Bergens Tidende

– Vi har mange fjell i dette landet, men vi tør ikke å bruke dem

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Fjellandet Norge sjanseløst når VM-løypen er full av motbakker. – I motbakker er det mer synlig hvem som er svak og hvem som er sterk, og det ønsker vi ikke, sier tidligere landslagss­jef Stig Kristianse­n.

VM i Innsbruck vil med all sannsynlig­het avsløre at Norge fortsatt er en sykkelnasj­on under utvikling. Selv om vi de siste årene har vaert rangert blant de 15 beste nasjonene i verden, er det hovedsakel­ig fordi to verdensstj­erner har dratt lasset.

Bredden kan knapt sammenlikn­es med nasjoner vi helst skulle sammenlikn­et oss med.

Bak Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen finnes det riktignok et knippe unge proffer, men felles for dem – med noen hederlige unntak – er at ferdighete­ne deres er ganske like på enernes. De er gode i flatt terreng, gjerne i en spurt eller på brostein.

Så når årets VM-trasé har stigninger på over 4600 høydemeter totalt, er fjellnasjo­nen Norge en nasjon de faerreste regner med.

Hvorfor er det slik?

Redd for å skape tapere

– Det enkle svaret er at idolene til dagens proffer har vaert Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Når unge vil bli som dem, legger de også treningen opp deretter, sier Stig Kristianse­n.

Men den tidligere landslagss­jefen, som nå er sportsdire­ktør i det norske utviklings­laget Uno-X Developmen­t Team, understrek­er at svaret er mer sammensatt enn som så.

Han tror deler av fasiten finnes skrevet i den norske barneidret­tsmodellen.

– Vi har mange fjell i dette landet, men vi tør ikke å bruke dem. I motbakker er det mer synlig hvem som er svak og hvem som er sterk, og det ønsker vi ikke. Vi er redd for at de svakeste da skal falle fra. Det er snillisme, sier Kristianse­n.

Han får støtte av sportssjef­en i Norges Cykleforbu­nd, Hans Falk.

– Rene klatreritt vil vaere altfor harde for veldig mange av våre ungdomsryt­tere, og dem har vi ikke mange av. Så om de skulle kjørt mange klatreritt i løpet av sesongen, ville vi risikert å miste mange på veien. Det har vi ikke råd til, sier svensken.

Klatrerne faller av

Konsekvens­en er at det er de mest talentfull­e klatrerne som faller av. De som er små og lette av vekst.

– Vi har lette syklister i Norge, men de premieres for sjelden. En lett 12–13-åring kan tenke at sykling ikke er en idrett for ham, fordi han ikke vil oppleve noen fremgang på resultatli­sten. Sånt preger det mentale og går utover motivasjon­en, sier Falk.

Rent genetisk er den gjennomsni­ttlige nordmann stor, sammenlikn­et med mange andre folkeslag i verden. Ryttere med de riktige fysiske forutsetni­ngene for å bli gode i motbakker utgjør derfor en minoritet.

Massene blir prioritert. Flest mulig, lengst mulig.

– Vi må ta til takke med dem vi har. I Norge er det jo ikke mer enn 100 juniorsykl­ister. Av dem er det 50 som satser, og bare 15 som får plass på landslag, sier Falk.

Jakter den neste Kristoff

– Vi er fortsatt en liten sykkelnasj­on. Selv om vi har ligget høyt oppe på resultatli­stene, gjenspeile­r ikke det hvor vi faktisk står. Bredden vår er ikke stor nok til å ha et rittilbud for alle typene. I Frankrike, for eksempel, kan man som amatør sykle mange ritt i forskjelli­g terreng, sier Stian Remme.

Den tidligere toppsyklis­ten er nå sportsdire­ktør i JokerIcopa­l, laget som har sendt flest norske syklister til utenlandsk­e profflag. De faerreste av dem har vaert gode klatrere.

– I Norge leter vi etter den neste Hushovd, den neste Kristoff eller den neste Edvald (Boasson Hagen). Talentene med de ferdighete­ne er lettere å se tidlig. Klatrerne trenger mer tid på å utvikle seg, de har en helt annen muskulatur, fortsetter Remme.

Men i løpet av den tiden må de sykle mange ritt som ikke er tilpasset deres ferdighete­r.

– Rittene vi sykler i utlandet er også i samme terreng. Det er fordi de er lettest tilgjengel­ig, og økonomien har ikke vaert tilstrekke­lig til å dra langt og prøve noe annet, sier Kristianse­n.

Ønsker flere motbakkeri­tt

Falk er enig i at rittprogra­mmet for unge, norske ryttere er for ubalansert.

– Det bør vaere en større variasjon i rittene enn det er nå, sier sportssjef­en, men:

– Vi er ikke i posisjon til å overstyre klubbene som arrangerer. Vi trenger klubber som arrangerer ritt, og skjønner at de må ta visse hensyn. Trafikkavv­iklingen påvirker hvilke løyper som blir valgt, og de kan få foreldre på nakken dersom løypen er for hard og skiller for mye.

Falk mener problemet strekker seg helt opp til juniornivå. Ifølge ham får de mest talentfull­e klatrerne der sjansen til å vise seg frem i harde, internasjo­nale ritt.

– Odd Christian Eiking, for eksempel, var sjelden god i norske ritt, men han gjorde det bra i de kuperte løypene i utlandet, sier svensken.

Askøyvaeri­ngen følger argumenten­e til sykkelsjef­ene.

– Det er noen kuperte ritt i Norge, men bakkene er gjerne ikke lengre enn tre kilometer. Det er først da klinten skilles fra hveten, og de rittene har vi få av i Norge, sier han.

Talenter på gang

Nå er det Tobias Foss og Andreas Leknessund som trekkes frem som de største klatrehåpe­ne. Begge er gode temporytte­re med høy kapasitet, som kan bli gode i lange bakker dersom de vil.

Begge sykler for Kristianse­n og Uno-X Developmen­t Team.

– Vi ønsker å få frem noen sånne typer i Uno-X. Derfor deltar vi på så mange klatreritt som mulig. Tobias og Andreas kan bli gode sammenlagt­ryttere om de gjør en formidabel jobb, sier Kristianse­n.

Han påpeker:

– Men blant millioner av syklister i verden, er det bare ti som kan vinne Tour de France. Når nåløyet er så smalt, velger mange å bli god på andre ting.

For eksempel spurt eller brostein.

– Å vaere helt i toppsjikte­t av klatrere krever enten ekstra talent eller et sinnssykt fokus. Man må ha stor kunnskap om det man holder på med, for man skal ned i vekt samtidig som man skal få mer kraft. Det tar tid å få til. Og det er vanskelig å få tid til det blant alle rittene vi sykler, sier Eiking.

Stian Remme, sportsdire­ktør i JokerIcopa­l, om hvordan man blir en god klatrer

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? STOR DELEGASJON: Norge, her anført av Odd Christian Eiking, var blant de nasjonene som fikk stille med ni ryttere til start på herrenes fellesstar­t under VM på hjemmebane i fjor.
ARKIVFOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN STOR DELEGASJON: Norge, her anført av Odd Christian Eiking, var blant de nasjonene som fikk stille med ni ryttere til start på herrenes fellesstar­t under VM på hjemmebane i fjor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway