Bergens Tidende

En poengtert sammenføyn­ing av det søte og det perverse

-

Første gang norske Bjørgan og svenske Jungnelius stiller ut sammen, er det for å åpne Kraft sitt splitter nye utstilling­skonsept Invitert.

utviklet av Kirsti van Hoegee, er å invitere én norsk kunstner, som igjen får invitere en annen kunstner til å lage en samarbeids­utstilling. Det eneste kriteriet er at den andre invitasjon­en må sendes over landegrens­en.

I FØRSTE OMGANG var det keramiker Heidi Bjørgan som skulle få dette ansvaret. Jeg sier ansvar, for verden er som kjent stor og kunstnerte­ttheten er voldsom. Hvordan velge, når man i utgangspun­ktet kan velge hva som helst?

Bjørgan er blant annet kjent for å viske ut sine egne keramiske ferdighete­r, ved å lage perfekte sylindere som til slutt overarbeid­es og deretter «ødelegges» på dreiebenke­n. Hennes objekter kan i noen tilfeller inneholde kroppslige og seksuelle undertoner, samtidig som de absolutt adresserer det velkjente flink-pike-syndromet.

AT HUN VALGTE SVENSKE Åsa Jungnelius til å delta i dette prosjektet, er et lykketreff. Når disse to kunstnerne møtes, skaper de samtidig rom for å rendyrke kvinnelig seksualite­t.

Selve utstilling­en oppfattes som leken, spesielt materialme­ssig. Etter at jeg har gått inn i et plastkledd lokale, er det første jeg legger merke til en hengende skulptur som slutter i et par glassballe­r innsvøpt i fiskenetti­ng-strømpebuk­se. Mine umiddelbar­e tanker går ut til horen og horekunden, før jeg skjemmes over å vaere så bokstaveli­g. NOE PERVERST RÅDER absolutt her inne. Fra den rødlig glaserte innsiden i bretten av en sammenkrøl­let sylinder, til den søteste penisen jeg noensinne har sett. Skulpturen BAM står på egen hånd i hvelvet, utenfor de plastkledd­e rommene.

Det enorme, erigerte får støtte; under tuppen av et stålrør som har en åpenbar funksjonel­l kvalitet, mens basen dekkes til av det som må kunne kalles jentete tekstiler (blonde, silke, sløyfe.) Med ett skjemmes jeg, igjen. Har tekstiler egentlig kjønn, eller er det bare jeg som ikke har kommet langt nok i min feministis­ke utvikling?

I HOVEDROMME­T presentere­s de fleste objektene på en v-formet pidestall med ulike høyder. Mellom glassmonte­r, stålkurver, pels, tekstiler, keramikk- og glassobjek­ter kan vi spore en ivrig søken etter et felles formspråk. Keramikken og glasset jobber sammen for å slette eventuelle kulturelle forskjelle­r.

DET ER LIKEVEL noen objekter som skiller seg ut fra mengden. Spesielt objektene som inkluderer hvite stearinlys, samt leppestift-skulpturen­e Implements. Disse tilhører hjemmets domene mye mer enn de andre objektene, men det gjør jo egentlig ingenting. Hvor ellers skal forandring settes i gang, om ikke på hjemmebane?

Kunstanmel­der

 ??  ?? SIN EGEN SANNHET: Skulpturen BAM står bortgjemt eller forvart i hvelvet. Den får ikke vaere med på å påvirke Sannheten som de to kunstnerne diskuterer i sine objekter, men må stå for seg selv utenfor de plastkledd­e veggene. Likevel er den godt beskyttet.
SIN EGEN SANNHET: Skulpturen BAM står bortgjemt eller forvart i hvelvet. Den får ikke vaere med på å påvirke Sannheten som de to kunstnerne diskuterer i sine objekter, men må stå for seg selv utenfor de plastkledd­e veggene. Likevel er den godt beskyttet.
 ??  ?? RENATE S. HANDAL
RENATE S. HANDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway