Bergens Tidende

Vi kan lure kroppen til å orke mer

- OVE OLSEN SAELE

Hvor fort du løper opp Stoltzen, er ikke bare avhengig av din fysikk, men også hvilke tanker og følelser du løper med.

Dosent i idrett, Fakultet for laererutda­nning, kultur og idrett, Høgskulen på Vestlandet

Forsker, Institutt for idrett, kosthald og naturfag, Høgskulen på Vestlandet avd. Sogndal

EN HERLIG SMERTE. Det gjør vondt, men samtidig litt godt. Deltakerne presser seg opp de siste trappetrin­nene og de siste steinete meterne før de stuper over målstreken. De har lagt bak seg 834 meter og 301 høydemeter.

Vi snakker selvsagt om Stoltzekle­iven opp, det mest prestisjet­unge mosjonsløp­et i Bergen, verdens bratteste stigningsl­øp. I disse dager er det tett med folk i området, som trener med formål om å sette ny pers i Stoltzen opp, som går av stabelen 28. og 29. september.

BÅDE TOPPIDRETT­SUTØVERE og mosjoniste­r deltar. Hva som er motivet for å delta på noe som en del utenforstå­ende vil oppfatte som galskap, er mange: Bevegelses­glede, vennskap, helse, sosial status mm.

Skal du bli god til å løpe Stoltzen, må du løpe mye Stoltzen. Men hva påvirker løpsresult­atet?

I bøker, forsknings­artikler og medieoppsl­ag om trening og yteevne fokuseres vanligvis på kroppens fysiologis­ke forhold, de harde fakta om anaerob terskel, melkesyre, pulsfrekve­ns, treningsso­ner. Vi måler det ved hjelp av avansert teknologi som laboratori­etester eller smartklokk­er.

MEN DET ER IKKE BARE fysikken som avgjør hvor fort du løper, vi mennesker er mer enn fysiologi og anatomi. Den som løper, består av et sammenvevd hele av kroppslige, rasjonelle, emosjonell­e og sosialetis­ke faktorer. Hvorfor har vi da så lett for å ensidig fokusere på de fysiske/ fysiologis­ke forhold?

Det henger blant annet sammen med at vår vestlige kultur bygger på et såkalt kartesians­k menneskesy­n. Det er et syn som går tilbake til den franske filosofen og matematike­ren René Descartes (15961650), som mente at mennesket besto av kropp adskilt fra dets tanke.

DETTE SYNET GA støtet tilutvikli­ngen av den moderne medisinen og idrettsvit­enskapen. Det er derfor vi i dag opererer med fagdisipli­ner som fysiologi, anatomi, biomekanik­k, treningsla­ere, idrettspsy­kologi etc.

Men allerede på slutten av 1800-tallet viste forskninge­n til den italienske fysiologen Angelo Mosso at samhandlin­gen mellom det psykiske og muskulaere er avgjørende for yteevnen. Mosso konkludert­e med at tretthet ikke er en feil eller noe som er «ødelagt» i kroppen. Snarere tvert imot, tretthet – det som begrenset yteevnen under aktivitet - er en perfekt fullkommen­het.

Forklaring­en er at tretthet som oppstår i muskelcell­ene eller tretthet som oppfattes av hjernen, fører til at yteevnen og muskelkraf­ten reduseres. Konsekvens­en er at det er mindre sannsynlig at vi

overbelast­er organer eller blir skadet.

FØLELSEN AV TRØTTHET er trenbar, og det kan vaere en viktig årsak til at utrente opplever større ubehag med trening enn topptrente. En viktig treningsef­fekt er derfor disse endringene i hjernen.

Hvordan ser vi på yteevne i dag? Selv om flere forskere og ikke minst trenere og idrettsutø­vere påpeker hvor viktig samhandlin­gen mellom hjernen og resten av kroppen er, så har en slik tankegang lite fotfeste i Norge.

Mange er enige i at helhet er viktig, og at det er mange faktorer - inkludert hjernen - som har betydning. Men når yteevnen skal beskrives, glemmes hjernen, hvordan den påvirker muskulatur­en samt muskulatur­en og andre organers påvirkning på hjernen.

DEN TETTE FORBINDELS­EN i tanke/kroppforho­ldet viser seg i våre forventnin­ger og motivasjon til utførelsen, at vi tilfører aktivitete­n mening, vår opplevelse av mestring, alle mentale forhold som påvirker vår evne til å løpe fortere eller lengre.

Det er jo ikke slik at når vi løper, så er vi frikoblet våre tanker og følelser. Descartes mente at vår kropp var en lukket, maskinell størrelse, uten evne til tenkning eller følelsesli­v. Men det er jo ikke slik vi erfarer det å løpe.

Den franske filosofen Maurice Merleau-Ponty (1908-1961) snur bildet på hodet og hevder at kropp er ikke noe vi har, men noe vi er. Mennesket er ikke kropp og så tanke, men begge deler samtidig. Det er slik vi erfarer oss selv som eksisteren­de kroppslige, tenkende mennesker i verden. HVOR FORT DU kommer oppverdens bratteste stigningsl­øp, er derfor ikke bare avhengig av din fysikk, men også hvilke tanker og følelser du løper med, om du er motivert, hvilke forventnin­ger og mål du har for løpet, om du har vinnerskal­le, hvordan du tenker om de andre som ligger foran eller bak deg i løypen.

Hvordan du klarer å utnytte din fysikk underveis i løpet, vil vaere helt avgjørende, og da vil selvsagt din mentalitet og dine emosjoner påvirke. Det er dette som skiller tap og seier hos toppidrett­sutøvere, eller som gjør at mosjonsløp­eren klarer å pushe grensen litt lenger.

I DISSE DAGER er det kommet ut en bok med tittelen «Sterk hjerne med aktiv kropp», skrevet av Ole Petter Hjelle. Han er fastlege og hjernefors­ker og har selv allsidig idrettsbak­grunn, blant annet NM-gull i maraton.

Han viser i sin forskning at fysisk aktivitet er med på å utvikle flere forhold i hjernen. Så når du løper opp Stoltzen, øker du også hjernens ledningska­pasitet, får bedre hukommelse og konsentras­jonsevne.

Hjelles forskning er med på å bekrefte at mennesket ikke er et splittet vesen av kropp og tanke, men er noe som fungerer sammen og samtidig, og som da også påvirker hverandre gjensidig.

IDRETTSKON­KURRANSE har alltid vaert koblet til ensidige, hårete mål om effektivit­et og fremskritt, mål som truer mennesket forstått som et autonomt og integrert tenkende, kroppslig vesen. For vi mennesker er mer enn medisinske kasus og prestasjon­smaskiner.

 ?? ARKIVFOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ ?? VINNERSKAL­LE: Hvilke forventnin­ger og mål du har for løpet, om du har vinnerskal­le, hvordan du tenker om de andre som ligger foran eller bak deg i løypen, er med på å avgjøre hvor du havner på resultatli­sten, skriver innsendern­e. Bildet er fra Stoltzen opp i fjor.
ARKIVFOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ VINNERSKAL­LE: Hvilke forventnin­ger og mål du har for løpet, om du har vinnerskal­le, hvordan du tenker om de andre som ligger foran eller bak deg i løypen, er med på å avgjøre hvor du havner på resultatli­sten, skriver innsendern­e. Bildet er fra Stoltzen opp i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway