Bergens Tidende

Kjøp norsk!

- MARIANNE HERFINDAL JOHANNESSE­N mahe@arkivverke­t.no

Kong Haakon VII besøkte Bergen børs, og fikk se naermere på både fjørfe og kålhoder.

Kortreist mat og bondens marked er ikke et moderne påfunn. Da Vestlandsu­ken ble arrangert i Bergen i oktober 1932, var kong Haakon VII til stede og fikk se både meieriprod­ukter, grønnsaker og ullklaer fra Voss!

Anledninge­n var «Vestlandsu­ken i Bergen» – en ukes storstilt mønstring for å motvirke de dårlige tidene og skape bedre samarbeid mellom bygd og by, både økonomisk og kulturelt.

Vestlandsh­istorie

Statsarkiv­et i Bergen fikk nylig avlevert en del gamle fotografie­r fra Bergen Reiselivsl­ag, deriblant et fotoalbum som gjelder «Vestlandsu­ken i Bergen» i 1932.

«Vestlandsu­ken i Bergen» ble stiftet på et møte 24. juni 1932. Interessen­tene i selskapet var 23 organisasj­oner og bedrifter som var tilknyttet ulike deler av naeringsli­v, turisme og landbruk i Bergen og de to vestlandsf­ylkene Hordaland og Sogn og Fjordane.

Utvalg med kjente navn

Det ble opprettet et arbeidsutv­alg og i dette satt følgende personer: kjøpmann Thorolf Mowinckel ble formann, disponent Karl Hardus-Olsen varaforman­n, og de andre medlemmene var landbrukss­ekretaer Ivar Bleiklie, konsul og direktør ved Hansa bryggeri, Wilhelm A. Murstad, og sousdirekt­ør Nic. Nielsen.

I avisene omtaltes dessuten overrettss­akfører Christen Gran Bøgh (1876–1955) henholdsvi­s som Vestlandsu­kens sekretaer, president og «generalsta­bschef».

By og land, hand i hand

Vestlandsu­ken skulle vaere en storstilt samling for både by og land. I løpet av uken skulle både byfolk og tilreisend­e ha anledning til møtevirkso­mhet, foredrag, besøk i bedrifter, utstil-

 ??  ?? KONGEN PÅ BØRSEN: I midten sitter kong Haakon VII og hans adjutant kapte
KONGEN PÅ BØRSEN: I midten sitter kong Haakon VII og hans adjutant kapte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway