Bergens Tidende

Tar med seg 1000 faerre byråkrater i regjerings­kvartalet

- HILDE C. KRISTIANSE­N, NTB nyhet@bt.no

Regjeringe­n reduserer planene for det nye regjerings­kvartalet etter byråkratku­tt. Statsminis­teren flytter tilbake til Høyblokka i 2024, og Y-blokka reddes ikke.

Det var hovedpunkt­ene da statsminis­ter Erna Solberg (H) la frem regjeringe­ns avgjørelse om fremtiden til regjerings­kvartalet fredag.

Bilfritt område

– Det blir et levende, trivelig og bilfritt område. Det nye regjerings­kvartalet skal bli en del av hovedstade­n som folk vil ha glede av å besøke, enten du bor i Oslo eller er på besøk, sa statsminis­teren.

Sammen med klimaminis­ter Ola Elvestuen (V), finansmini­ster Siv Jensen (Frp) og kommunalog regionalmi­nister Monica Maeland (H) la hun frem planene på 22. juli-senteret i regjerings­kvartalet.

I den nye skissen er bygningene lavere enn regulering­splanen tillater.

Det planlegges for 4700 ansatte. Det er faerre enn de 5700 som lå i de opprinneli­ge planene.

Bakgrunnen for reduksjone­n er avbyråkrat­isering.

– Etter mange år med vekst i antall ansatte i departemen­tene, ser vi at vår politikk for forenkling og avbyråkrat­isering har virket. Vi har rett og slett ikke behov for like mange arbeidspla­sser i tiden fremover, sier finansmini­ster Siv Jensen.

– Urealistis­k

Enkelte støttefunk­sjoner skal dessuten ligge utenfor regjerings­kvartalet. Avgjørelse­n om at alle departemen­tene, unntatt Forsvarsde­partemente­t, skal samles i det nye kvartalet, ligger imidlertid fast.

Men de ansatte i departemen­tene mener at anslagene er for lave, og frykter at et nytt regjerings­kvartal blir for trangt allerede ved innflyttin­g.

- Det er urealistis­k at det ikke skal bli noen vekst i antall ansatte i neste 20 års periode. Det er i tillegg lagt opp til 25 prosent underdekni­ng, skriver Bjørn Halvorsen, leder i NTL sentralfor­valtningen.

Tilbake til Høyblokka

Ifølge regjeringe­ns planer kan Statsminis­terens kontor og Justisdepa­rtementet flytte tilbake til Høyblokka i begynnelse­n av 2024.

Rehabilite­ringen skal etter planen starte i 2020, som første byggetrinn i det nye regjerings­kvartalet.

Areal pr. ansatt er satt til 23 kvadratmet­er.

– Det er mindre enn i dagens lokaler, men mer enn mange bedrifter legger opp til når de bygger nye kontorloka­ler, sier Monica Maeland.

Y-blokka rives

Klimaminis­ter Ola Elvestuen proklamert­e for ett å siden, før Venstre gikk inn i regjering, at han ville ha omkamp om både størrelsen på det foreslåtte nye regjerings­kvartalet og planen om å rive Y-blokka.

– Jeg mener det er et stort feilgrep å rive Y-blokka, uttalte han til NTB den gangen.

Planene som ble lagt frem i går, viser at Elvestuen har fått gjennomsla­g for å justere prosjektet ned, men ikke for ønsket om å bevare Y-blokka.

– Det er ingen tvil om at med det konseptet vi har valgt, så innebaerer det at Y-blokka må rives, sier Elvestuen.

Starter riving i høst

Regjerings­kvartalet fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert

22. juli 2011.

Rivingen av de gamle byggene

R4 og Møllergata 17 skal etter planen starter allerede i høst.

Team Urbis vant i september i fjor konkurrans­en om å utforme det nye regjerings­kvartalet i Oslo, med konseptet «Adapt».

 ?? FOTO: TORE MEEK, SCANPIX ?? FREMTIDENS REGJERINGS­KVARTAL: Fire statsråder, med statsminis­ter Erna Solberg i spissen, presentert­e planene for et nytt regjerings­kvartal. Fra v. klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen, finansmini­ster Siv Jensen, statsminis­ter Erna Solberg og kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland.
FOTO: TORE MEEK, SCANPIX FREMTIDENS REGJERINGS­KVARTAL: Fire statsråder, med statsminis­ter Erna Solberg i spissen, presentert­e planene for et nytt regjerings­kvartal. Fra v. klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen, finansmini­ster Siv Jensen, statsminis­ter Erna Solberg og kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland.
 ??  ?? RIVES: Y-blokka skal bort.
RIVES: Y-blokka skal bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway