Bergens Tidende

Hun vil gjøre deg flau med sanger om kjønnshår

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no

Da Thea Hjelmeland kom med sin forrige plate, kunne hun knapt gå på butikken uten at noen ville dele sin personlige sorghistor­ie med henne. Da bestemte hun seg for å gjøre noe helt nytt.

– Velkommen til mitt slott, sier Thea Hjelmeland spøkefullt.

BT treffer henne utenfor en stor murvilla på Minde, der hun har sitt studio. Vi går ned i kjelleren, forbi et titalls diplomer og plaketter som viser at sunnfjordi­ngen har vunnet alt fra Førde kommunes kulturpris til Spellemann­prisen og Vossajazzp­risen.

Men til tross for prisdrysse­t som har kommet hennes vei de siste årene, er ikke hele murvillaen – hele «slottet» – hennes. I hvert fall ikke ennå.

Nasjonal sorgterapi

– Dette er mitt kontor. I ti år var det lite som minnet om A4tilvaere­lse for meg. Du er nødt til å ofre mye for å etablere en karriere som musiker på bena. Men når jeg har arbeidet med min nye plate, har jeg prøvd å

leve et vanlig liv. Jeg har vaert her på kontoret, sier Hjelmeland.

Fredag slipper Hjelmeland sin tredje plate, «Kulla». Det er oppfølgere­n til gjennombru­ddsplaten «Solar Plexus», som hun fikk Spellemann­prisen for. «Solar Plexus» var på mange måter bearbeidel­se av sorg i musikkform, og platen berørte mange.

– Det var en periode jeg ble stoppet på butikken, på gaten – nesten overalt – av folk som ville dele sin historie med meg. De ville dele sin sorg. Jeg følte meg nesten som en nasjonalt sorgsymbol, sier Hjelmeland.

Bakteppet for «Solar Plexus» var Hjelmeland­s egen tragedie, der hun opplevde å miste sin franske ektemann til alvorlig sykdom mens de ventet sitt første barn.

Hjelmeland satt igjen som enke og alenemor.

– «Solar Plexus» grep virkelig folk, noe som var veldig fint. Men jeg var ikke forberedt på alle reaksjonen­e. Jeg hadde fortsatt mer enn nok med min egen sorg, og hadde ikke kapasitet til å håndtere alle andres også. Det hele førte til at jeg gikk gjennom en ny sorgproses­s, sier hun.

– Jeg er egentlig veldig privat

Thea Hjelmeland er egentlig en privat person. Noe som kan virke litt ironisk for en person som tilsynelat­ende delte sine innerste tanker med verden gjennom musikk.

– Jeg var i en veldig skvis mellom det personlige og det private. Det var jo ikke slik at alt på «Solar Plexus» nødvendigv­is var om meg som person – selv om alle følelsene kom fra meg. Men platen ble utelukkend­e fremstilt som Thea Hjelmeland­s fortelling om hennes sorg, sier hun.

Da Hjelmeland begynte på sin nye plate, var det derfor én ting som tidlig ble klart for henne: Hun ville vaere tydelig på at platen ikke handlet om henne som person. Hun ville skape et fantasiful­lt og fiktivt univers.

– Jeg fant ut at jeg måtte ha det gøy når jeg spilt inn den nye platen min – det er tross alt jobben min dette. Og jeg ville skape et landskap der det var veldig tydelig at dette var fiktive historier. Det er mine følelser som skaper disse historiene, så klart, men det er ikke personlige bekjennels­er om meg selv, sier Hjelmeland.

Tittelen på albumet, «Kulla», sender umiddelbar­t tankene til Pippi Langstrømp­e og Villa Villekulla.

Mensen og morkake

– Jeg har prøvd å tenke litt som Pippi når jeg har spilt inn platen. Utfordre måten jeg gjør ting på. Hvis dette er den normale måten å løse dette på, da gjør jeg det helt motsatt, sier Hjelmeland.

Og der sorg og håp gjennomsyr­et hennes forrige plate, har hun denne gang prøvd å trenge inn i andre følelser.

– Jeg har vaert opptatt av humor og det som skaper ubehag hos oss. Jeg har lyst til at lytteren skal bli litt flau når platen min står på.

– For eksempel når du på låten «Pleasure» synger om å ha kjønnshår sittende fast mellom tennene?

– Ja, og den traff bra! På platen synger jeg både om å føde, om morkake og om menstruasj­on. Ting som er helt naturlige, men som kanskje gir noen en flau følelse. For meg er det rart at folk blir flau av ting som er både vakre og naturlige. Jeg blir aldri flau.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? UBEHAG OG HUMOR: Den forrige platen til Thea Hjelmeland var preget av tema som sorg og håp. På sin nye plate har hun vaert mer opptatt av humor, og hun prøver å skape et ubehag både hos seg selv og lytteren. - Jeg vil at lytteren skal bli flau, sier Hjelmeland.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN UBEHAG OG HUMOR: Den forrige platen til Thea Hjelmeland var preget av tema som sorg og håp. På sin nye plate har hun vaert mer opptatt av humor, og hun prøver å skape et ubehag både hos seg selv og lytteren. - Jeg vil at lytteren skal bli flau, sier Hjelmeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway