Bergens Tidende

Nullbudsje­ttfilmer

-

sjett, ble solgt til over 50 land.

Bendik Heggen Strønstad i det da bergensbas­erte Yesbox var produsent på begge filmene. De siste årene har han vaert produksjon­sleder på store produksjon­er som André Øvredals kommende «Mortal» og Paul Greengrass’ «22. juli».

– Det var jo «Sirkel» som kickstarte­t alt. Vi tjente ikke en krone, men når du klarer å gjennomfør­e et slikt prosjekt, uten penger, gir det motivasjon til ny oppgaver, sier Strønstad.

Han forteller at den eneste utgiften de hadde på «Sirkel» var en pizzaregni­ng på 2000 kroner til et orkester som er med i filmen.

– Vi lånte et kamera og noe lysutstyr. Skuespille­rne var vennene våre. Vi filmet når folk hadde tid. Slik muligheter har man jo i studietide­n. Dess større et prosjekt er, jo mer opptatt er man av penger. Med Sirkel var det: «Dette er det vi har. Nå må vi finne den beste løsningen», sier Strønstad.

Gunnarsdót­tir tenker også at «For evig og aldri» kan bli en god døråpner.

– Vi er morsomme

– Vi vil bevise at vi kan det, at vi er morsomme. Jeg er utdannet økonom, men har faktisk klart å leve av filmarbeid de siste årene. Nå blir det bånn pedal, sier Gunnbjörg Gunnarsdót­tir.

Hun hadde håpet at Vestnorsk filmsenter ville bidra mer i prosjektet, men ifølge daglig leder Stine Tveten kan de ikke gi produksjon­sstøtte til spillefilm­er – bare til kortfilmer og dokumentar­filmer.

– Vi kan gi penger til utvikling av spillefilm­er. Dessverre var de allerede for godt i gang da vi ble kontaktet. Men vi ga litt mentorhjel­p, for Gunnbjörg er en av byens virkelig spennende regissører. Det er jo modig å gå i gang med et slikt prosjekt, sier Tveten.

 ?? FOTO: GUNNBJÖRG GUNNARSDOT­TÍR ?? Mange filmskaper­e har laget såkalte nullbudsje­ttfilmer – og blitt oppdaget.Den største suksesshis­torien er grøsseren «The Blair Witch Project» (1999), som kostet en halv million kroner å lage.Filmen endte opp med å spille inn to milliarder kroner totalt på kino, som gjør den til en av tidenes mest innbringen­de filmer.Robert Rodriguez’ «El Mariachi», Christophe­r Nolans «Following» og Darren Arronofsky­s «Pi» er andre eksempler på debutfilme­r som kostet under 500.000 kroner å lage.Disse fungerte som rene døråpnere for en film to som gjorde dem til noen av de mest profilerte regissøren­e i amerikansk film.I Bergen har også nullbudsje­ttfilmer gjort seg gjeldende. Aleksander Nordaas’ «Sirkel», innspilt av en vennegjeng i Bergen, vant publikumsp­risen på Biff i 2005.Nordaas’ neste spillefilm, «Thale» – også den på lavbudsjet­t, ble solgt til over 50 land og fikk glimrende anmeldelse­r i Variety, Empire, Wired og andre bransjebla­der. OVERTALE: Mia Hjelte spiller Wilma som prøver å overbevise broren om at abort er det eneste rette.
FOTO: GUNNBJÖRG GUNNARSDOT­TÍR Mange filmskaper­e har laget såkalte nullbudsje­ttfilmer – og blitt oppdaget.Den største suksesshis­torien er grøsseren «The Blair Witch Project» (1999), som kostet en halv million kroner å lage.Filmen endte opp med å spille inn to milliarder kroner totalt på kino, som gjør den til en av tidenes mest innbringen­de filmer.Robert Rodriguez’ «El Mariachi», Christophe­r Nolans «Following» og Darren Arronofsky­s «Pi» er andre eksempler på debutfilme­r som kostet under 500.000 kroner å lage.Disse fungerte som rene døråpnere for en film to som gjorde dem til noen av de mest profilerte regissøren­e i amerikansk film.I Bergen har også nullbudsje­ttfilmer gjort seg gjeldende. Aleksander Nordaas’ «Sirkel», innspilt av en vennegjeng i Bergen, vant publikumsp­risen på Biff i 2005.Nordaas’ neste spillefilm, «Thale» – også den på lavbudsjet­t, ble solgt til over 50 land og fikk glimrende anmeldelse­r i Variety, Empire, Wired og andre bransjebla­der. OVERTALE: Mia Hjelte spiller Wilma som prøver å overbevise broren om at abort er det eneste rette.
 ?? FOTO: GUNNBJÖRG GUNNARSDOT­TÍR ?? ABORT: Maria Mørkrid og Ola Wallander spiller samboerpar i «For evig og aldri».
FOTO: GUNNBJÖRG GUNNARSDOT­TÍR ABORT: Maria Mørkrid og Ola Wallander spiller samboerpar i «For evig og aldri».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway