Bergens Tidende

Hvite frakker ingen adgang

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Pasientbib­lioteket skal vaere et fristed for pasientene – garantert fritt for hvite frakker.

SYKEHUSBIB­LIOTEKAR Trond Blom kan friste med nesten 9000 bøker, 3000 filmer, dvd-spillere, massevis av magasiner og lydbøker. Pluss 34 ferske aviser fra hele Vestlandet.

Lyder det forlokkend­e? Det syntes de sykehusans­atte også, som pleide å stå for 70 prosent av utlånet fra pasientbib­lioteket.

I 2012 ble det bestemt at studenter og ansatte ikke lenger har adgang.

– Biblioteke­t skal vaere en frisone for pasientene. Dessuten, når personalet ikke lenger får låne, er det ikke så stor rift om populaere bøker. Her finner folk nyutgivels­er som det kan vaere månedslang­e venteliste­r for på Bergen Offentlige Bibliotek, forteller Blom.

SYKEHUSBIB­LIOTEKAREN hadde bak seg 20 år på folkebibli­oteket, da han ble ansatt på Haukeland. Mye er likt. Folk leser det samme i sykehussen­gen som hjemme. Noe er ulikt.

– Her er roligere. Vi driver bibliotek på gamlemåten, sier Blom og peker på esken med bokkort som står i skranken. På kortene er lånerens navn og utlånsdato notert med håndskrift.

HER ER INGEN LÅNEKORT og ingen skanning. Bare en biblioteka­r som skriver opp hvem som låner hva.

– Purring er vi tilbakehol­dne med. Vi ønsker ikke at krav om å levere tilbake bøker skal dumpe ned i postkassen til pårørende etter et dødsfall.

– Dere regner heller med litt svinn da, kanskje?

– Svinn er det lite av. Ikke mer enn på andre biblioteke­r.

Tvert imot, samlingen øker stadig i omfang, takket vaere innkjøpsor­dningen og en jevn strøm av bokgaver fra bedrifter og privatpers­oner. Og ikke bare bokgaver.

Tidligere i år ble det oppfordret i en dødsannons­e å gi bidrag til pasientbib­lioteket. 35 givere ga til sammen 12.000 kroner, penger Blom planlegger å bruke på dab-radioer til utlån.

Alle 35 fikk takkekort.

BIBLIOTEKA­R BLOM er også forvalter av sykehusets kunstsamli­ng. Hvis pasienter ønsker seg et annet bilde på veggen enn det som henger på rommet de er tildelt, er det bare å varsle biblioteke­t. Da kommer folk derfra med noen alternativ.

Biblioteke­t er å finne i tredje etasje av sentralblo­kken, men også rundt om på hele sykehuset. Nesten hver ettermidda­g triller frivillige tur med boktrallen. Avdelingen­e er mange og sykehuset stort, men målet er å ta hele runden i løpet av en uke. Pasienter kan også bestille bøker levert på sengen.

Apropos fristed: Rundt hjørnet og gjennom kantinen, som også ligger i tredje etasje, finner du sykehusets grønne pustehull. Ute på taket er det anlagt både urtehage, rosehage og en bevaringsh­age.

Der er både de med og uten hvit frakk velkommen.

Johnny Aalvik: Satser på hjortejakt

Jeg er jaktintere­ssert, så mitt valg er bladene Villmarksl­iv og Jakt og Fiske. I går ble jeg operert. Det er en gammel skade,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway