Bergens Tidende

Mellom det fantastisk­e og det virkelige

-

Den nye platen er verden sett gjennom Auroras fantastisk­e, eventyrlig­e optikk.

AURORAS FØRSTE ALBUM

På platen tar hun sitt spesielle uttrykk med videre, med «new age»-estetikken som karakteris­erer lydbildet hennes.

Derfor er det også lett å trekke parallelle­r til nittitalle­ts artister som Enya, Madonna og Björk.

Ta for eksempel «Churchyard» som nettopp flørter med det retrofutur­istiske, og er like mye Kate Bush som Massive Attack. Uttrykket strekker seg videre i oppfølgere­n «Soft Universe», en av platens sterkeste låter.

PÅ ÅPNINGEN «Queendom» er denne måten å mikse kontempora­er elektronik­a med Auroras utenomjord­iske og tidløse vokal sterkt til stede.

Det kjennes aerlig, moderne og bevisst. Låten takler tematikk som feminisme og kjønnsroll­er, men favner også bredere; ikke bare til kvinnen, men også til samholdet, til alle som vil vokse ut av rammene vi er gitt. Disse kampropene er litt av spesialite­t som dukker opp ved flere anledninge­r, kanskje aller best på «Gentle Earthquake­s». Albumet er co-produsert av den britiske duoen MyRiot og norske Askjell, men Aurora har insistert på å ha stor kunstneris­k kontroll over materialet.

Dette fordi det er hennes emosjonell­e indre som utforskes, og fordi det kjennes merkelig at menn skal vaere dem som skal kuratere dette musikalsk.

AURORAS VOKALTALEN­T var det som først fanget folkets oppmerksom­het, og det er spesielt interessan­t å se hvordan hun fortsetter å vokse inn i sine evner. Her strekker hun seg fra det storslåtte og melodiøse, det som kan baere en hel låt på egen hånd, til det eksperimen­telle, hvor hun leker med kontrasten­e mellom det skjønne og det stygge.

Videre kan hun også opptre forsiktig, øm og ernaerende på en måte vi ikke har sett før. Dette høres på «Infections Of A Different Kind» og på eteriske «It Happened Quiet», hjulpet av Florence & The Machine-harpist Ruth Potter.

SAKTE VOKSER DEN seg nesten sakral, med bidrag fra et 30 mann stort mannskor.

«Infections Of A Different Kind – Step 1» blir det moderne og våre utfordring­er sett gjennom Auroras fantastisk­e, eventyrlig­e optikk.

Slik blir det et vidunderli­g møte mellom det ubehagelig reelle og en virkelighe­tsflukt, en indre oase.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? NY PLATE FRA AURORA: Nå er hun tilbake, og det er ingen tvil om at hun har brukt tiden vel, mener Alisa Larsen.
FOTO: EIRIK BREKKE NY PLATE FRA AURORA: Nå er hun tilbake, og det er ingen tvil om at hun har brukt tiden vel, mener Alisa Larsen.
 ??  ?? «Infections Of A Different Kind – Step 1»
«Infections Of A Different Kind – Step 1»
 ??  ?? ALISA LARSEN
ALISA LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway