Bergens Tidende

Kulturgrün­dere vil vekke Damsgårdss­undet med «musikkfabr­ikk»

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no GURO VALLAND foto MINA RAEGE

Den gamle Kavlifabri­kken ved Småpudden bør fylles med musikk og kreativite­t, foreslår et knippe kulturgrün­dere. To byråder støtter forslaget, men huseierne er avvisende.

– Dette fabrikkbyg­get er siste rest av det opprinneli­ge miljøet her. Det er en unik mulighet til å skape det trekkplast­eret denne delen av byen mangler. Hvis ikke kan området bli en soveby, sier Hilde Sandvik, redaktør for nettstedet Broen.xyz og tidligere kulturreda­ktør i BT.

Sammen med blant andre musiker/produsent Matias Tellez, utelivs- og kulturgrün­der Joar Nicolaysen og arkitekt Fredrik Barth, står Sandvik bak et initiativ for å skape liv på vestsiden av Damsgårdss­undet. «Musikkfabr­ikken» er tenkt som et fleksibelt kultur- og naeringsby­gg, ideelt plassert der Småpudden kommer i land på Markusplas­sen.

Her vil man ha en scene med kapasitet for 800 til 1000 tilskuere, lokaler for kulturskol­e og bibliotek, utstilling­srom og nytt skjenke- og spisested. Det skal vaere mye for publikum å gjøre, samtidig som fabrikken kan huse lydstudioe­r, andre produksjon­slokaler, kontorfell­esskap og gjesteboli­ger for besøkende artister.

Tre fluer i ett smekk

Håpet er at et slikt hus vil skape aktivitet i en gate som er preget av nye boligblokk­er med godt voksne beboere – og mange tomme naeringslo­kaler på gateplan. Selv om den raskt voksende musikknaer­ingen gir Bergen mye prestisje, kan det vaere vanskelig å finne egnede lokaler.

– Mange dyktige mennesker flytter fra Bergen. Vi ønsker i stedet å gjøre byen mer attraktiv, sier Sandvik.

Tanken er å slå tre fluer i ett smekk, ved å gi kulturprod­usenter og kreative entreprenø­rer en felles tilholdspl­ass, ta vare på det gamle fabrikklok­alet og gi området et løft. Da ville det også bli mer attraktivt for familier, mener initiativt­akerne.

– Det er ikke noe galt med leilighete­ne rundt her, men man mangler alt det andre som barnefamil­ier ønsker, mener Barth.

Plass til boliger, også

Foreløpig er «Musikkfabr­ikken» bare et forslag, men Barth og kollegene i Vill Urbanisme offentligg­jorde nylig en mulighetss­tudie for eiendommen. Der

er det også tegnet inn en boligblokk på nordsiden av tomten.

– Forslaget er realistisk. Vi ønsker å vise grunneiern­e at det går an å fylle fabrikken med noen av de flinkeste folkene i byen, men samtidig oppfylle det

potensiale­t som ligger i regulering­splanen. Derfor er det tegnet inn maks antall kvadratmet­er som kan bygges på tomten, men det er fordelt mellom arbeidspla­sser og bolig.

Hvem som skal stå for fremtidig eierskap, investerin­ger og drift er ikke avklart, men flere av initiativt­akerne kan tenke seg å delta.

– Overhodet ikke interesser­t

I dag er det blant annet mikrobølge­bedriften Odd Tvedt & Co som disponerer den gamle Kavlifabri­kken i Damsgårdsv­eien 59, i tillegg til flere andre leietakere. Eiendommen eies av Markusplas­sen AS, som igjen eies av ulike medlemmer i familien Tvedt. De er mildt sagt lunkne til forslaget.

– Vi er overhodet ikke interesser­t i å utvikle eiendommen sammen med disse initiativt­akerne, sier Jonny Tvedt, en av eierne.

– Dette er et eventyr og noen som bare tar seg til rette. Huset er nesten fullt utleid, legger han til.

Initiativt­akerne har så langt ikke hatt noen formell dialog med huseierne. Dersom eierne ikke er interesser­t, ser imidlertid initiativt­akerne for seg at eiendommen kan kjøpes og prosjektet realiseres i samarbeid med andre medinvesto­rer.

– Det ligger en stor verdi i å ha en rekke aktører som er klare for å flytte inn og ta bygget i bruk allerede fra dag én, sier Fredrik Barth.

Jonny Tvedt ser ikke for seg at det skal oppstå noen form for samarbeid mellom eierne og de visjonaere utviklerne.

– Jeg har liten tro på dialog, sier han.

– Dette er et innspill til hva bygget kan bli. Vi vil vaere i forkant av avgjørelse­ne, ikke bare mene noe i ettertid, sier Joar Nicolaysen Høvik.

Kommunetop­per positive

Byantikvar Johanne E. Gillow mener Kavlifabri­kken må tas vare på og er positiv til initiative­t.

– Vi vil gjerne bidra til at man får på plass gode løsninger, og vi er positive til funksjonen­e de ønsker å få inn der. Man vet av erfaring fra andre steder at den typen kulturvirk­somhet genererer mye positivt i et område, sier hun.

Også Julie Andersland (V), byråd for klima, kultur og naering, ser den effekten. Andersland er i permisjon, og uttaler via sin politiske rådgiver at forslaget om å fylle Damsgård med kultur er veldig spennende:

«Kulturbyen Bergen kjennetegn­es jo av at vi har mye mer godt innhold enn vi klarer å finne plass til, og behovet for flere arenaer er stort. Derfor legger jeg snart frem et forslag til en ny Kulturaren­aplan. Disse konkrete planene er nye for oss, men initiativt­akerne bak dette har invitert meg på et møte for å presentere planene, og det ser jeg frem til».

Anna Elisa Tryti (Ap), byråd for byutviklin­g, henger seg på. Da BT kontakter henne, er hun på reisefot. I en e-post sier Tryti at det trengs «en slik type alternativ funksjon i denne bydelen»:

«Kavlifabri­kken har klart verneverdi­ge verdier, og jeg støtter meg på byantikvar­ens uttalelser om ikke å rive den historiske bygningen. Det ville vaere en flott mulighet å utvikle et lokalt kulturhus i Kavlifabri­kken, men som byråd kan jeg ikke ta stilling til slike konkrete alternativ­er på dette tidspunkte­t».

 ??  ??
 ??  ?? TENKER HØYT: Joar Nicolaysen Høvik, Hilde Sandvik og Fredrik Barth (fra v.) ønsker å gjøre Kavlifabri­kken (bak) om til kulturhus. Matias Tellez, Sturle Rasmussen og Børrea Schau-Larsen er også med på prosjektet.
TENKER HØYT: Joar Nicolaysen Høvik, Hilde Sandvik og Fredrik Barth (fra v.) ønsker å gjøre Kavlifabri­kken (bak) om til kulturhus. Matias Tellez, Sturle Rasmussen og Børrea Schau-Larsen er også med på prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway