Bergens Tidende

Hareide kastet skygge over 90-årsfeiring­en

- GUNNHILD HOKHOLT BJERVE, NTB nyhet@bt.no

Et skår i gleden for 90-årsjubilan­ten Kåre Willoch er at KrF vurderer samarbeid med Ap og kan felle den borgerlige regjeringe­n.

Statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen – så vel som kulturmini­ster og Venstres leder Trine Skei Grande – var til stede på mottakelse­n i Høyres Hus i går da jubilanten ble feiret.

Hareide kunne ikke komme

Kristelig Folkeparti­s leder Knut Arild Hareide kastet en skygge over feiringen, selv om han ikke var til stede. Han var invitert, men kunne ikke komme, etter det NTB får opplyst.

Til stede var imidlertid partiets tidligere leder Kjell Magne Bondevik, som hadde med en hilsen og boken til Hareide i gave til jubilanten.

Til NRK sier Bondevik at han støtter Hareides råd.

Willoch legger imidlertid ikke skjul på at han er skuffet.

– KrF et borgerlig parti

– Jeg har hele tiden følt, og jeg tror mange også i KrF har følt, at de er ideologisk sett et borgerlig parti. Vi har så mye samarbeid bak oss at det er naturlig å fortsette det. Så dette at de da skulle skifte side og bryte med den samarbeids­tradisjone­n og med sin ideologisk­e bakgrunn, er veldig skuffende, sier han til NTB.

Det skortet ikke på godordene under 90-årsfeiring­en i går. Solberg omtalte jubilanten som «Det moderne Norges far» og den sentrale drivkrafte­n bak Høyre-bølgen.

«Bli hengt hver for oss»

Selv om hun ikke direkte nevnte usikkerhet­en rundt fremtiden til sin egen regjering, benyttet hun muligheten til å komme med et forsvar for samarbeid på borgerlig side i politikken.

– Willoch-regjeringe­n var ikke bare et resultat av Høyrebølge­n, men også av borgerlig samarbeid. Det viste oss hva vi kunne få til når vi sto sammen. Og hva som skjedde når vi ikke gjorde det. Jan P. Syse oppsummert­e det som kjent i setningen «Vi må henge sammen eller bli hengt hver for oss». Den laerdommen etter deg har vaert avgjørende for at vi i dag har en borgerlig regjering, sa Solberg.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE ?? JUSTIN BIEBER-TILSTANDER: Statsminis­ter Erna Solberg at Willoch har stjernesta­tus i eget parti, og at det naermest er «Justin Bieber-tilstander» hver gang han besøker partiets landsmøter. Her skåler de under mottakelse­n i Høyres Hus søndag i anledning jubilanten­s 90-årsdag 3. oktober.
FOTO: HEIKO JUNGE JUSTIN BIEBER-TILSTANDER: Statsminis­ter Erna Solberg at Willoch har stjernesta­tus i eget parti, og at det naermest er «Justin Bieber-tilstander» hver gang han besøker partiets landsmøter. Her skåler de under mottakelse­n i Høyres Hus søndag i anledning jubilanten­s 90-årsdag 3. oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway