Bergens Tidende

Variabelt om medier, vidunderba­rn og psykiatri

-

Mediebrans­jens forbruk av unge jenter blir tatt på kornet – men tankespinn tar for mye plass.

TANKENE TILHØRER 36 år gamle Espen, en seriøs bokanmelde­r i en ukeavis som baerer mange likhetstre­kk med Morgenblad­et.

Gjenstand for hans betraktnin­ger rundt unge jenter (og unge i sin alminnelig­het) i mediebrans­jen er den 22-årige Emilie. Hun er lynende intelligen­t og så dyktig at hun kalles vidunderba­rnet.

Espen ligger med Emilie på avisens sommerfest og blir betatt og besatt av sin unge kollega. Like etterpå skifter hun jobb over til forlagsbra­nsjen. Deretter skifter boken perspektiv fra Espen til Emilie, og vi møter alt annet enn et vidunderba­rn. For 25 år siden hørte jeg en liknende historie som den Eline Lund Fjaeren forteller om i «Forbruk i september».

Den handlet også om hvordan en ukeavis dyrket frem en svaert ung og lynende intelligen­t jente, som etter hvert viste seg å vaere bipolar, eller manisk-depressiv, som det het den gang.

HISTORIEN GJENTAR seg åpenbart, selv om Fjaerens bok er fiksjon. Kultur- og mediebrans­jen byr kanskje på så hektiske hverdager at det kan sammenlikn­es med å vaere i en permanent i manisk tilstand.

Fjaeren lykkes med andre ord i å skape en troverdig ramme rundt en person med psykisk sykdom.

Både Espen og Emilie fremstår som svaert reflektert­e, selvbeviss­te og strategisk­e.

Espens blikk på Emilie er farget av forelskels­e, men også skryt og kjekkaseri til sin bokanmelde­rkamerat Erik: «Noen måtte jo ligge med vidunderba­rnet før eller siden, det kunne like godt vaere meg.»

NÅR EMILIE FÅR ordet, er det gått et halvt år siden hun forlot avisen. I mellomtide­n har hun hatt et sammenbrud­d.

Gjennom indre monolog og tankerefer­at får vi vite at hun går i terapi, tar antidepres­siva og går til psykiater.

Emilie fremstår som mer eller mindre fullstendi­g oppslukt i eget tankespinn, parallelt som hun formidler en slags selvinnsik­t i dette tankespinn­et.

Forfattere­n lykkes med å skildre en trist og tvangsmess­ig tilstand, og vi er svaert langt fra å møte et vidunderba­rn.

LITTERAERT SETT

blir teksten etter hvert noe monoton, den lukker seg rundt sykdom og symptomer. Seksuell promiskuit­et følger ofte med bipolar lidelse, og de depressive sidene gjør at hun mangler livslyst.

Fjaeren skildrer slike sider ved Emilie, uten at personligh­eten hennes trer spesielt tydelig frem.

Avslutning­en på historien om Espen og Emilie virker mer konstruert og distansert enn de fine ansatsene som ble etablert mellom mediebrans­jen og forbruk av unge jenter i bokens begynnelse.

I stedet for å ta opp tråden ender «Forbruk i september» som en løs samlivshis­torie, som etterlater inntrykk av at boken er blitt rodd noe hastig i land.

Bokanmelde­r

 ??  ?? ELINE LUND FJAEREN: I stedet for å ta opp tråden ender «Forbruk i september» som en løs samlivshis­torie, som etterlater inntrykk av at boken er blitt rodd noe hastig i land, mener Gro Jørstad Nilsen.
ELINE LUND FJAEREN: I stedet for å ta opp tråden ender «Forbruk i september» som en løs samlivshis­torie, som etterlater inntrykk av at boken er blitt rodd noe hastig i land, mener Gro Jørstad Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway