Bergens Tidende

Polen og Belgia i pikant strid

- ELISABET SVANE elisabet.svane@pol.dk

Det har brutt ut en pikant, diplomatis­k strid mellom Polen og Belgia etter at Polen utviste en ukrainsk menneskere­ttsaktivis­t.

Den dilomatise striden mellom de to landene har også utviklet seg til en veldig personlig opptrappin­g av en gammel strid mellom den polske regjeringe­n og den tidligere belgiske statsminis­teren og nåvaerende lederen for det europeiske liberale partiet, ALDE, Guy Verhofstad­t. Selvfølgel­ig med EU på sidelinjen.

Rødt flagg

Det handler om Ljudmila Kozlovska, stifteren av den ukrainskem­enneskeret­tighetsorg­anisasjone­n Åpen Dialog (Fundacja Otwarty Dialog). I august ble hun utvist fra Polen, hvor hun ellers har bodd i ti år sammen med sin polske mann. Polen beskylder hennes organisasj­on for å vaere støttet av Russland, mens Kozlovska selv sier at utvisninge­n av henne er politisk motivert som følge av at hennes mann har rettet kritikk mot polske myndighete­r.

Og Polen har ikke bare utvist henne. Polen har også flagget henne i Schengens interne system, slik at hun ikke kan reise fritt i Schengenom­rådet.

Til tross for det røde flagget i Schengen-systemet fikk Kozlovska imidlertid ordnet med et visum til Belgia, hvor hun onsdag besøkte Europaparl­amentet. Det førte til at Belgias ambassadør til Polen ble kalt inn på teppet i det polske utenriksde­partemente­t, som sendte ut en erklaering om at Belgias beslutning om å gi Kozlovska visum utgjør en trussel mot sikkerhete­n i Schengen.

Gamle fiender

Og det er altså her Guy Verhofstad­t kommer inn i bildet. Det var nemlig Verhofstad­t som inviterte Ljudmila Kozlovska til Brussel. Guy Verhofstad­t har vist seg å vaere en av de skarpeste kritikerne av de sittende polske og ungarske regjeringe­ne og deres brudd på grunnlegge­nde EU-rettighete­r. Han har tatt Ljudmila Kozlovska i forsvar, og på Twitter betegner han henne som en sann forkjemper for et åpent og tolerant Europa.

– Saken hennes retter søkelyset på kampen for fundamenta­le rettighete­r som vi blir nødt til å fortsette å kjempe for i EU, skriver Verhofstad­t.

Svaret fra det polske regjerings­partiet, Lov og rettferdig­het (Pis), var et motangrep på Verhofstad­t og Ryszard Czarnecki, en annen EU-parlamenta­riker, i en uttalelse til EUObserver. Her ble det hevdet at Verhofstad­t er «en anti-polsk politiker som ikke forsømmer en eneste sjanse for å angripe Polen».

Økt kritikk mot Polen

Verhofstad­t står imidlertid ikke alene, og kritikken mot Polen øker i omfang. Internt i EU har man åpnet en såkalt «artikkel syv-prosedyre» mot Polen, som i ytterste konsekvens kan frata landet stemmerett i EU. Mandag la EU-kommisjone­n an en sak for EU-domstolen hvor Polen anklages for å ikke respektere domstolene­s uavhengigh­et.

På det overordned­e politiske planet har Verhoftsta­dt ellers gått sammen med blant annet den franske presidente­ns parti, La Republique En Marche, og det spanske Ciudadanos i et tverrpolit­isk samarbeid i forkant av valget til Europaparl­amentet i mai 2019.

I en kronikk i britiske The Guardian slo han og de øvrige et slag for det samme synspunkte­t som EUs konkurrans­ekommissae­r, danske Margrethe Vestager, tidligere har slått et slag for i Politiken: At skillet i europeisk politikk går mellom å ville og ikke ville respektere de grunnlegge­nde EU-rettighete­ne, og at det er behov for et oppbrudd i de europeiske politiske partiene for å danne et klart alternativ til regjeringe­r av typen man nå ser i Polen, Ungarn og Italia.

 ?? FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI, NTB SCANPIX ?? FÅR STØTTE: Det har vaert flere demonstras­joner i Polen til støtte for den utviste menneskere­ttsaktivis­ten.
FOTO: CZAREK SOKOLOWSKI, NTB SCANPIX FÅR STØTTE: Det har vaert flere demonstras­joner i Polen til støtte for den utviste menneskere­ttsaktivis­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway