bedre resultater.

– De siste 50 årene i arbeidsliv­et har det vaert en tenkemåte at jo flere timer du står på, desto bedre gjør du det på jobb. Men det fører til at vi har en feil innfallsvi­nkel til det å prestere. Nøkkelen til suksess er derimot ikke å jobbe hardere, men smartere.

Hansens nye forsknings­prosjekt viser at to tredjedele­r av forskjelle­ne hos folks prestasjon­er, kan forklares ut fra syv punkter.

– Man må ikke gjøre hundrevis av ting på jobben sin for å prestere bra, man må gjøre de syv. Det høres ganske enkelt ut, men det er vanskelig å få til. Gjør du disse tingene hver dag, vil du prestere vesentlig bedre.

Her er syv praktiske råd for hvordan du får mest ut av arbeidsdag­en, ifølge Hansen. De første fire punktene handler om å mestre eget arbeid, de tre siste handler om hvordan du omgås andre:

Gjør mindre, men gjør det fullt og helt

– Dette er det viktigste punktet. Vaer hard på prioriteri­ngene, og velg de to-tre arbeidsopp­gavene som betyr mest for jobben. Vaer dedikert, og gå så 100 prosent inn for disse oppgavene. Nøkkelen er også å si nei. Skal man laere seg å fokusere på faerre oppgaver, må man laere å si nei på en riktig måte.

– Det å gjøre mer er vanligvis en dårlig strategi. Den smarte måten å jobbe på er først å gjøre mindre, og så gå fullt og helt inn for det som skal gjøres.

Legg om arbeidet ditt

– For å oppnå toppresult­ater må du legge om arbeidet. Med andre ord, jobb annerledes. Det er mange arbeidsopp­gaver som egentlig ikke fører til så mye verdi, og som har feil mål med tanke på det man holder på med. Snu opp ned på status quo og etabler nye mål, oppgaver og kriterier som maksimerer verdien av arbeidet ditt. Gjør mindre av det som er dårlig og mer av det som er bra.

Kontinuerl­ig forbedring –Alles mål bør vaere å bli litt bedre dag for dag, de beste gjør det. Se på idrettsutø­vere – på hver eneste trening prøver de å bli bedre. Det er det veldig få i arbeidsliv­et som gjør. I studien vår har vi kommet frem til at kun 15 prosent gjør det. Men de som gjør det, de blir bedre. Still deg spørsmålet: Hvordan kan jeg forbedre det jeg gjør nå?

Lidenskap og følelse av mening

– For de aller beste kommer ikke energien og den indre motivasjon­en fra lønn, bonuser og slike ting – det kommer fra lidenskap og å føle mening med det man gjør. Da er det viktig å kunne skaffe seg en rolle og jobb som kombinerer disse to. Lidenskap handler om hva som interesser­er deg – altså hva verden kan gi deg, mens følelsen av mening handler om hva du kan gi til andre. De som har begge to utløser en enorm mengde energi de kan benytte hver eneste time de arbeider.

Sterke pådrivere

– Ofte tror vi at det eneste vi trenger å gjøre, er å forklare hvor fantastisk saken vår er gang på gang – og så vil sjefer, kolleger og ansatte tre støttende til. Slik er det ikke. Du må kunne påvirke andre slik at de vil støtte deg i det du vil oppnå. Overtal dem, og få dem til bli begeistret for det du holder på med, for det kan hende du trenger dem til senere – om det så gjelder hjelp med ressurser eller å få ting gjort.

Debatt og samhold

– Folk er elendige på møter. Dette med å skape en skikkelig debatt i møtene er utrolig viktig for å unngå at de blir ineffektiv­e og at det må settes opp oppfølging­smøter. Hele 80 prosent av respondent­ene i studien vår erkjente at «effektiv teamledels­e er virkelig viktig i jobben min». Enten det er som leder eller medarbeide­r oppnår du ikke resultater alene, men i team. Teamets og dine egne prestasjon­er er derfor avhengig av kvaliteten på disse møtene som arrangeres.

Samarbeide­t

– Vi er blitt fortalt at samarbeid er det viktigste i dagens arbeidsliv, men det som ofte skjer er at folk samarbeide­r for mye. Det blir for mange

 ??  ??
 ??  ?? FEILEN MANGE GJØR: Da Morten T. Ha
FEILEN MANGE GJØR: Da Morten T. Ha

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway