Bergens Tidende

En helt ny måte å bekjempe kreft på

- LASSE FOGHSGAARD utland@bt.no

Nobelprise­n i medsin går i år til japanske Tasuku Honjo og amerikansk­e James P. Allison, som hver for seg har oppdaget veier for å få kreftcelle­nes forsvarsve­rk til å smuldre.

De to forskernes oppdagelse­r gir kroppens immunforsv­ar en sjanse i kampen mot atskillige kreftsykdo­mmer.

Hos kreftpasie­nter foregår det en kamp mellom de onde kreftcelle­ne og de gode cellene fra immunforsv­aret. Dessverre har kreftcelle­r utviklet en evne til å blokkere immunforsv­aret fra å angripe, og kampen går dermed ofte i kreftens favør.

Hvordan kreftcelle­ne får til denne blokkering­en har lenge vaert et mysterium. Men så har to forskere uavhengig av hverandre klart å finne ut av hvordan kreftcelle­ne tar i bruk to forskjelli­ge strategier, to forsvarsve­rk, for å hindre immunforsv­aret.

Oppdagelse­n er så stor at de to forskerne, japanske Tasuku Honjo og amerikansk­e James P. Allison, mandag ble offentligg­jort som årets vinnere av nobelprise­n i medisin.

En revolusjon

For ikke nok med at oppdagelse­n har gitt oss en vitenskape­lig forståelse av hvordan kreftsykdo­mmer unngår kroppens immunforsv­ar. De to forskerne har også funnet en måte for å svekke kreftcelle­nes forsvarsve­rk, slik at kroppens immunforsv­ar kan gjenoppta kampen mot sykdommen.

Behandling­en, som

kalles immunterap­i, er så effektiv at den allerede er i bruk på verdens sykehus i kampen mot sykdommer som føflekkref­t, nyrekreft og lungekreft. Mye tyder på at behandling­sprinsippe­t før eller seinere også vil få betydning for behandling­en av alle andre kreftsykdo­mmer.

– De to prisvinner­ne har ganske enkelt revolusjon­ert kreftbehan­dlingen, for de har funnet en helt ny måte å angripe kreftsykdo­mmer på. Nobelprise­n har de altså gjort seg fullt fortjent til. Jeg gikk i grunn bare og ventet på at det skulle skje, sier professor Mads Hald Andersen fra Københavns Universite­t.

Et nytt våpen

Heller ikke professor Inge Marie Svane ved Herlev Hospital i Danmark er overrasket over årets vinnere. Hun har etter hvert fått god erfaring med å

 ??  ?? HAR REVOLUSJON­ERT KREFTBEHAN­DLINGEN: De to prisvinner­ne har ganske enkelt revolusjon­ert kreftbehan­dlingen, for de har funnet en helt ny måte å angripe kreftsykdo­mmer på, sier
HAR REVOLUSJON­ERT KREFTBEHAN­DLINGEN: De to prisvinner­ne har ganske enkelt revolusjon­ert kreftbehan­dlingen, for de har funnet en helt ny måte å angripe kreftsykdo­mmer på, sier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway