Bergens Tidende

Nedreaas er fremdeles aktuell

Forfattere­n fra Møhlenpris var uhyggestem­ningen og de mørke roms mester.

-

eteksten er blitt kritisert for å vaere en tendensrom­an med liten kunstneris­k verdi.

SPØRSMÅLET ER om Nedreaas’ forfatters­kap fortsatt har aktualitet. Og har det estetisk verdi, ved siden av eller i tillegg til den omtalte realistisk­e impulsen?

Jeg mener at det har det. For eksempel inneholder «Bak skapet står øksen» mesterlige noveller om menneskers hverdag i krig.

Til tross for, eller kanskje nettopp på grunn av denne dystre tematikken, skaper Nedreaas hos leserne skrekkblan­det fryd. Hun utvikler en skrivemåte som kan ses på som et litteraert tilsvar til utviklinge­n i samtidens film.

Året før, i 1944, kom gjennombru­ddet for sjangeren «film noir» med Billy Wilders «Double Indemnity». Filmen er en mørk og innviklet kriminalhi­storie med Barbara Stanwyck og Fred MacMurray i hovedrolle­ne.

Mange mener denne filmsjange­ren ble til som et svar på krigstiden­s undergrave­nde tvil på andre og omverden. På samme vis utviklet også Nedreaas i fortelling­ene sine en forkjaerli­ghet for uhyggelig stemning, mørke rom og skygger, røyk og uklare konturer.

NOVELLEN «STIKK IMOT østavinden» har for eksempel disse setningene i åpningen:

«Det hastet folk ut og inn, de ramlet med kasser eller hva det var, med kofferter og sekker. Noen ganger snakket de, ropte til hverandre. Men østavinden kuttet stemmene tvert av, de virket uvirkelige og løsrevet som drømmene. En søvnig paere lyste tåket midt i skuret, den ga fra seg en matt lysrøyk som fikk menneskene som beveget seg til å se ut som gjenferd, og rundt omkring var det mørkt.»

Som i «film noir» bruker Nedreaas lyssetting­en for å mane frem en følelse av uvirkeligh­et.

Denne karakteris­tiske skrivemåte­n må ses i tett sammenheng med at Nedreaas i «Bak skapet står øksen» skildrer erfaringen­e mennesker får i krig.

Nedreaas maner frem en endret hverdag, der tilliten til andre og omverdenen er fundamenta­lt skaket. Krigen og okkupasjon­en gjør at menneskene generelt laerer seg å skulle vaere på vakt. Alt blir mistenkeli­ggjort, alt rommer uante farer, alt kan ende i tragedie.

I NOVELLEN «Jeg skal ha revansje» dominerer høsttåken. Handlingen er lagt til et verksted, der skomakeren samler andre omkring seg for å spille sjakk.

Han er ubeseiret frem til en tysker kommer og vinner over ham. Tyskeren, som i utgangspun­ktet blir tatt vel imot takket vaere deres felles sjakkinter­esse, blir lagt for hat og utfordret til revansje. Men revansjesp­illet blir stadig avbrutt av kunder og oppdrag.

Mange av oss er ikke direkte rammet av krig, men møter flyktninge­r og migranter fra andre steder i verden. Det fremstår som viktig å kunne forstå deres situasjon. Bare av den grunn bør vi lese Nedreaas’ bøker.

I mellomtide­n inngår tyskeren, slik det antydes, en forbindels­e med skomakeren­s vakre og løsslupne kone. Så forsvinner tyskeren sporløst.

Først etter krigen dukker liket opp i et tjern i naerheten av verkstedet, med en lest bundet rundt halsen. Mistanken om at den snille skomakeren er blitt til drapsmann, bekreftes slik uten at det blir uttalt direkte. Langt fra å vaere traust og realistisk, er Nedreaas i «Bak skapet står øksen» nyskapende og helt på høyde med sin samtids internasjo­nale kunstneris­ke utvikling. Novellene i samlingen gjengir situasjone­n i Norge under andre verdenskri­g. Nedreaas skildrer utviklinge­n av en grunnlegge­nde tvil på andre og en skaket relasjon til omverdenen.

DENNE MENNESKELI­GE erfaringen er overførbar til erfaringen­e mennesker gjør i møte med krig og ødeleggels­e i dag.

Mange av oss er ikke direkte rammet av krig, men møter flyktninge­r og migranter fra andre steder i verden.

Det fremstår som viktig å kunne forstå deres situasjon. Bare av den grunn bør vi lese Nedreaas’ bøker.

 ?? FOTO: AAGE STORLØKKEN ?? FORFATTERE­N FRA MØHLENPRIS: Nedreaas skaper skrekkblan­det fryd hos leserne. Hun utvikler en skrivemåte som kan ses på som et litteraert tilsvar til utviklinge­n i samtidens film, skriver Christine Hamm.
FOTO: AAGE STORLØKKEN FORFATTERE­N FRA MØHLENPRIS: Nedreaas skaper skrekkblan­det fryd hos leserne. Hun utvikler en skrivemåte som kan ses på som et litteraert tilsvar til utviklinge­n i samtidens film, skriver Christine Hamm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway