Bergens Tidende

Sparer 22.000 kroner i året på elbil

- JØRN-ARNE TOMASGARD nyhet@bt.no

Ingrid Marie Berg liker at det brummer under panseret, men alternativ­et ble langt billigere.

Da Fjord1 fra nyttår satte inn to elferger på E39-sambandet Lote-Anda, la de samtidig til rette for utslippsfr­i pendling mellom tettsteden­e Sandane og Nordfjorde­id. Turen tar cirka 35 minutter, inkludert kryssingen av Nordfjorde­n.

En av dem som har tilpasset seg den nye tiden, er Ingrid Marie Berg, bosatt på Sandane og med laererjobb på videregåen­de skole på Eid. Da fergetakst­en ble satt kraftig opp samtidig som elfergene ble satt inn på sambandet, bestemte hun seg for å sette seg på venteliste for en elbil hos en lokal forhandler.

Halverte kostnaden

I begynnelse­n av mars tok Berg i bruk bilen.

– Det var hovedsakel­ig økonomisk motivert. Jeg har alltid vaert en som liker at det brummer under panseret og ville egentlig ikke ha elbil. Jeg har pendlet denne strekninge­n i ti år og kjørte blant annet Mini Cooper i syv år. Men da jeg oppdaget at fergetakst­en steg fra 40 til 54 kroner én vei med rabattkort, begynte jeg å tenke.

– Jeg fant ut at jeg ikke kunne fortsette med fossilbil. Det hadde kostet meg 24.000 kroner i året med fergen. Nå blir det cirka 12.000 kroner i året. Jeg har brukt 150.000 kroner på fergen de ti årene jeg har pendlet. Samtidig blir skattefrat­rekket for pendlere mindre og mindre. For meg er det nesten borte. Så økonomien i det er selvsagt noe jeg vurderer.

– Sparer 22.000 i året

Regnestykk­et er at det koster 108 kroner én vei med fossilbil på fergen, med rabattkort 54 kroner og med elbil halv pris av det igjen. Det vil si at Berg slipper unna med 27 kroner hver vei med sin elektriske bil. Bilen lader hun enten hjemme eller ved et gratis, kommunalt ladepunkt like ved jobben.

– Inkludert besparelse­r til drivstoff, billigere veiavgift og servicer tror jeg nok at jeg sparer 22.000-25.000 kroner i året på å kjøre denne bilen.

Hun sier følelsen av å kjøre utslippsfr­itt er en god bonus.

– Det kjennes veldig bra. Hadde alle som bor i byer kjørt elbil, hadde de hatt frisk luft. Det føles bra å vaere med på den utviklinge­n. Men samtidig er det noen momenter som gjør meg usikker. Det er uklart hva som vil skje når alle batteriene på elbiler en gang skal skrotes. Jeg håper det er mulig å resirkuler­e på en miljøvennl­ig måte.

Elbildobli­ng på to år

Fergebille­ttør Trond Eide sier han merker utviklinge­n med flere elbiler godt.

– Det har vaert en tydelig økning. Saerlig siste året. Det gjelder ikke bare folk som pendler, men også de som kjører over lengre distanser med elbiler med god rekkevidde.

Statistikk fra fergedata hos Statens vegvesen underbygge­r inntrykket til fergebille­ttøren. Antall elbiler er doblet på to år, men i fjor utgjorde elbiler fortsatt bare 2,2 prosent i klassen for personbile­r.

– Trenger insentiver

Selv om elbiler får stadig bedre rekkevidde, tror Ingrid Marie Berg at begrensnin­gene disse bilene fortsatt har, gjør at salget vil stoppe opp om de økonomiske insentiven­e blir trukket tilbake.

– Erfaringen­e mine på langturer gjør at jeg tror det. Det går på rekkevidde og at nettet av ladepunkte­r ikke er bygget nok ut. Men til mitt bruk som pendler fungerer bilen helt topp, sier hun.

Bilen kostet 288.000 kroner, og hun føler hun har fått mye for pengene. Rekkevidde­n på sommeren er hun fornøyd med.

– I sommer kjørte jeg Sandane-Bergen uten å lade (255 km), da hadde jeg fortsatt tre mil igjen. Men 370–380 km som den er oppgitt til, er ikke realistisk. Jeg fikk også testet den i kulde i mars, da var den faktiske rekkevidde­n 180 km.

 ?? FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD ?? TOK ET VALG: Ingrid Marie Berg har kjørt 372 mil med sin elbil i sommer, og har gjort seg flere erfaringer.
FOTO: JØRN-ARNE TOMASGARD TOK ET VALG: Ingrid Marie Berg har kjørt 372 mil med sin elbil i sommer, og har gjort seg flere erfaringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway