Bergens Tidende

Dommen feires som seier for metoo-bevegelsen

-

Voldtektsd­ommen på to års fengsel mot kulturprof­ilen JeanClaude Arnault (72) beskrives som en viktig seier for metoo-bevegelsen i Sverige.

Den enstemmige dommen ble kunngjort av tingretten i Stockholm mandag formiddag.

Arnault har stått tiltalt for to voldtekter mot en og samme kvinne i 2011. Han har under rettssaken avvist alle anklager om voldtekt.

Mandag ble han dømt til to års fengsel for den ene voldtekten, mens han ble frikjent for den andre.

Arnault har drevet et kultursent­er som har fått pengestøtt­e av Svenska Akademien, institusjo­nen som deler ut Nobels litteratur­pris. Han er også gift med lyrikeren Katarina Frostenson, som fram til april var medlem av akademiet.

– Svaert gledelig

Peter Englund, som trakk seg fra akademiets arbeid i vår, er svaert fornøyd med dommen.

– Jeg synes det er svaert gledelig at rettferdig­heten skjer fyllest, skriver han i en epost til nyhetsbyrå­et TT.

Forfattere­n og dramatiker­en Marina Montelius sier hun er positivt overrasket.

– Men jeg er også helt overbevist om at dommen blir anket, sier Montelius, som høsten 2017 var én av 18 kvinner som sto fram i Dagens Nyheter og anklaget Arnault for overgrep og seksuell trakasseri­ng.

Kultursjef i Svenska Dagbladet, Lisa Irenius, mener dommen har stor symbolsk verdi for hele metoo-bevegelsen.

– Oppreisnin­g

– Dette er den første kjente saken som har ført til fellende dom. Det er som en oppreisnin­g for alle kvinner som har fortalt at de er blitt utsatt for seksuell trakasseri­ng og overgrep av kulturprof­ilen, sier hun.

Hun mener også at dommen vil påvirke Svenska Akademien ettersom den styrker den ene fløyen som blant annet består av tidligere faste sekretaer Sara Danius. NTB

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX ?? DØMT: Jean-Claude Arnault, den såkalte kulturprof­ilen, ankommer Stockholm tingrett. Bildet ble tatt i forrige uke.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON, NTB SCANPIX DØMT: Jean-Claude Arnault, den såkalte kulturprof­ilen, ankommer Stockholm tingrett. Bildet ble tatt i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway