Bergens Tidende

Kampen mot netthets

Løsningen er ikke nye forbud, men å bruke de som finnes.

-

KVINNER SOM YTRER seg offentlig i dag, må stålsette seg for hatmelding­er og grov sjikane. Det har alvorlige konsekvens­er både for enkeltpers­oner og for den offentlige debatten.

Da Tonje Brenna (Ap) kritiserte retusjerin­g av barnehageb­ilder, fikk hun høre at hun ikke fortjener å ha barn, at hun er fitte og undermenne­ske. Talsperson for Grønn Ungdom, Hulda Holtvedt, fikk grove trusler om voldtekt før hun fylte 16. Urovekkend­e mange av de unge AUFerne som overlevde Utøya har fått drapstrusl­er.

Disse eksemplene er bare en liten flik av problemet.

EN UNDERSØKEL­SE FRA menneskere­ttsorganis­asjonen Amnesty viser at syv av ti kvinnelige politikere plages av netthets, draps- og voldtektst­rusler.

Mange styrer unna betente temaer, eller orker ikke lenger å drive med politikk.

Hatytringe­r er et samfunnson­de som må bekjempes. Løsningen er ikke å rope på flere lovhjemler, men å ta i bruk de som allerede finnes.

Amnesty mener kvinner blir hetset fordi de er kvinner, og krever nå en egen lov som gir kvinner en saerlig beskyttels­e mot hatefulle ytringer. I DAG ER IKKE kjønn beskyttet av straffelov­ens diskrimine­ringsvern, og i paragrafen som rammer hatefulle ytringer er kun etnisitet, religion, homofil orienterin­g og nedsatt funksjonse­vne nevnt eksplisitt. Amnestys krav om lovendring fremstår mest som en teknikalit­et. Lovens intensjon er ikke å la kjønnsbase­rt hat passere, men å gi minoritete­r et saerlig vern.

Gitt at det kan dokumenter­es at kvinner i saerlig grad utsettes for grov hets, vil det likevel ikke vaere unaturlig å understrek­e at kjønn er omfattet. Det samme gjelder andre former for kjønnsuttr­ykk og seksuell orienterin­g. Kampen mot ulike former for hatytringe­r står uansett ikke om formulerin­ger i lovverket. Straffelov­en rammer alt fra trusler til hensynsløs atferd og krenkelse av privatlive­ts fred, og er på ingen måte mangelfull.

Det er betydelig mer presserend­e å gjøre kampen mot sjikanøs atferd til en prioritert oppgave, både i offentligh­eten og hos politiet.

DET ER BETYDELIG mer presserend­e å gjøre kampen mot sjikanøs atferd til en prioritert oppgave, både i offentligh­eten og hos politiet. Målet må vaere å unngå at slike saker henlegges eller aldri blir anmeldt. Det krever både kompetanse, tydelige styringssi­gnaler og ikke minst ressurser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway