Bergens Tidende

Aktor: 21-åringen bør dømmes til 16 års fengsel

- PER ANNAR HOLM per.annar.holm@aftenposte­n.no

Selv om 21-åringen var ruset og hadde en sløret virkelighe­tsoppfatni­ng, mener aktor at han burde ha forstått at noen kunne bli drept.

– Denne saken dreier seg om sannsynlig­hetsforset­t. Om tiltalte burde ha skjønt at noen mest sannsynlig kunne dø eller bli betydelig skadet da han kjørte på E18 mot kjøreretni­ngen, sa aktor Vibeke Gjøslien Martins i sin avslutning­sprosedyre i Larvik tingrett i går.

16 års fengsel

Hun hadde ikke funnet sammenlign­bar rettspraks­is, men fant noe støtte i en høyesteret­tsdom fra 2011 der en biltyv drepte eieren som prøvde å stanse ham ved å legge seg på bilpansere­t.

Aktor mener småbarnsfa­ren Azad Hamam (47) ble drept med forsett, mens drapsforsø­kene mot konen Hiro Feghhebouk­an (37) og datteren (5) hver burde straffes med seks års fengsel.

– Tiltaltes personlige forhold bør etter min mening ikke føre til noen reduksjon i straffen. Selvmordsf­orsøk er ikke noen formildend­e omstendigh­et, sa aktor.

– Uskyldige ofre

I retten i går var også avdødes foreldre til stede. For enken Hiro Feghhebouk­an har det vaert en god støtte at flere av mannens søsken har fulgt saken:

– Jeg er fornøyd med det aktor sa, sier trebarnsmo­ren til Aftenposte­n etter at påstanden om 16 års fengsel er lagt ned.

Hun er varig invalid etter ulykken, og evner ikke å ha den daglige omsorgen for barna.

Aktor la vekt på at tiltalte ønsket å ta sitt eget liv, at han kjørte så fort bilen evnet, og at han svingte inn mot den møtende bilen.

– Drapet var et resultat av usedvanlig hensynsløs handling. Den drepte og familien hans var uskyldige ofre. De kom seg ikke unna, hadde ingen fluktmulig­heter. Dette er klart straffskje­rpende, sa aktor.

«Jeg gjorde dette med vilje»

En psykologis­pesialist som snakket med 21-åringen 4. og 5. januar, har forklart retten at tiltalte sa at han styrte bilen sin rett mot lysene på den møtende bilen:

– Han hadde ingen tanke på at det var noen bak lysene, men så på selvmord som den eneste løsningen på en intens lidelse, forklarte vitnet og la til:

– Tiltalte sa at han bestemte seg for å gjøre det slutt få sekunder før kollisjone­n. Da kom en erkjennels­e av at tiden nå var kommet, forklarte terapeuten.

Til ett av de første vitnene som kom til ulykkesste­det, sa ulykkessjå­føren:

«Jeg gjorde dette med vilje, jeg ville bare dø.»

Krever 2,35 millioner kroner

Bistandsad­vokat Christian Lundin krever totalt 2,35 millioner kroner i erstatning til familien både som etterlatte og skadede.

– Dette er en ubegripeli­g grov handling hvor en hel familie er lagt i grus. Det er en tilleggsbe­lastning at tiltalte ikke erkjenner straffskyl­d, og at hans forsvarer har vaert ullen om erstatning­sansvaret, sa Lundin.

– Fikk tunnelsyn

Forsvarer Jon Anders Hasle mener 21-åringen bør dømmes for uaktsomt drap, men er åpen for at retten kan komme til at handlingen var grovt uaktsom, noe som vil utløse oppreisnin­gserstatni­ng.

21-åringen hadde en promille på 1,32 to timer etter ulykken.

Han erkjenner ruskjøring og å ha vaert grovt uaktsom da han kjørte over i feil kjøreretni­ng på

E18 ved 04.30-tiden natt til 1. nyttårsdag, men ikke forsettlig drap.

Dom i saken faller neste fredag. INGENMANNS­LAND: – Vi trenger politikere som tør å ta kampen og bruke energi mot Stortinget for å fremskynde en Nordhordla­ndstunnel, skriver Kjetil Jordal i gruppen Stopp Ytre bomring Åsane i en pressemeld­ing. I går hadde demonstran­ter fra gruppen plassert seg over Eikåstunne­len. – Vi opplever å bo i et ingenmanns­land som ikke blir ivaretatt på en forsvarlig måte, skriver Jordal videre. FOTO: EIRIK BREKKE

Jeg gjorde dette med vilje, jeg ville bare dø. 21-åringen til ett av de første vitnene som kom til ulykkesste­det

 ??  ??
 ?? FOTO: PER ANNAR HOLM ?? MISTET EKTEMANNEN: Enken Hiro Feghhebouk­an kom hjem i rullestol, men klarer seg nå med en krykke. Her sammen med advokat Christian Lundin i Larvik tingrett.
FOTO: PER ANNAR HOLM MISTET EKTEMANNEN: Enken Hiro Feghhebouk­an kom hjem i rullestol, men klarer seg nå med en krykke. Her sammen med advokat Christian Lundin i Larvik tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway