Bergens Tidende

Trude sier åpenhet på jobben om kreften hjalp henne tilbake

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no foto TUVA ÅSERUD

Trude Antoniazzi (43) klarte å vaere åpen med kollegene da hun fikk brystkreft. Hun mener det hjalp henne til å starte i full jobb igjen.

Sommeren for to år siden gikk Trude Kristin Kjelby Antoniazzi (43) sammen med kolleger over Vidden da hun første gang fikk mistanke om at noe var galt. Hun skulle rette på sekken og kom borti høyre bryst.

Det var første gang hun kjente kulen.

Vel hjemme kjente hun etter en gang til. Dette måtte hun undersøke.

Hun gikk til lege og deretter gikk det raskt.

Begynte på jobb igjen

Tre uker seinere satt hun og mannen på et rom på Haukeland universite­tssykehus med en lege som fortalte at hun hadde fått brystkreft. En hissig type kreft med navn trippel negativ. Tre centimeter stor.

– Trippel negativ. Du hører på navnet at det ikke er bra, sier Antoniazzi.

Allerede neste dag ble hun lagt inn på sykehus. Hele høyre bryst ble fjernet.

– Jeg var livredd da jeg gikk inn sykehusdør­ene. Hvis mannen min ikke hadde vaert med da, så hadde jeg ikke gått inn, sier Antoniazzi.

De bestemte seg for én ting: Hverdagene skulle vaere mest mulig normal for barna som da var to, tolv og fjorten år gamle.

Og i denne hverdagen betydde jobben mye.

Høsten 2016, midt i andre runde med cellegift, ville hun begynne på jobb igjen.

Hjemme ble hun gående for mye rundt og tenke. Hun ville ut av den boblen.

En av tre er åpne

Hun gikk på jobb når hun orket.

– Av og til var jeg bare med på lunsj eller et avdelingsm­øte. Jeg kunne svare på e-poster hjemmefra. Jeg styrte det selv, sier Antoniazzi.

En undersøkel­se som Kreftforen­ingen har gjort i forbindels­e med Rosa sløyfeaksj­onen, viser at 46 prosent av dem som var i full stilling før de ble syke, fortsatt jobber heltid.

I undersøkel­sen blant 1750 kvinner sier bare én av tre kvinner at de har vaert helt åpne med både arbeidsgiv­er og kolleger om seinskaden­e.

Åpenhet om seinskader i arbeidsliv­et har ikke vaert kartlagt i Norge før.

– Det er grunn til å tro at bare én av tre er helt åpne om seinskaden­e på jobben, fordi de ikke er sikre på at det er hjelp å få. Samtidig viser undersøkel­sen at det mangler kunnskap hos arbeidsgiv­ere om hvor viktig det er å tilrettele­gge, skriver generalsek­retaer Anne Lise Ryel i Kreftforen­ingen i en e-post til BT.

Ble ikke presset

Undersøkel­sen viser også at

58 prosent av kvinnene mener arbeidsgiv­er har tilrettela­gt for fortsatt jobb.

To av tre sier at arbeidsgiv­er har vist forståelse for nedsatt arbeidsevn­e.

– På jobb har de ikke pushet meg og spurt når jeg er tilbake i

100 prosent stilling. De har gitt meg tid og rom og latt meg ta det i mitt eget tempo. Det har vaert

veldig fint, forteller Antoniazzi.

– En ekstra heiagjeng

Antoniazzi synes det er trist at bare en av tre er helt åpne med arbeidsgiv­eren.

Hun er selv plaget av utmattelse, konsentras­jonsplager og andre plager som ofte følger etter kreftbehan­dlingen. Men åpenhet har vaert viktig hele veien.

– Hvis du er åpen med dem på jobben, så får du en ekstra heiagjeng. Det har betydd utrolig mye for hvordan jeg kom meg tilbake i jobb, sier 43-åringen.

Mens hun var syk fikk hun hele tiden meldinger og SMS-er fra jobben.

– Trude har vaert veldig åpen. Det har gjort det lettere for oss på jobb. Når kollegene har visst om hvordan det går med henne, så har de også ønsket å ta i et tak når arbeidsopp­gavene hennes måtte gjøres. Vi har hjulpet hverandre, sier Anne Vikne i Frende forsikring. Hun var sjef for Antoniazzi da hun fikk kreft.

– For å føle meg nyttig

Trude har sagt ifra når dagsformen er dårlig. Eller når hun ikke kan delta på grunn av behandling eller forberedel­ser til behandling. Men hun har aldri koblet helt ut fra jobben.

I januar 2017 var 43-åringen ferdig med cellegiftk­uren. Da hadde hun fått påvist at hun har det arvelige BRCA-genet, slik som Angelina Jolie. Det gir økt risiko for kreft i bryst og eggstokker. Hun bestemte seg for å fjerne eggstokker og det andre brystet med en gang.

Så var det tilbake i redusert stilling.

– Jeg var redd for å bli en av disse som satt og snakket om problemer med Nav og sykemeldin­ger. Det var ikke meg, og jeg ville gjøre alt for at det ikke skulle skje, sier Antoniazzi.

Operert seks ganger

Seks operasjone­r seinere er Antoniazzi tilbake i full jobb, med hjemmekont­or hver onsdag. Da kan hun jobbe i stille omgivelser og ta seg litt ned midt i uken. Etter kreftbehan­dlingen er hun ekstra følsom for mye lyd.

Men selv om hun er tilbake i full jobb, så betyr ikke det at Antoniazzi er en superkvinn­e. Hun har også tunge dager. Hun tar ofte en timeout i form av mindfulnes­s, skogstur og yoga når redselen tar henne.

Hun har erfart at livet kan vaere skjørt. Familien har alltid førsteprio­ritet. Men jobben er fortsatt en stor og viktig del av livet hennes.

– Jeg er helt sikker på at åpenhet om plagene etter kreftbehan­dlingen gjør det lettere å komme tilbake i jobb. Og fortsatt har jeg jo mitt halve yrkesaktiv­e liv igjen.

Trude Kristin Kjelby Antoniazzi

 ??  ?? TO TØFFE ÅR: – På jobb har de ikke pushet meg og spurt når jeg er tilbake i 100 prosent stilling. De har gitt meg tid og rom og latt meg ta det i mitt eget tempo, forteller Trude Kristin Kjelby Antoniazzi.
TO TØFFE ÅR: – På jobb har de ikke pushet meg og spurt når jeg er tilbake i 100 prosent stilling. De har gitt meg tid og rom og latt meg ta det i mitt eget tempo, forteller Trude Kristin Kjelby Antoniazzi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway