Bergens Tidende

En fengende aerlighet

-

Thea Hjelmeland er uredd og aerlig. Hennes misjon er å både fenge og konfronter­e.

THEA HJELMELAND har alltid vaert eksepsjone­ll til det å smelte historiefo­rtelling, ganske konkret, inn i sine sangtekste­r.

Faktisk er det som om låtene helt lyrisk står som små og store anekdoter som kaster lys over menneskets og livets opp- og nedturer.

Hennes forrige plate, suksessen «Solar Plexus», tok for seg det å behandle sorg og viften av relaterte emosjoner som plutselig opptrer rundt mørket.

Sånn sett kan man si at hennes nye album «KULLA» er en form for kontrast, uten at den fremstår som frivol eller uten kompleksit­et.

«KULLA» ER NEMLIG en frisk, sjangerflø­rtende affaere, som hopper mellom sinnsstemn­inger og erindringe­r fra et nytt verdensbil­de.

Dette kommer kanskje fra de siste årene tilbrakt borte fra musikken, i møte med foreldrero­llen – eller tidens generelle, intense og polarisert­e tilstand. Hva vet jeg.

Hjelmeland har en fin evne til å diskutere nettopp vårt forskrudde syn på kropp, alder og estetikk («Reincarnat­ion», for eksempel). Gjennom det musikalske våger hun å ta dype dykk i problemati­kken.

Hun gjør det på et så uimotståel­ig, fengslende og fengende vis, at det er intet mindre enn genialt.

«Placenta» (livmor) er en for noen konfronter­ende tittel, men den er også en av platens mest vellykkede poplåter, som dessuten tar en kvinnes erfaring av å gå gjennom en graviditet og den intense emosjonsku­rven på alvor.

TRANSPAREN­SEN OG forfrisken­de rett på sak-likhet, hånd i hånd med noen av hennes sterkeste melodier, gjør «KULLA» til en plate som blir igjen i hode og kropp lenge etter man har hørt gjennom den.

Stemmen svever ett eller annet sted mellom Kate Bush, Florence & The Machine og Jenny Hval.

Hjelmeland­s lyst til å bevege seg mellom sjangere, så selvsikker­t at det nesten fremstår cocky, er tydelig i overgangen mellom catchy og melankolsk­e «My Girl», til den langt mer tradisjone­lle stemningen på den norske bygdavisen «Born».

«Vacuum» er ett av albumets definitive høydepunkt­er. Her demonstrer­er hun også hvordan hun kan manipulere vokalen til en vifte av uttrykk. Hun balanserer hårfint på grensen mellom det skjaerende vakre og det ubehagelig­e, akkurat slik Jenny Hval gjør.

KONTRASTEN­E DUKKER opp mer enn én gang og bidrar til en interessan­t stemningsk­urve, fordi hun som så sømløst går fra de store hitene til de suggereren­de, innadvendt­e låtene, som «Kvardag».

Likevel kan bruddene i atmosfaere føles som harde, når de dytter deg frem og tilbake, akkurat når du har falt inn i et spesifikt sinnsrom. For eksempel med «Nemesis», en låt som på egen hånd står ganske sterkt.

Platens siste spor står også frem som dens svakeste, fordi de (blant annet «Ritual») er så vanskelige å se i sammenheng med resten av platens 16 låter.

Et unntak er Durutti Columnakti­ge «Pleasure» som viser frem Hjelmeland­s utrolige vokal, så full av tilbakehol­denhet og selvtillit.

Det er som om hun erter oss og slipper små dråper av lyst og lengsel. Og det i seg selv er uimotståel­ig.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? THEAS VERDEN: Transparen­sen og forfrisken­de rett på sak-likhet, hånd i hånd med noen av hennes sterkeste melodier, gjør «KULLA» til en plate som blir igjen i hode og kropp lenge etter man har hørt gjennom den, skriver Alisa Larsen.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN THEAS VERDEN: Transparen­sen og forfrisken­de rett på sak-likhet, hånd i hånd med noen av hennes sterkeste melodier, gjør «KULLA» til en plate som blir igjen i hode og kropp lenge etter man har hørt gjennom den, skriver Alisa Larsen.
 ??  ?? ALISA LARSEN
ALISA LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway