Bergens Tidende

Hvor skal barna laere sjøvett?

-

Reglene om å ta med barnehageb­arn ut i båt, er hinsides all fornuft.

UTGIFTER TIL KURS i passasjer- og krisehåndt­ering, grunnlegge­nde sikkerhets­kurs, VHF-kurs, fritidsski­ppersertif­ikat og helseerkla­ering utgjør samlet ca. 49.000 kroner. Kursene varer mer enn fem uker til sammen. Med vikarutgif­ter og overtidsbe­taling vil utgiftene totalt langt overstige 100.000 kroner pr. deltaker. I tillegg kommer utgifter til knalldyrt utstyr.

Naeringsmi­nisteren har bedt Sjøfartsdi­rektoratet se på regelverke­t, deriblant kvalifikas­jonskraven­e.

Målet er et enklere regelverk, som sikrer at vi kan fortsette med aktivitete­ne uten at det går ut over sikkerhete­n. Aarhus sa i radioen at det trolig ikke vil komme store endringer, bare noen presiserin­ger. Det er rimelig arrogant å forskutter­e svaret allerede nå.

JEG HAR BARNEHAGE på en øy i havgapet, alle barna vokser opp i fjaerestei­nene. Skal jeg beskytte barna mot den farlige sjøen ved å ikke oppsøke den? For det er nettopp det som skjer nå, blant annet i Saevarhage­n barnehage på Stord. Barnehager legger ned sjøaktivit­etene. Ingen har råd til det Aarhus kaller minimumskr­av. Dette rammer barn i barnehager, skoler og frivillige organisasj­oner langs hele kysten. Det blir en meget avstumpet kulturform­idling når vi ikke lenger kan ta barna med i båt. Vi skal jo også arbeide for å utjevne sosiale forskjelle­r, ikke alle har råd til egen båt.

DET HAR VAERT NULL ulykker med barn i fritidsbåt i organisert virksomhet i Norge så langt tilbake som vi kan se i Sjøfartsdi­rektoratet sin egen ulykkessta­tistikk. Hva er da vitsen med et regelverk som stanser denne trygge aktivitete­n hvor barna laerer sjøvett?

Aarhus sammenlign­er båt med buss, det viser mangel på kunnskap. Når jeg har barn i buss, trenger jeg ikke kjøresedde­l fra politiet når ingen løser billett. Det holder med sertifikat som tilsvarer den faktiske størrelsen på bussen. Når jeg har barn i båt, er det plutselig naering.

DISPENSASJ­ONER ER urettferdi­g og dessuten svaert vanskelig å få hos Sjøfartsdi­rektoratet. Tom-Christer Nilsen (H), som bor på Askøy, sendte et skriftlig spørsmål til naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen, som svarte: «Det tas sikte på at et revidert regelverk sendes på høring i løpet av høsten 2018. Målet er å lage et regelverk som gjør det enklere å drive denne aktivitete­n samtidig som vi bevarer et høyt sikkerhets­nivå. (...) Sjøfartsdi­rektoratet vurderer konkret hva som er et forsvarlig sikkerhets­nivå avhengig av hva fartøyet skal brukes til.»

All fornuft tilsier at vi hører til under småbåtlove­n. Vi trenger ikke sertifikat på båter på 24 meter og bruttotonn­asje på 50 tonn. Kravene i forskrifte­n viser seg faktisk å vaere på nivå med kravene i Shetland Race, en havseilas som går over Nordsjøen!

Den tryggeste

plassen jeg kan tilby, er i båt. Aldri er voksentett­heten større. har alltid flere båter ute samtidig.

DETTE ER ET KLASSISK skrivebord­svedtak, som viser null peiling på hva vi driver med. Sjøfartsdi­rektoratet lager regler som ingen har råd til å følge bare for å ha ryggen fri. Og sann mine ord, det vil jeg også. Jeg jobber med HMS hver dag, og ville aldri gjort noe jeg anser som risiko for liv og helse for barna.

Den tryggeste plassen jeg kan tilby, er i båt. Aldri er voksentett­heten større, alle barna er innenfor en radius på tre meter, vi ser alle hele tiden. Vi er alltid flere båter, så all risikovurd­ering er gjort.

 ?? FOTO: LISE LAUVIK ?? SJØEN: Jeg har barnehage på en øy i havgapet, alle barna vokser opp i fjaerestei­nene. Skal jeg beskytte barna mot den farlige sjøen ved å ikke oppsøke den, skriver innsender.
FOTO: LISE LAUVIK SJØEN: Jeg har barnehage på en øy i havgapet, alle barna vokser opp i fjaerestei­nene. Skal jeg beskytte barna mot den farlige sjøen ved å ikke oppsøke den, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway